Når rygere dropper smøgerne, øger de risikoen for at få diabetes 2 – alligevel bør der ikke tvivl om, at det er sundere at stoppe.
Diabetes 2 er en velkendt livsstilssygdom, men at man ligefrem kan få den af at fjerne en af risikofaktorerne er en nyhed. Amerikanske forskere har observeret, at rygere har 70 pct. højere risiko for at få diabetes 2 op til seks år efter rygestoppet – i forhold til ikkerygere.
Ifølge Reuters peger forskerne på, at den øgede risiko kan hænge sammen med, at man ofte har en tendens til at tage et par kilo ekstra på i forbindelse med rygestoppet.
Risikoen for at få diabetes bør dog ikke blive en årsag til at undgå et rygestop. Det kan altid betale sig at holde op.
– Budskabet er: Lad være med overhovedet at begynde at ryge, siger forskningsleder Hsin-Chieh Yeh fra Johns Hopkins-universitetet i USA.
Men er du først begyndt, lyder rådet fra forskerne i forbindelse med et rygestop, at følge din vægt og bruge rygestoppet som en god grund til at lægge livsstilen om til sund kost og motion.
Undersøgelsen involverede hele 11.000 midaldrende personer. Fra 1987 til 1989 havde ingen af dem endnu haft diabetes, og undersøgelsen har fulgt dem i op til 17 år.
Blandt de rygere, som ikke holdt op med at ryge, var risikoen for at få diabetes 2 lavere, men stadig 30 procent større end hos folk, der aldrig har røget.
Diabetes 2 skyldes en kombination af utilstrækkelig insulinproduktion i bugspytkirtlen og nedsat følsomhed i cellerne for insulin.