Krop

Styr på underlivet? Åh nej, det svier og klør

Foto: Scanpix/Iris
7. januar 2019

Der kan være mange ubehageligheder forbundet med underlivet. Sæber og nye sexpartnere kan irritere og give voldsomme gener, der dæmper morskaben. Men fortvivl ej, for der er faktisk meget, du selv kan gøre for at holde kløe, svamp og irritation på afstand.

Underlivet er på mange måder forunderligt. Det er her, børn bliver skabt, og presses ud i verden. Det er her, det magiske g-punkt bor. Det er her, nogle mener, nøglen til en kvindes hjerte sidder. Det er her, mange mænds tanker drages mod.

Det er et magisk sted, hvor liv bliver til, og nydelsen er stor. Men det er også et område, der er utrolig sensitivt. Penicillin kan sætte balancen ud af kurs, og sæbe kan give kløe og svie forneden. Alt sammen noget, der kan sætte en voldsom dæmper på morskaben og glæden ved de kvindelge dele.

Heldigvis kan man selv gøre meget for at komme af med de ubehagelige symptomer.

Aktivt sexliv som medicin

Tørre slimhinder er en af de helt store mood-killers. Mange oplever det som et problem efter overgangsalderen, men man kan også mærke det i den fertile alder – især bliver det for nogen et problem, hvis de tager p-piller.

Man mærker, at slimhinderne er tørre i forbindelse med sex.

Det vil gøre ondt, og måske vil det være umuligt at gennemføre akten. Paradokset er, at et aktivt sexliv faktisk kan være løsningen. Specialist i kvindesygdomme Ditte Trolle forklarer:

– Man kan med et aktivt sexliv holde slimhinderne i gang. Det er nok fordi, man i forbindelse med sex bliver ophidset, og så kommer der mere gang i blodcirkulationen i underlivet, og det er sundt.

Men selvfølgelig skal man ikke udsætte sig selv for smerte og risikere rifter og sprækker. Derfor kan det være en god ide at fugte området, inden tingene bliver alt for sjove (eller hurtigt afsluttet).

Det kan man gøre på flere måder. Et bud er at smøre med mandelolie. Et andet er glidecreme – her er det bare vigtigt at gå efter en, der ikke er vandbaseret, fordi det kan tørre endnu mere ud (men husk vandbaseret, hvis du bruger kondom, da det ellers kan gå i stykker). I dag kan du få flere gode “naturlige” glidecremer, hvor der er lagt vægt på at bruge ingredienser, som kroppen kan kapere. De silikonebaserede holder godt på fugten, men nedbryder f.eks. sexlegetøj. Effekten på slimhinderne kender man ikke.

Tørhed er nemt at både opdage og selvdiagnosticere. Anderledes svært kan det være med kløe og svie. Er det irritation? En reaktion? Er det svamp? Lad os se lidt nærmere på symptom og årsag.

Når svampen har bosat sig

For nogen er svamp et gentagende (og enormt belastende) problem. Hvorfor det forholder sig sådan, at nogen bliver ramt hyppigere end andre, er ikke til at sige. Et bud kunne være, at kvinder har forskellig modstandskraft. Man ved dog, at hvis man ikke har så meget østrogen i kroppen, (som efter overgangsalderen) er det enormt sjældent at få svamp.

Svampen trives bedst i et østrogenholdigt miljø, hvor den viser sit trælse og kløende ansigt.

– Svampen klør rigtig meget, især om natten. Det kan være sådan, at man er nødt til at stå op og tage et koldt bad dernede bare for at kunne få lov til at sove, siger Ditte Trolle.

Er det en svamp, der har bosat sig, kan man ty til Canesten Creme. Det vil for nogen være nok, men vil svampen ikke evakuere, kan der være behov for lægehjælp til at komme af med den uindbudte gæst.

Det, der også er med svamp, er, at mange tror, de har det, uden faktisk at have det.

– Hvis folk siger, at de har svamp hele tiden, er det ikke sikkert, det passer. Jeg får nogle gange nogen ind, der tror de har svamp, men alt ser normalt ud, så de har nok bare almindelige gener, siger Gynækolog Christine Felding.

Den liflige balancegang

Kvindens nedre miljø er faktisk ret følsomt og kommer nemt ud af balance.

Det kan ske af flere årsager, eksempelvis en penicillinkur, som får mælkesyrebakterierne til at forsvinde. Mælkesyrebakterierne er med til at holde andre bakterier i området nede og sørge for, at de ikke tager over. Opstår der ubalance, er der fri legeplads til, at alle de andre kan vokse og formere sig.

Det kan føles både sviende og kløende. Altså minde lidt om svamp. Men grunden til den ubehagelige sitren er her en helt anden og skal også fikses på en anden måde. Er der kludder med mælkesyren, kan det nemlig være, at man skal starte med at vaske med en god intimsæbe, der kan hjælpe med at normalisere tilstandene.

Måske mærker man slet ikke ubehag dernede, når der er ubalance. Det kan også vise sig ved udflåd og en ny lugt. Og selvom det altid er en god ide at være opmærksom på forandringer i underlivet, kan det være, at man lige skal give intimsæben en chance og skeden mulighed for at hele sig selv – ja, det kan den faktisk også – inden man bygger luftkasteller.

Især hvis man har fået en ny sexpartner, kan det være en god ide, at væbne sig med en lille smule tålmodighed.

Man skal afstemme bakterieflora

For ligesom vi som mennesker skal vænne os til hinanden, skal vores bakterieflora det også.

– En ny partner kommer jo også med nogle bakterier, han typisk har på huden, og når man så blander bakterier med hinanden, skal de lige finde ud af, hvordan de lever sammen, siger Ditte Trolle.

Det kan tage tid og give en følelse af, at der er noget, der ikke er, som det plejer. Og læg så oveni, at man måske i et nyt forhold er mere fysisk aktive med hinanden, og så er det ikke mærkeligt, at der vil opstå lidt gener.

– Typisk har man jo mere sex i starten, og det kan irritere slimhinderne.

Intimsæbe, vand og et tålmodigt sind kan hjælpe et langt stykke ad vejen.

De ydre påvirkninger

Andre svamp-lignende tilstande kan opstå som en reaktion på ydre påvirkninger.

Det er vigtigt at vaske sig godt på hele kroppen og i alle intimzoner. Men ikke nødvendigvis hver dag, og så er det ikke alle sæber, der er lige velegnede til at vaske sine kvindelige dele med. En forkert sæbe kan både få det til at klø og give udflåd. Især hvis man har et sart underliv.

Samme reaktion kan opstå, hvis man vasker sit undertøj i forkert vaskemiddel eller går med trusseindlæg.

– Trusseindlæg er jo noget fanden har skabt. De er – hvis ikke de er økologiske – præpareret med forskellige konserveringsmidler, og hvis man har en sart bund, bliver den nemt irriteret af trusseindlæg, siger Christine Felding.

Under menstruationen kan man prøve med en økologisk tampon. Tamponer kan være med til at tørre slimhinderne, og det giver som tidligere nævnt nogle andre problemer, men det kan stadig være bedre end indlægget. Det allerbedste er dog måske menstruationskoppen.

Et relativt nyt supplement på markedet, og som det måske er de færreste, der har kastet sig ud i endnu, men silikonekopperne er klart den mest skånsomme måde at komme af med blodet.

De nedre trends for underlivet

Der er mange både indre og ydre påvirkninger, der kan virke forstyrrende for kvindens nedre. Meget af det vil give sig udslag som kløe helt nede i de private dele eller som smerte inde i kroppen, men faktisk kan man også irritere huden i hele Venus-området.

Ligesom der er trends inden for frisurer, make-up og tøj, er der også for intimbarbering. I de seneste år har glatbarbering været det smarte. Men det kan give hudproblemer, når hårene fjernes.

– Når man barberer sig, maser man de bakterier, der sidder på hårene ned i huden, og det kan man ikke vaske væk, eller gøre noget for at undgå, og man kan få infektioner i hårsækkene, siger Ditte Trolle.

Og det bliver yderligere provokeret af, at mange går med stramt tøj, der presser på bakterierne.

Får man infektioner, vil det ligne et bumseagtigt udslæt på huden, og der er egentlig ikke meget at gøre for at forhindre det. En god hygiejne er naturligvis en god hjælper, ligesom en skånsom barbering, der passer på huden, også er det, men den eneste sikre vej er at minimere eller undgå barbering.

Måske man kunne blive glad for en let klipning?

Tjek dine vaner

Faktisk kan det hele kortes sammen til, at jo mindre, man forstyrrer sit underliv med udefrakommende påvirkninger som bind, tamponer, vaskemiddel med duft og parfumerede showergels, des bedre er det nok.

For området er sart, og det kan hurtigt udvikle sig til en kløe, der får dig til at fimse rundt på din kontorstol og stjæle din opmærksomhed. Finder du dig selv i den situation, så kig på dine intimvaner, og om der er noget, der skal laves om, og vask med en god pH-neutral sæbe.

Men området er også sejt og dejligt og kan i flere tilfælde hele sig selv, hvis det får lidt tid.

Forrige artikelVælg vitaminer med omhu

Næste artikelKan et fitnesscenter også være godt for sindet?