Skøn

Makeup: Sunde prinsesser eller grøn pyntesyge?

Foto: Scanpix/Iris
6. august 2018

Nogle af os pynter os til dagligt, andre til fest – og så er det også bare sjovt at lege med ansigtsmaling og pynte sig som prinsesser, manga- eller popstjerner. Men der er desværre også mulighed for at udsætte sig selv for unødig kemi fra hårfarve, neglelak og parfume. Vi har været en tur rundt for at finde ægte prinsesse- og popgrej, der passer på os!

Det starter ofte, når vi er små: Lysten til at lege med farver, udtryk, identitet og kreativitet. Det er sjovt at male sig og blive en anden for en stund, eller en smukkere version af sig selv i forhold til de gængse normer – eller en mere dramatisk eller blidere udgave.

Det har piger og drenge, kvinder og mænd altid gjort – om det så var i form af smykker eller tatoveringer, plantefarver eller krigsmaling i ordets oprindelige betydning.

Nogle af os fortsætter pynteriet op i teenageårene og voksenlivet, andre lever fint med det, vi nu er tildelt fra naturens side. Men de fleste (kvinder især) kan nu godt lide at finde “krigsmalingen” frem i ny og næ. Eller bare farve håret, eller lægge neglelak på sandaltæerne, eller bruge lidt foundation … Men husker du at passe på dig selv imens?

Mange får nervøse trækninger, når deres børn har lyst til at farve sig med makeup, neglelak og hårfarve. Man vil bare gerne undgå al mulig unødigt skrammel i farverne, der kommes på den fine, unge og uspolerede hud. Men selvom huden og håret har grålige nuancer, er der nu ingen grund til at passe mindre på den!

Her lever vi i en god tid – for det er absolut muligt at finde gode, rene produkter, men også de sjove og sprælske udgaver til fornuftige penge er kommet på markedet i mindre kemiske versioner, så børnene også kan lege lidt med.

Skøn og sund makeup

Et eksempel er Benecos – et mærke, der laver ren makeup til fornuftige penge. Her kan man bruge de klassiske farver til læber, øjne og negle, men flere af deres farver kan også bruges til at lave deciderede større værker indenfor udklædning – om man ønsker at være tiger, løve, drage, en sommerfugl eller prinsesse.

Der er også glimmer og det skønneste glitter hos Mood Wood uden tungmetaller og mikroplast, lavet på FSC-certificeret træ, som lægges på huden med en lille børste eller vatpind ovenpå den økologiske primer – der minder lidt om en lipgloss – som holder glitteret på plads der, hvor man ønsker det.

Inika, der betyder lille jord på hindi, er det veganske australske mærke med smukke og rene pigmenter, der ligger blidt på huden.

Og danske Miild er både til voksne og til børn/unge pga. sin renhed og – som navnet antyder – mild til den sarte hud. Lad endeligt den frie grønne leg begynde!

Smukke farvede negle

Negle er også en mulighed for at lege lidt med farverne og sætte gang i kreativiteten – og her kommer man jo ikke noget på huden, så det er vel bare at gå amok?

Stop! Traditionelle neglelakker og -produkter er noget af det mest giftige i kosmetikpungen. Så hvis du vil lege med farvede negle, skal du gå efter mærker, der er 4Free, 5Free, og endda 7Free. Betegnelserne dækker over, hvor mange af de problematiske stoffer, der er undladt i de mere “grønne” neglelakker.

Der findes i dag også duftfrie versioner og neglelak, der kan pilles af igen uden brug af acetone eller andre skrappe neglelakfjernere.

Mærket Miss Nella er et fremragende eksempel på, hvor mange sjove farver, der i dag fås i et grønt mærke – selv navnene indikerer lysten til at lege med farver: Neglelak Blue Bell, Fav Teacher, Kiss The Frog eller Jazzberry Jam og flere endnu. Farverne er lige så cool som navnene.

Miss Nella laver også børnevenlig makeup og ansigtsfarver – igen med navne som Plumtastic, Lollypop og Berryblast. Her er det trygt at lade børnene lege selv uden at skulle frygte for hud og sundheden generelt, da det er uden duft eller gift og derfor allergivenligt.

Før og efter leg med farver

Når den store farvelade er fremme, er det især godt under farven og makeuppen at have en fed creme på som f.eks. Weledas Calendula Face Cream eller White Mallow. Det kunne også være Avivirs Aloe Vera Creme og andre milde cremer, der er velegnet til sart hud, inden man lægger farve på.

Når der skal renses af efter legen er en mild rensemælk og makeupfjerner det bedste, hvor både Mellisa, Green People, Lavera m.fl. har nogle blide renseprodukter – også for pengepungen. Voksne kan naturligvis også bruge dem.

Knald på hårfarver og hårstyling

De fleste af os har set – og mange af os elsker – Oh Lands til tider blå, til tider lyserøde, til tider grønne hårfarver. Knaldfarverne er yderst populære i Japan og de steder, hvor manga-udklædning vækker begejstring og får den vildeste kreativitet frem i piger og drenge. Og det er da en super frisk måde at få farve, glæde og smil ind i sin hverdag eller fra tid til anden.

Udklædning med tøj, hårspænder og øreklips er ikke noget at bekymre sig om, men makeup og ikke mindst hårfarve kan være udfordrende, hvis man gerne vil være “grøn” med blåt hår!

Farv hårspidserne med kalk: Fri for kemikalier er mærket Snails, der bl.a. har Hair Chalk i tre farver: Pink, lilla og blå. De fungerer nærmest ligesom et glattejern, hvor man lægger håret ind i klipsen med farve og trækker ned, mens kalken lægger sig uden på håret. Det er også let at vaske ud med vand igen.

Bløde prinsessekrøller: Man kan også gå all in og bruge Kevin Murphys Killer.curls, som er særligt velegnet til at style bløde krøller, så det ikke frizzer ud over det hele eller Anti.gravity.spray, som kan løfte håret og give det ekstra lethed. Kevin Murphy, den australske bæredygtige hårpleje-serie, har fundet mange fans – også i Danmark.

Det danske hårplejemærke Natulique er nu i saloner i hele verden, som går hele vejen i forhold til økologiske standarder. Hele mærket er båret af deres holistiske vision, der startede med, at Mette, der oprindelig var jurist, fik brystcancer og blev interesseret i, hvad de kosmetikprodukter hun brugte, egentlig bestod af.

Så blev der skiftet kurs. Sammen med sin mand Stig, der havde en uddannelse indenfor økonomi og troede, at han skulle arbejde med bæredygtighed inden for vind og vandenergi, skabte hun mærket for at påvirke fremtiden med bæredygtighed inden for skønhedsindustrien. Natulique er endnu et mærke, man kan kigge efter, når barnet/den unge vil farve lokkerne uden giftige ingredienser.

Så slip kreativiteten løs uden nervøse trækninger, når prinsesser, mangafans, popstjerner eller cool teenagere vil lege med looks. PS. alle idéer er til fri afbenyttelse – også for legesyge voksne!

Forrige artikelLammeskank med linser

Næste artikelVi er nødt til at forbruge smartere, hvis Jorden skal følge med

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.