Sund med citron

27. juni 2022

Rigtig mange kan lide citronen for dens smag, der går godt i hånd med fisk, desserter, smoothies og dressinger, men citronen har faktisk mange flere egenskaber.

Citronjuice mod galdesten

Galdesten dannes i galdeblæren og kan sætte sig fast i udløbsgangen fra galdeblæren. Det giver store smerter. Galdesten består typisk af kolesterol, kalk og galdefarvestoffer, og smerterne kan ofte mærkes efter et stort måltid med mange kalorier.

Det kan hjælpe mod galdesten at drikke lidt citronjuice inden et måltid. Det kan få galdeblæren til at trække sig sammen, og man undgår, at stenene sætter sig fast. Antioxidanterne i citronen virker samtidig godt mod galdesten.

Dup dit forkølelsessår

Citronen har også antivirale effekter, som eksempelvis kan virke effektivt på forkølelsessår.

Påfør derfor lidt citronsaft med et stykke vat flere gange om dagen på et forkølelsessår eller brug en dråbe citronolie blandet med to teskefulde mandelolie til at lindre såret.

Syre mod bid og stik

Bistik kan irritere, klø og gøre ondt, men en smule syre fra en citron kan hjælpe. Citronsyren kan også tage irritationen fra myggestik

Brug lidt citronsaft på en vatrondel til at lindre irritationen fra stikket.

Surt mod det sure

Sure opstød, halsbrand og forstoppelse skal bekæmpes med syrlige midler. De sure og bitre smage sætter nemlig gang i fordøjelsen, så saft og frugtkød fra en citron er godt at slutte af med oven på et måltid med et højt fedtindhold. Citronen hjælper med at reducerer mavesyren, og limonen, der bl.a. giver duften, kan hjælpe med at beskytte spiserøret og reducere smerter ved halsbrand.

Du kan evt. tage en spiseskefuld saft i et glas varmt vand oven på måltidet.

Åreknuder og muskelsmerter

Citroner kan virke både styrkende og opstrammende for vores blodårer og nedsætte risikoen for, at vi for åreknuder. Du skal bare smøre det på benene – bland evt. to dråber citron, to dråber lavendelolie, to dråber cyprestræolie og to spiseskefulde mandelolie.

Har du smerter og føler dig stiv i musklerne efter en omgang træning, skulle citronolie kunne lindre smerterne. Hvis smørelsen er mod muskelømhed, kan du blande citronolie, ingefærolie og mandelolie. Det er nobilitin, der findes i citroner, der har den lindrende effekt.

Bruges mod hoste

Citrusolie kan virke slimløsende og er ofte en ingrediens i hostesaft. Drik derfor en hjemmelavet citronlemonade for at blive fri for hoste og irritation.

Du kan også tilsætte citrusolie, eukalyptusolie, og teatreeolie i en balje med kogt vand og inhalere det.

En hel bog

Citronen og dens mange virkemåder har fået en hel bog, som Dr. Penny Stanway har skrevet, nemlig: “The Miracle of Lemons”, som lister endnu flere tips og gode råd op om den gule frugt.

Forrige artikelLyst til at spise sundt

Næste artikelOppe i hovedet