Nyheder

Sukkerfri sodavand gør dig fed

22. april 2015

Drikker du sukkerfri sodavand for at spare kalorier? Ny forskning konkluderer atter, at de kunstige sødemidler gøre mere skidt end godt.

Det kan lyde mærkeligt, men hvis du drikker sodavand med kunstige sødemidler for at tabe dig, kan du risikere at tage mere på i stedet. Der er tilmed tegn på, at de kunstige sødemidler kan fremprovokere type 2-diabetes. Det er forskere fra University of Texas i San Antonio, der er kommet frem til de opsigtsvækkende konklusioner. Forskningen blev for nylig præsenteret for den amerikanske diabetesforening, American Diabetes Association på deres årlige ”Scientific Sessions”.

Sukkerfrie sodavand med konsekvenser

Studiet blev ledet af Dr. Helen Hazuda, der er professor og leder af afdelingen for klinisk epidemiologi på Texas University School of Medicine. Hun er ikke i tvivl om, at studiets konklusioner bør få konsekvenser for anbefalingerne af sodavand og saft med kunstige sødemidler.

– Det kan godt være, at de er fri for kalorier, men de er ikke fri for konsekvenser, siger Helen Hazuda.

Forskerne fulgte 474 ældre amerikanere af både mexicansk og europæisk herkomst. Deltagerne oplyste deres forbrug af sukkerfri sodavand, og bl.a. deres taljemål, fedtprocent, højde og vægt blev registreret ved studiets start, så bl.a. deres BMI kunne udregnes. Deltagernes forbrug af sukkerfri sodavand og deres fedtmængde i kroppen blev siden jævnligt registreret i en periode, der strakte sig over i gennemsnit ni og et halvt år.

Kunstige sødemidler forøgede taljemål

Man fandt frem til, at alle deltagerne fik et højere taljemål i løbet af de knap ti år – men de deltagere, der drak sukkerfrie sodavand havde i gennemsnit en forøgelse af taljemålet, der lå hele 70 pct. over de deltagere, der ikke drak sukkerfrie sodavand. For de deltagere, der drak to eller flere dåser sukkerfrie sodavand om dagen, var problemet endnu mere udtalt. Her så man taljemålsforøgelser, der var op mod fem gange større end hos de deltagere, der ikke drak sukkerfrie sodavand. Disse resultater ændredes kun marginalt, når forskerne tog højde for deltagernes fysiske aktivitet, alder og metaboliske status (hvor stor risiko de har for at udvikle diabetes).

Tidligere studier har peget på, at sukkerfrie sodavand indirekte kan forårsage vægtforøgelse, fordi hjernen forbinder den søde smag med kalorier. Da kroppen så ikke får nogen kalorier, begynder kroppen at omdanne flere af de øvrige kalorier til fedt.

Aspartam fik blodsukker til at stige

Forskerne mener, at de kunstige sødemidler også øger appetitten, og da de sukkerfrie sodavand ikke giver nogen mæthedsfornemmelse, vil en almindelig sukkersødet sodavand i moderate mængder ofte være et bedre valg.

I et andet studie fra samme universitet har man fundet ud af, at aspartam, der fortsat er et meget udbredt sødemiddel, fik det fastende blodsukker til at stige hos mus.

Forskerne tilsatte majsolie til foderet, for at de 40 mus’ kost blev rig på fedt. Halvdelen af musene fik tillige aspartam i foderet. Efter tre måneder opdagede forskerne, at de mus, der havde fået aspartam, også havde fået et højere fastende blodsukker – og det er de første tegn på en begyndende type 2-diabetes.

Drik vand

Det er ret alarmerende opdagelser, fordi overvægtige som oftest anbefales at drikke sukkerfrie sodavand, hvis de skal have det søde ”kick”. Men dermed forøger de måske også risikoen for at udvikle sukkersyge.

Dr. Helen Hazuda mener også, at sukkerfrie sodavand kan styrke en sød tand og forstyrre appetitten. Måske kan de kunstige sødemidler tilmed beskadige vigtige hjernefunktioner.

– Jeg tror, at opfattelsen af sukkerfrie sodavand som sunde alternativer er en dårlig idé. Almindelig forsigtighed burde resultere i at vælge almindelig postevand, siger Helen Hazuda.

Kilde: Healthnews.com

Forrige artikelAllergi alle vegne – er det naturligt?

Næste artikelÆggewrap med spidskålsfyld og laks