Nyheder

Styrk kroppen mod efterårets trusler!

Foto: Adobe Stock
10. september 2020

Forkølelse, snue og influenza samt et dalende energiniveau risikerer at gøre os sengeliggende henover efteråret og vinteren. Men en lille rod kendt fra kinesisk medicin kan øge muligheden for at komme sygdomsfri gennem den kommende tid.

Selvom coronavirus klart tager prisen som den mest omtalte sygdom i tiden, betyder det ikke, at de mere almindelige efterårssygdomme er forsvundet. Influenza, forkølelse og hoste kan i høj grad stadig forekomme. Heldigvis ved vi mere om dem, end vi gør om corona – også hvordan vi kan styrke kroppens modtandsdygtighed overfor dem.

For selvom det for langt de færreste vil være livsfarligt at blive ramt af en omgang snue eller almindelig influenza, er det stadig irriterende og tærer på energien, som måske i forvejen er sparsom i takt med de kortere dage og manglende lys.

[relateredehistorier]

Kroppen har mange forsvarsmekanismer mod udefrakommende trusler. De mange hudceller danner en film omkring kroppen, der holder langt det meste ude. Men nogle steder er kroppen mere modtagelig, fordi huden ikke beskytter. Her sætter slimhinderne heldigvis ind og virker som soldater i frontlinjen. Det hænder dog, at nogle bakterier og vira finder sprækker og veje gennem de yderste forsvarsmekanismer. Og så er det, at immunforsvaret sætter ind.

Immunforsvaret består af flere forskellige typer af celler, som på forskellige måder arbejder sammen mod ukendte trusler. Men ligesom alle andre soldater, skal immuncellerne også have den rette næring og hjælp, hvis de skal fungere optimalt og fuldføre deres mission. Her kommer ginseng ind i billedet.

Styrker kroppens systemer

Ginseng er en rod, som har været brugt i kinesisk medicin i tusindvis af år. Roden menes at have egenskaber, der varierer fra at mindske psykisk stress, have antioxidantiske effekter, modvirke en række sygdomme og fremme immunsystemet. I de senere år er der blevet lavet mere og mere forskning på rodens påståede virkninger, og man har fundet, at den faktisk påvirker kroppen positivt på flere måder.

Man har blandt andet undersøgt, om tilskud med ginseng kan styrke kroppens forsvar mod vira og bakterier. Det har man undersøgt på forskellige måder, hvor man både har set på, hvordan tilskud påvirker forskellige typer af immunceller, og man har sammenlignet tilskud med ginseng med placebo.

Det er dog vigtigt at bemærke, at der findes flere typer af ginseng og at forskellige tilskud har forskellig effekt. Den type, der oftest er anvendt i forskning, hedder Panax ginseng, som tilskud som Ginsana G115 er lavet på. Man kan derfor med fordel gå efter et tilskud som dette, hvis man vil opleve positive effekter. Som nævnt har man undersøgt Panax ginsengs påvirkning på immunsystemet på flere måder, og en af de ting, man har fundet, er, at roden er et adaptogen. Det betyder, at den enten kan hæmme eller fremme kroppens funktioner, alt efter hvad funktionens udgangspunkt er.

For immunsystemet betyder det, at Panax ginseng kan fremme immuncellernes evne til at bekæmpe trusler, men også, at roden kan være med til at undgå en immunologisk overreaktion, hvor forsvaret begynder at angribe ellers raske celler. Ser man på energiniveauet, som også kan være svækket i de mørke måneder, spiller ginsengs adaptogene effekter også en rolle. For modsat andre opkvikkere, vi kan søge til, som koffein, der giver et skud energi, arbejder ginseng med kroppens evne til at administrere energi, således at vi har mere af den i de vågne timer, men at niveauet falder, når vi skal sove.

Færre forkølelser

Af interessante resultater kan fremhæves et forsøg, hvor man lavede en undersøgelse med en gruppe mennesker, som havde haft minimum to forkølelser i det seneste år. Gruppen blev delt i to og fik enten ginsengekstrakt eller placebo i fire måneder. Ved studiets afslutning så man mindre sygdom hos ginsenggruppen i perioden. Faktisk havde 10 procent af dem haft to forkølelser i perioden, mens tallet var 22,8 for placebogruppen.

Man har derudover fundet positive effekter på de forskellige immuncellers evne til at slå sygdom ned. Vi møder mange trusler ude i verden. Bakterier og vira truer med at sende os i seng, og manglen på lys og D-vitamin kan svække vores energiniveau, som også gør sengen det mere tillokkende.

Men det er de færreste, som har lyst eller tid til mange sygedage eller daglige middagslure. Derfor kan det være en rigtig god ide netop nu at styrke kroppen til den sæson, vi går i møde. Her er Panax ginseng, som kan fås gennem Ginsana G115, et rigtig godt bud på en hjælper, der styrker kroppens egne egenskaber, fremfor at sætte systemerne ud af balance.

 

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92776/

Forrige artikelDansk økologi hitter og høster anerkendelse

Næste artikelRene og milde personlige plejeprodukter til sart hud hos både store og små