Liv

Styrk din families immunforsvar nu

Basis for et stærkt immunforsvar hænger i høj grad sammen med en sund fordøjelse. Og så må kroppen ikke mangler de livsvigtige vitaminer og mineraler.

18. marts 2020

Basis for et stærkt immunforsvar hænger i høj grad sammen med en sund fordøjelse. Og så må kroppen ikke mangler de livsvigtige vitaminer og mineraler. Læs her hvad rådene er til voksne og børn.

Vi skal passe hinanden lige nu. Det er der ingen tvivl om. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at stoppe corona smittekæden. Når vi ser på udlandet, ser vi scenarier, som vi slet ikke ønsker her i Danmark. Derfor skal vi følge myndighedernes anvisninger til punkt og prikke.

Kan vi gøre mere? Kan vi gøre mere for både at passe på os selv, vores nærmeste og på hele samfundet.? Ja det kan vi godt.

Vi kan styrke vores immunforsvar bedste muligt, så vi står så stærke som muligt, hvis virus rammer. På den måde kan vi for forhåbentlig komme igennem uden behov for lægelig hjælp.

Virus kan ikke slås ihjel med medicin. Men virus kan selvfølgelig bekæmpes. ”Kuren” mod virus er dit immunforsvar. Dit immunforsvar består bl.a. af celler, der er skabt til at bekæmpe virus-infektioner. Hvis ikke vi havde denne evne, så ville vi slet ikke komme igennem bare den mindste forkølelse.

Lad os se på, hvad vi hver især kan gøre for at booste vores immunforsvar, så det er så kampklar som muligt, hvis virus skulle kigge forbi.

Til hverdag kan vi med fordel spise os til rigtigt mange sunde næringsstoffer via maden. Det skal vi stadig gøre, men lige nu kan et ekstra boost med kosttilskud være en genvej til at styrke immunforsvaret så hurtigt som muligt.

Husk at denne artikel ikke kan stå i stedet for lægelig behandling og vurdering. Den er kun ment til inspiration.

Den meget vigtige fordøjelse

70-80 % af kroppens immunforsvar sidder i fordøjelsen og har i høj grad forbindelse til vores tarmbakterier. Derfor er det oplagt at sætte fokus der. En sund tarmbakteriebalance, eller mikrobiota som det også kaldes, er fundamentet for et stærkt immunforsvar. Styrk hele familiens mikrobiota sådan her:

  • Spis fiberrigt. Fibrene er gavnlige for de gode tarmbakterier
  • Spis gavnlige tarmbakterier i kosten f.ek.s i syrnede mejeriproduker som A38, Acido, Kefir, eller i fermenterede grøntsager som surkål og mælkesyregærede safter, eller lav din egen yoghurt af mælk eller plantedrik.
  • Undgå så vidt muligt madvarer, der forstyrrer mikrobiotiaen. Det er f.eks. raffinerede kulhydrater, konserveringsmidler, kunstige sødemidler og mad der indeholder emulgatorer som f.eks. dressinger og pålægssalater.
  • Overvej et tilskud netop nu af probiotika. Probiotika er gavnlige tarmbakterier som kosttilskud. Det findes til alle aldre og både som dråber, pulver og kapsler. Følg doseringen på pakken.

Vitaminer og mineraler

Immunforsvaret er, ud over de gode bakterier i tarmene, også afhængigt af, at der er tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler tilstede i kroppen. Når man giver tilskud af enkelte vitaminer/mineraler er det altid en god ide at tage en god kvalitets multivitamin/mineral som basis, fordi vitaminer og mineraler spiller meget sammen.

Nogle vitaminer og mineraler har vist sig at have særlig betydning for immunforsvaret. Dem kan du med fordel tage ekstra tilskud af netop nu.

D-vitamin

D-vitamin kaldes også for immunforsvarets batteri. T-dræber-cellerne i immunforsvaret kan ikke komme i gang med deres arbejde, hvis der mangler D-vitamin i kroppen. D-vitamin kan også være med til at bremse cytokinerne (immunforsvaret budbringere), hvis de kommer ud af kontrol.

Undersøgelser viser desværre, at rigtigt mange danskere har for lavt niveau af D-vitamin i kroppen. Vi danner D-vitamin, når solen rammer huden, men fordi vi bor på de nordlige breddegrader, så eksponeres vi ikke nok for solen til at holde et højt nok D-vitamin niveau igennem efteråret og vinteren. Heldigvis er det forholdsvist nemt at gøre noget ved.

D3-vitamin-tilskud fås som kosttilskud til hele familien. Vælg mellem: kapsler, dråber og spray. Det bedste vil være, hvis vi kunne kende vores niveau i kroppen, men lægerne kan ikke tjekke alle. Derfor kan de fleste med fordel tage et tilskud under alle omstændigheder i vinterperioden.

Forslag til daglig dosis i alt (inkl det der er en i evt multivitamin) kan være: Små børn: 15-20 mcg, større børn 20-30 mcg, voksne: ca 50 mcg. Disse doser er alle under UL (Upper limit fastsat af EFSA). Når virus er drevet over og når solen skinner, kan dosis som regel sættes ned.

C-vitamin

C-vitamin har ligeledes stor betydning for immunforsvaret. Det medvirker til både at øge antallet og effekten af de hvide blodlegemer i immunforsvaret. C-vitamin har ligesom D-vitamin også evne til at bremse en cytokinstorm i kroppen. I Kina foregår der lige nu studier på at bruge høje doser af C-vitamin IV som behandling mod Covid-19 foreløbigt med positive resultater. De håber også at kunne inkludere mundtligt indtaget C-vitamin i studierne.

Mennesker er et af de meget få pattedyr, der ikke selv kan producere ekstra C-vitamin under sygdom. Vi skal derfor have det tilført udefra. C-vitamin er et vandopløseligt vitamin. Bl.a. derfor er det en god ide at tage det flere gange dagligt, da det ikke lagres i kroppen. C-vitamin findes både som flydende, pulver, tyggetabletter (kan evt knuses) og tabletter. Forslag til daglig dosis kan være: Små børn: 90 mg 3-5 gange dagligt. Større børn: 180 mg 3-5 gange dagligt. Voksne: 1000 mg 3-5 gange dagligt.

C-vitamin i store doser er ikke farligt. Eneste bivirkning er diarre, og det betyder blot at du skal sætte dosis lidt ned. Hvis du har taget C-vitamin i store doser i lidt længere tid, så er det en god ide at trappe roligt ud når du ikke mere har brug for de høje doser, frem for at stoppe brat. På den måde kan kroppen bedre følge med.

Zink

Zink er vigtig for rigtigt mange funktioner i kroppen – herunder ikke mindst immunforsvaret. Zink er bl.a. nødvendig for dannelse af lymfocytter og for immunsystemets B- og T-celler. Studier har vist at zink virker hæmmende på virus og det har vist at kunne forkorte forkølelser. Derfor kan et ekstra tilskud af Zink lige nu være en rigtig god ide. Zink findes som smeltetabletter og som piller og kapsler. Forslag til daglig dosis i denne periode kan være: Små børn: 5 mg, større børn: 10 mg, voksne: 20 mg.

A-vitamin

A-vitamin spiller også en stor rolle i immunforsvaret. Det har både styrkede og regulerende egenskaber. Derudover har det også en stor rolle for kroppens slimhinder. Virus sætter sig ofte på slimhinderne da de befinder sig i de åbninger i kroppen, som virus kommer ind af. Det kan derfor være klogt at styrke slimhinderne mest muligt netop nu. En god kilde til naturligt A-vitamin er en kvalitets levertran. Her slår du flere fluer med et smæk, da du samtidig får de vigtige omega-3 fedtstoffer med. En god kvalitets levertran er fri for tungmetaller og er ikke harsk (uvildigt testet). Forslag til daglig dosis: Voksne: ½-1 tsk efter dosis på flasken. Børn, der spiser meget leverpostej eller spiser en god kvalitets multivitamin, får ofte deres A-vitamin dækket på den måde. De kan i stedet for levertran få en almindelig god kvalitets fiskeolie.

Husk den gode søvn

Immunforsvaret afhænger ikke kun af fordøjelsen og vitaminer og mineraler. Søvnen er også urolig vigtig for et velfungerende immunforsvar. Det hænger ikke mindst sammen med stoffet melatonin, der dannes i hjernen, mens vi sover. Melatonin har bl.a. betydning for T-hjælper cellerne i immunsystemet.

Melatonin-produktionen påvirkes i høj grad af lys. Den mest optimale melatonin-produktion opstår, når vi får dagslys om dagen og mørke om natten. Det er derfor en rigtig god ide at komme ud og gå en tur hver dag, også selvom det er overskyet. Lyset gennem skyerne har mange gange større effekt end indendørs belysning.

Prioriter desuden højt at få sovet tilstrækkeligt hver nat og gerne i 100 % mørke. Brug mørklægningsgardiner eller søvnbriller. Undgå det blålige lys fra smartphones, tablets, TV og computere om aftenen. Hvis du har brug for dine skærme om aftenen, så indstil dem på ”night shift” så de blålige toner udskiftes med rødlige.

Bekymringer påvirker immunforsvaret

Immunforsvaret påvirkes også af vores sindstilstand. Hvis du er meget stresset eller bekymret, så kan det påvirke dit immunforsvar negativt. Brug gerne yoga, vejrtrækningsøvelser, mindfulness o.lign. til at hjælpe dine tanker og dit nervesystem til ro. Flere tilbyder hjælp og undervisning online netop nu inden for alle disse felter.

Der findes flere både urter og andre midler, der ligeledes kan hjælpe immunforsvaret på vej. Spørg gerne i din helsekostbutik, hvis du vil vide mere. Husk at basis for et stærkt immunforsvar i høj grad hænger sammen med en sund fordøjelse samt at kroppen ikke mangler de livsvigtige vitaminer og mineraler.

Når vi styrker vores immunforsvar, så gør vi både noget godt for den enkelte og for samfundet. Pas godt på dig selv og lad os passe godt på hinanden.

Sundhedsplejerske Anette Straadt

Forrige artikelHjælp hinanden i den svære tid

Næste artikelPersillerodssuppe med roquefort

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.