Nyheder

Sunde olier – fedende eller slankende?

24. november 2009

I en verden, hvor fedme er udråbt til den store udfordring for vores sundhed og livsstil, kan det føles modsigende at indtage fedtsyrer i kampen mod… fedt.

De danske sundhedsmyndigheder har senest advaret os mod at indtage såkaldte helseolier, fordi vi indtager rigeligt med fedt – og olierne i værste fald skulle være fedende. Men det usunde fedt kan ikke erstatte det sunde, og alle er enige om, at sunde olier har klare fordele for hjerner og hjerter.

Senest har ny forskning offentliggjort på American Journal of Clinical Nutrition vist, at de sunde fedtstoffer bekæmper fedme. I undersøgelsen hjalp tidselolie og konjugeret linolsyre (CLA) overvægtige kvinder efter overgangsalderen med type 2-diabetes med at fremme vægttab.

Reducerer fedtet

To grupper af 35 kvinder under 70 år tog to piller, der indeholdt 6,4 gram aktive fedtsyrer fra enten Saflortidselolie eller CLA fire gange om dagen i 16 uger. Forsøgspersonerne byttede tilskud efter en fire ugers pause.
Resultaterne af undersøgelserne viste, at linolsyre i tidselolien reducerede indhold af fedt i bugen, sænkede blodsukkeret og øgede muskelvævet, mens CLA reducerede det samlede kropsfedt og sænkede BMI’en. Fordi kroppen ikke naturligt producerer CLA eller linolsyre, og det kan være svært at få en effektiv mængde gennem fødevarer alene –kan kosttilskud være nødvendige, hvis du vil bruge det til vægttab.
Deliciusliving.com
(oprettet den 25. november 2009)

Forrige artikelBørnetøj indeholder problemkemi

Næste artikelVi kan få abstinenser af søde sager