Nyheder

Sukker skyld i hjertesygdomme

4. februar 2014

Et stort amerikansk forskningsprojekt afslører, at et enkelt bæger sukkersødet sodavand om dagen er nok til at øge risikoen for hjertekarsygdomme betragteligt – uafhængigt af BMI og øvrige kostvaner.

Sukker kædes sammen med fedmeepidemien, og fedmeepidemien kædes sammen med type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Men tilsyneladende kan mellemregningen springes over; et nyt, omfattende studie påviser en øget risiko for hjertekarsygdomme, når en vis procentdel af energiindtaget kommer fra tilsat sukker – uanset om du er overvægtig og spiser usundt eller normalvægtig og spiser sundt.

Dermed kan et enkelt bæger sodavand om dagen gøre forskellen.

Risiko forøges med energiindtag fra sukker

Forskerne har fulgt omkring 10.000 amerikanere i knap 15 år, og studiet er netop offentliggjort i tidsskriftet JAMA (Journal of the American Medical Association).

Det viste sig, at risikoen forøges, når andelen af energi fra tilsat sukker overstiger 10 pct. Hvis en voksen mand f.eks. indtager 2000 kcal på en dag, opstår problemet hvis 200 eller flere af kalorierne kommer fra tilsat sukker. En halv liter almindelig cola indeholder alene 210 kcal.

Forhøjet risiko for hjerteanfald

Undersøgelsen viste, at hvis energiindtaget fra sukker lå på 17 pct, var risikoen 38 pct. højere end for dem, hvor energiindtaget fra sukker lå på otte pct.

Undersøgelsen viste også, at en enkelt sodavand om dagen kunne øge risikoen for at dø af et hjerteanfald med en tredjedel – uafhængig af det samlede kalorieindtag.

Frugtsukker er ikke omfattet af undersøgelsen

Undersøgelsens konklusioner omfatter kun produkter med tilsat sukker, såsom sodavand, saft, slik m.v. Det naturlige sukker i eksempelvis frugt er ikke omfattet af advarslen.

Kilde: Svenska Dagbladet

Forrige artikelFravælg opdrættet laks

Næste artikelGrønkåls Shot