Nyheder

Styrk huden med collagen

Collagen bliver fremhævet i mange sammenhænge, og selvom du kan dække en del af dit behov gennem kosten, kan der være god fornuft i at tage et tilskud.

Foto: Shutterstock
22. februar 2023

Collagen bliver fremhævet i mange sammenhænge, og selvom du kan dække en del af dit behov gennem kosten, kan der være god fornuft i at tage et tilskud.

Du er måske stødt på collagen i de såkaldte functional foods – altså madvarer, der lover et ekstra boost af tilsatte vitaminer og mineraler. 7Eleven har f.eks. en yoghurt til at tage med på farten, hvor et lille brev collagen kan blandes op i det syrnede mælkeprodukt. 

Collagen er kroppens lim 

Collagen er et protein, der populært sagt opbygger vores krop og holder sammen på os. Der er masser af collagen i din hud, ledbrusk, knogler, sener, hinderne rundt om organerne, blodkar og tarmvæg. Der er collagen alle de steder, hvor du har bindevæv. En tredjedel af alle kroppens proteiner er collagen, som meget betegnende er navngivet efter det græske ord for lim, kolla. 

I barndommen slår vi ubesværet vejrmøller, finder let balancen og går i bro. Smidigheden er i høj grad collagens fortjeneste. Med alderen bliver det hele noget sværere, hvilket hænger nøje sammen med kroppens forringede evne til at producere ny collagen. Allerede fra 30-årsalderen begynder din krop gradvist at producere mindre collagen.  

Det er en naturlig del af aldringsprocessen, at kroppen producerer mindre collagen, hvilket blandt andet bidrager til en slappere hud og flere rynker. Men mindre collagen kan også bidrage til gigt og ledsmerter, og den slags skal du naturligvis ikke bare acceptere som en del af naturlig aldring. Desuden er der heller ikke nogen grund til at fremskynde rynkernes komme.  

Collagen i maden 

Du finder collagen naturligt en del animalske fødevarer. Kyllingelår og kyllingevinger, der både rummer knogler, brusk og skind indeholder masser af collagen. Sprødstegt kyllingeskind er en god kilde, ligesom hønsekødssuppe, der har simret længe. Alle benholdige madretter, der har stået længe på komfuret, er gode collagenkilder.  

Fisk er også fyldt med collagen. En laksebøf med sprødstegt ’fiskesvær’, en helstegt rødspætte, en ovndampet pighvar eller en gammeldags modnet sild er fremragende collagenmad. Det samme er små sardiner fra dåse.  

Du skal dog have en del collagen, hvis du vil mærke en indvirkning på – eller forebygge – eksempelvis rynker. Så medmindre du konsekvent spiser collagenrig mad, kan et kosttilskud være en særdeles god idé.  

Du kan få collagen som pulver, der kan røres ud i maden – eller sågar hældes i kaffen. Det smager ikke nødvendigvis særlig godt, så du skal prøve dig frem med mængder og sammensætninger. Heldigvis kan du også få collagen i en række kosttilskud i pilleform, som du let kan indtage uden indflydelse på smagsløgene.  

Camette Collagen PLUS 

Camette Collagen PLUS er baseret på collagen fra fisk og tilsat hyaluronsyre, zink og en række vitaminer. Hyaluronsyre har en særlig evne til at binde væske. Faktisk kan hyaluronsyre binde vand 1.000 gange sin egen vægt. Hyaluronsyre er derved med til at give fugt, fylde og elasticitet til huden, ligesom det holder leddene ‘smurte’ og øjnene fugtige. 

Camette Collagen PLUS er tænkt som et kosttilskud til hår, hud og negle. Med både A-vitamin, riboflavin, niacin, C-vitamin, biotin, collagen og zink får huden de bedste forudsætninger for at restituere sig. 

Du finder Camette Collagen PLUS i Helsekostforretninger og andre steder, hvor du køber kosttilskud.  

Forrige artikelForebyg parfumeallergi: 4 gode råd

Næste artikelBoost immunforsvaret med klassiker

Thomas la Cour

Journalist