Ifølge Videnskab.dk afslører nyligt offentliggjorte dokumenter, at den amerikanske sukkerindustri har betalt forskere, først for at undersøge sukkers indflydelse på hjertet og senere skrinlægge deres fund, da de fandt, at et højt sukkerindtag muligvis kan skade hjertet og forårsage blærekræft.
– De nye fund fortsætter med at bygge ovenpå sagen om, at sukkerindustrien har en lang historie med at manipulere forskning, siger en af forskerne bag rapporten, Stanton Glantz, der er professor i medicin på University of California i USA, til New York Times.
Videnskab.dk har talt med den danske professor på Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, Torben Jørgensen, der anser det for alment kendt, at mange industrier gennem årene har beskyttet deres indtjening ved at drage forskningsresultater i tvivl og betale forskere til at støtte tvivlsomme produkter.
Torben Jørgensen har i mange år kritiseret både fødevare- og tobaksindustrien for at skade vores helbred og præge folkesundheden i en retning, der er helt forkert.
– Lidt provokerende kan man sige, at der kun er en overordnet grund til, at vi har så mange overvægtige og kronisk syge i mange lande: Regeringers manglende evne til eller interesse i at kontrollere disse virksomheder, som ikke er sat i verden for at sikre folkesundheden, men for at tjene penge til aktionærerne, siger Torben Jørgensen til Videnskab.dk.
Meget tyder på, at industriens indblanding i forskning og dets fremstilling ikke kun finder sted i USA.
I 00’erne blev daværende formand for Ernæringsråd Arne Astrup kritiseret af forskere og politikere for at modtage penge fra sukkerproducenten Danisco, samtidig med at han udtalte offentligt, at sukker ikke bliver omdannet til fedt.
Arne Astrup blev anklaget for i syv år bevidst at have undladt at publicere egen forskning, som viste, at folk, som drikker sodavand og juice tager signifikant mere på i vægt end folk, der drikker læskedrikke med kunstige sødestoffer. Han blev dog senere frikendt af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.
I dag har man tilstrækkelig forskning til at fastslå, at sukker ikke alene feder.
– I forskningslitteraturen er der ret tydelige tegn på, at der er en kausal sammenhæng mellem et højt blodsukker, hjertekarsygdomme og blodpropper i hjertet, siger Marianne Benn, klinisk lektor på Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin til Videnskab.dk.
Selv har hun været med til at lave et stort studie, der viste en langt højere forekomst af blodpropper i hjertet hos personer, der af genetiske årsager havde højt blodsukker, end hos personer med almindeligt blodsukker.
Hvis værdien af blodsukkeret, der normalt ligger under 6 millimol, forøges med bare en millimol, stiger risikoen for at få en blodprop i hjertet med 69 pct., viser Marianne Benn og kollegaernes forskning.
Til januar sætter Naturli spot på sukkeret i en stor artikel i magasinet, som udkommer den 9. januar 2018.
Kilde: Videnskab.dk