Nyheder

Sunde og røde bær på julebordet

30. november 2016

Mange forbinder røde bær med sommer og sol. Men i julemåneden er de røde tranebær i sæson. De er fyldt med vitaminer og antioxidanter, og så kan de sagtens spises sammen med den traditionelle julemad.

Julen er sød. Og hvorfor ikke forsøde den yderligere med sunde bær? Tranebær forbinder de fleste nok med den saft, man drikker for at komme urinvejsinfektioner til livs. Men faktisk har bærende flere sundhedseffekter og fortjener langt mere opmærksomhed.

Den røde farve er oplagt her i juletiden, og så er det jo heldigt, at tranebær er i sæson i Danmark fra oktober til december.

Bærrets julerøde farve skyldes et højt indhold af flavonoider, der er en gruppe stoffer, som findes naturligt i frugt og grøntsager. Derfor har tranebær samme antioxidante virkning som rødvin og kan bekæmpe betændelsestilstande – fordelen er bare, at du slipper for alkoholen. Flavonoiderne kan også hindre dannelsen af blodpropper og forbedre blodomløbet ved at fremme karudvidelsen.

Tranebær menes desuden at kunne hjælpe mod mavesår og tandkødssygdomme på grund af sin evne til at hindre bakterier i at sætte sig fast. Og så indeholder bærret blandt andet B-vitaminer, C-vitaminer, K-vitaminer, magnesium og kostfibre.

 

Fordriver infektioner fra blæren

Tranebærsaft er et meget brugt råd mod blærebetændelse. Det skyldes det aktive stof proanthocyanidin, der virker hæmmende mod colibakterier i urinvejene. Derudover nedsætter en sur urin risikoen for infektioner. Med C-vitaminer og frugtsyrer, kan du gøre urinen mere syreholdig, og det er tranebær også effektivt til at hjælpe med.

Det kan dog være en fordel at indtage tranebærerne i form af kapsler. Det gør det lettere at sikre tilstrækkelige doser i forhold til tranebærsaft, hvor man skal drikke store mængder. Læs mere om urinvejsinfektioner her:

 

Røde bær på julebordet

Tranebær kan nemt integreres i julemenuen. Bærernes giver et godt sur/sødligt modspil til den fede juleand eller flæskesteg. Du kan for eksempel sylte dem eller lave en tranebærkompot/sauce, som amerikanerne gør til kalkunen til Thanksgiving.

Traditionen stammer faktisk fra, da de første nybyggere ankom til Nordamerika. Her viste indianerne dem planten tranebær, som de opkaldte efter måden blomsterne i vinden bevægede sig som en tranes hoved. Eftersigende blev der serveret tranebær til fjerkræet til den første Thankgiving i 1621.

Bærerne kan også bruges til desserter. Kirsebær der i de fleste hjem er en obligatorisk topping til ris à la manden er faktisk ikke i sæson i december. Så hvis du ønsker en sauce af sæsonvarer, der er fyldt med vitaminer og antioxidanter og samtidig har den rigtige røde farve, kan du med fordel servere tranebærsauce til jul i år.

 

Kilder: Madforlivet, helsenyt

 

 

 

 

Forrige artikelOver halvdelen af konventionel frugt og grønt indeholder sprøjtegifte

Næste artikelPina kålado med hvidkål, ananas og kokosmælk