Krop

Styrk kredsløbet med yoga

21. september 2016

Yoga er ikke bare afslapning og udstrækning, det kan også give bedre kredsløb og mere energi. Prøv f.eks. disse øvelser – inspireret af Elena Mironov fra hendes dvd ‘Sparkling Yoga’.

På alle tider af året er det vigtigt at holde sig varm, hvilket yoga kan være en glimrende metode til. Udover det, kan yoga som fast træning, hjælpe dig til mere energi og holde dit kredsløb og immunforsvar stærkt samt humøret positivt.

Vores krop og helbred er afhængigt af, at vi får en tilstrækkelig tilførsel af ilt og glukose til vores energiproduktion. Glukose får vi fra den mad, vi indtager og fordøjer, og ilt får vi gennem vores vejrtrækning. Både ilt og glukose skal gerne nå ud til alle vores celler, hvilket vores kredsløb sørger for. Et godt kredsløb sørger for næring til alle celler i alle kropsdele.

Yoga-øvelserne og vejrtrækningsteknikkerne påvirker dit indre og dine organer til at fungere optimalt gennem den positive påvirkning af dit kredsløb, hvilket også afspejler sig i vævet og i dit energiniveau og koncentrationsevne.

Yoga kan også hjælpe vores krop ved at regulere blodtrykket og styrke kredsløbet helt ud i vævet, så kroppen kan komme af med affaldsstoffer. I følge den ayurvediske overbevisning har de yogaøvelser, som styrker kredsløbet, et element af ild i dem. Så du vil højst sandsynligt få varmen, hvis du træner disse øvelser i denne artikel.

Planken

Når du ligger i planken, så koncentrer dig om at holde maven centreret og kroppen i en lige linje. På en indåndning, løfter du de højre tæer op fra jorden og holder højre ben løftet. Tag en indånding mere og på udåndingen sætter du foden ned. Gentag med venstre ben på næste indånding.

Energised-Color-corrected-3-1

Stolen

Bøj knæene, men du ånder ud og presser hofterne bagud mod en usynlig stol. Ånd ind, mens du holder dem bøjet og rækker armene op og strækker ryggen. Hold øje med at knæene er i lige linje med dine tæer, mens du bruger hver udånding på at gå stadigt dybere ned.

Energised-Color-corrected-6-1

Side-planken

Rul liggende om på ydre side af din højre fod. Løft venstre arm, spænd i inderlårene og løft hofterne op fra gulvet. Hold fødderne samlet og anklerne i ro. Hold dit ansigt afslappet.

Træet i side-planken: Som en variation kan du trække venstre fod op til inderlåret af højre ben for en træ-position. Gentag side-planken til den modsatte side.

Energised-Color-corrected-14-1Energised-Color-corrected-13-1

Bagoverbøjning

Ræk dine arme bagud og flet fingrene. Hold håndfladerne presset mod hinanden, så skulderbladene når sammen. Pres skuldrene bagud, løft dem og fødderne samt benene fra underlaget, så du kommer til at balancere på din mave på en indåndning. Slap af i ansigtet og flyd på maven. Tag et par dybe vejrtrækninger i denne stilling.

Energised-Color-corrected-15-1

Skulderstand

Løft dine ben og støt først bagdelen af lårene med dine hænder og rul den nederste del af kroppen op i en skulderstand. Støt nu det nederste af ryggen med hænderne.

Energised-Color-corrected-98-1

Afslapning

Afslut din træning med en afslappende stilling. Træk benene ind mod dit bryst og hold dem ind mod dig. Slip benene og slap af på din ryg. Vend håndfladerne op ad, og juster din stilling, så kroppen er helt afslappet og let. Lad ansigtet blive blødt. Mærk træningen og eftereffekten, slap af i oplevelsen.

Energised-Color-corrected-24-1


Om Elena Mironov

Hun er en international yoga- og meditationslærer samt forfatter med base i Zurich. I mere end 15 år har hun praktiseret og studeret med de største undervisere i verdenen, og de sidste 11 år har hun selv undervist og ledet yoga-retreats og workshops på hele fem kontinenter. Med en baggrund inden for psykologi og musik, elsker Elena at integrere vejrtrækning, bevægelse og instruktion, som hjælper udøveren til en dybere kontakt med sig selv.

Læs mere om Elena på www.sparklingyoga.com

Forrige artikelSøvnforstyrrelser ved skærmbrug – dagslys er løsningen

Næste artikelPrøv, hør og smag til Sund Livsstil messen