Nyheder

Sukker kan ødelægge din søvn

Foto: Adobe Stock
13. januar 2020

Dårlig søvn er en stor sundhedsudfordring, og globalt set tiltrækker søvnproblematikker stor opmærksomhed. Også herhjemme kæmper mange med at falde i søvn. Særligt de unge er udsatte, og mange giver mobiltelefonen skyldes. Men faktisk kan årsagen også ligge i kosten.

Uden søvn dør vi. Så simpelt er det. det blev konstateret allerede tilbage i 1979 hvor en gruppe forskere udførte et eksperiment på dyr, som blev frarøvet deres søvn. Med tiden kollapsede deres metabolske system og døden indtraf. Samme eksperiment er ikke blevet foretaget sidenhen eller på mennesker, men studier, hvor man i forskelligt omfang har arbejdet med søvnrestriktion hos mennesker, viser, at de negative effekter hurtigt viser sig.

Immunforsvaret bliver svækket og vi bliver mere udsatte for angreb. Men det er ikke gjort med det. dårlig og utilstrækkelig søvn er også linket til øget risiko for overvægt og type 2-diabetes ligesom forskning viser, at manglende søvn øger risikoen for iskæmisk hjertesygdom med cirka 50 procent og slagtilfælde med cirka 15 procent. Som om det ikke er nok, er for lidt søvn også forbundet med dødelighed, ligesom mere og mere forskning peger på at dårlig søvn øger risikoen for demens.

[relateredehistorier]

Det skyldes i høj grad de processer, der sker, når vi sover. Det er både renselse af hjernen og en række vigtige vækstprocesser. Så ja, søvnen er vigtig. Men hvad udfordrer evnen til at falde i søvn og sove godt, og hvordan kan man undgå dem?

Sukker giver energi

Som nævnt er dårlig søvn ikke en uvæsentlig problemstilling herhjemme. Cirka 10 procent af de voksne er voldsomt generet af søvnproblemer, mens 30 procent er mildt generet. En undersøgelse fra Region Syddanmark fra 2017 afslører også at 11,5 procent at personer over 16 år har taget håndkøbs- eller receptpligtig medicin mod søvnproblemer inden for de seneste 14 dage. Ser man udelukkende på børn i folkeskolen, er udfordringerne med søvn større end i den generelle befolkning.

Det er fristende at give de unges skærmforbrug skylden – og det er da heller ikke en uvæsentlig faktor, men det er måske ikke så simpelt som sådan. For kosten spiller også en afgørende rolle i forhold til både evnen til at falde i søvn og kvaliteten af nattesøvn. Særligt sukker kan gøre til eller fra.

Sukker er nemlig med til at sætte gang i processer i kroppen, der fordrer aktivitet. Når vi spiser sukker, går insulinproduktionen nemlig i gang for at hive sukkeret ud af blodet og til cellerne, hvor det bliver til energi, hvilket er det modsatte af, hvad kroppen har brug for, når den skal falde til ro. Og desværre stopper de sukkerets negative indvirkning ikke der.

Sukker bruger nemlig også meget magnesium, som vi har brug for, for at få en god søvn, ligesom forbruget af sukker sætter gang i en negativ spiral. Sukker giver nemlig dårlig søvn, som så igen øger trangen til sukker dagen efter. Og sådan kører det ellers i loop.

Gode aminosyrer og dårlige skærme

Der er heldigvis gode nyheder, hvis du er fanget i spiralen. For ligesom sukkerholdig mad påvirker negativt, er der også typer af mad, som påvirker søvnen i en positiv retning, og som man med fordel kan spise, for at komme tilbage i et ordentligt mønster.

Her skal man gå efter mad, som virker blodsukkerstabiliserende, så man før stoppet den rutsjebanetur, som sukkeret forårsager. Det er især fiberrig mad, som kan sætte en kæp i hjulet. Det skyldes, at fiberholdige madvarer som brød med fuldkorn og kartofler med skræl, frigiver sukker langsomt, og derfor minimerer de store udsving i blodsukkeret.

Også mad med aminosyren tryptofan har positiv effekt. Tryptofan virker nemlig beroligende ved blandt andet at sætte gang i lykkehormonet serotonin. Bønner og linser har et højt indhold af tryptofan ligesom hytteost og kalkun er gode kilder.

Kosten kan altså arbejde både med og mod din søvn. Men som nævnt, er der ofte ikke kun en ting, der stjæler søvn fra os – sukker er en tyv. Skærme er en anden. Og her findes der faktisk et meget enkelt tip, som kan gøre skærmene lidt mere søvnvenlige. IPads og smartphones kan nemlig indstilles til nattilstand. Det betyder ikke bare, at skærmen bliver mørkere, men at de blå lysstråler, som er med til at holde os vågne, filtreres fra.

Har man en IPhone, kan nattilstand slås til under skærm i indstillinger. Man kan faktisk indstille funktionen til at være slået til i et bestemt tidsrum, så man ikke skal tænke over det dagligt.

Søvn er fuldstændig afgørende for vores sundhed, og mange kæmper med at få nok, så hvorfor ikke i det mindste give dig selv de bedste forudsætninger for en god nat?

Forrige artikelLev længere uden demens

Næste artikelUdskyd overgangsalder? Hav mere sex