Nyheder

Styrk din mentale sundhed med stueplanter

Stueplanter er gode mod stress og depression. Et verdensomspændende forskningsprojekt har atter bekræftet den kendte viden.

Foto: Shutterstock
25. april 2023

Stueplanter er gode mod stress og depression. Et verdensomspændende forskningsprojekt har atter bekræftet den kendte viden.  

Et hold forskere fra USA, Kina, Spanien og Sydkorea har undersøgt sammenhængen mellem grønne planter i hjemmet og det mentale helbred hos mennesker i Corona-isolation.  

Resultaterne viser, at tilstedeværelsen af grønne planter havde en klar positiv effekt. Deltagerne med grønne planter i hjemmet havde et bedre mentalt helbred under nedlukningen. De følte sig også bedre tilpas og var mere håbefulde for fremtiden, selvom pandemien rasede uden for døren. 

Planter er ikke bare planter

Det er den slags viden, der inspirerer de danske planteforbrugere, mener den fynske gartner Stefan Lund. Han oplever sammen med resten af branchen interesse for planter, der for eksempel kan give humøret en løftestang eller rense luften i lejligheden. 

Forskning fra hele verden har gang på gang dokumenteret den slags ekstraordinære effekter af planter og blomster. 

– Vi har længe mærket en stigende bevidsthed om, at planter ikke bare er planter. De kan noget særligt, og det er der helt klart en efterspørgsel på, siger Stefan Lund. 

Bliver gladere af grønne stueplanter

Grønne planter som løftestang til det gode humør er også en sandhed, der er blevet mere udbredt det seneste års tid. 

– Jeg oplever mange positive henvendelser fra folk, der siger, at de også bliver gladere af at have noget grønt i hjemmet. Det gælder især den yngre målgruppe, som også køber langt flere planter nu, end de gjorde tidligere. På det område er der virkelig sket meget gennem de seneste 10 år, siger han. 

Stueplanter bidrager til harmonien

Stefan Lund er ikke alene med den oplevelse. Siden begyndelsen af 2020’erne har danske gartnerier oplevet en stigende efterspørgsel på grønne planter, og ifølge brancheorganisationen Flora Dania handler det især om en øget opmærksomhed på grønne planters effekter.  

– Efterspørgslen viser nogle klare tendenser på, hvad danskerne interesserer sig for, og der er ingen tvivl om, at der er kommet et fokus på at omgive sig med noget grønt i hjemmet, som ikke blot er pænt at kigge på, men som bidrager til harmonien i hjem, krop og sjæl, lyder det fra Peter Larsen-Ledet, direktør for Flora Dania. 

Hurtigtvoksende luftrenser

Hos Stefan Lund har interessen især været rettet mod planter, der kan rense luften i hjemmet. Det gælder især de hurtigvoksende planter som begonia, der har meget løv og er en effektiv hjælp til indeklimaet. 

– Jeg er så gammel, at jeg kan huske dengang, planter mest bare var noget, du omgav dig med. I dag er der helt klart interesse for, hvad dine planter kan, siger han. 

Grønne planter forbedrer produktiviteten på arbejdspladsen

I begyndelsen af 2023 er der også udgivet to andre studier, der har undersøgt sammenhængen mellem grønne planter og plantemotiver på arbejdspladsen og koncentrationsevnen hos de ansatte. 

Resultaterne viser, at det bliver nemmere at koncentrere sig, og at de ansatte følte sig mere tilfredse og følte, at de fik mere fra hånde, hvis arbejdspladsen havde planter og planteudsmykning. 

Forrige artikelSmertefri krop med naturens egne hjælpemidler

Næste artikelDen primære energidræber er ikke blåt lys

Thomas la Cour

Journalist