Nyheder

Sund mad skal gøre vejene sikrere

8. december 2009

Sund mad betyder bedre helbred for lastbilschauffører – og bedre helbred betyder hurtigere reaktion og større årvågenhed til fordel for os alle.

Lige ind på tanken efter sodavand og hotdogs. Mange chauffører har vænnet sig til at bruge tankstationen og motorvejscafeterier som kantine. Desværre er udbuddet af sunde måltider begrænsede her. Her er til gengæld meget fedt, sukker og salt. Ingredienser, der sætter sig på vægten, koster på helbredet og gør chaufførerne uoplagte.

Nu er en række organisationer gået sammen om at få mere frugt, grønt, fisk og kostfiber på chaufførernes menu.

Projekt Sund Vej

I 2 år har Projekt Sund Vej været i gang, og det allerede bevist, hvor vigtig kosten er for lastbilchaufførerne. Nu har projektet udviklet to koncepter, der skal gøre det lettere for chaufførerne at få sund mad og motion ind i hverdagen:

1. ’Build a Meal’ hedder konceptet, der består af et hovedmåltid og to sidemåltider, og som kan opvarmes i lastbilen eller i en mikroovn. Måltidet er lavet i samarbejde med chauffører og afstemt efter deres energibehov. Måltiderne skal kunne købes på tankstationer og sikre chaufførerne energi, samt et stabilt blodsukker hele dagen.
2. ´Fit to Drive’ hedder det andet koncept, der betyder, at chaufførerne kan få et sundhedstjek og en påfølgende sundhedssamtale. I konceptet ligger også motionsøvelser, som chaufførerne kan lave hjemme, og i og omkring lastbilen i pauserne.

Trafiksikkerheden vinder med sundhed

Usunde vaner kan have andre konsekvenser end problemer med livsstilssygdomme. Den usunde livsstil med for meget tankstations-mad kan resultere i uopmærksomhed, træthed og stress.

TSU (Transportsektorens Uddannelsesfond) har gennemført et projekt, ”Sikkerhed og Sundhed bag rattet”. Det tog bare 12 dage med sund mad dagen igennem at registrere markante forbedringer i sundheds- og sindstilstanden hos chaufførerne.
Det betød også, at chaufførerne reagerede 16 procent hurtigere end før – hvilket betyder muligheden for at bremse meget hurtigere.
Altomkost.dk
(oprettet den 8. december 2009)

Forrige artikelPas på spray og slip-let

Næste artikelFå tid til træning i december