Bliver mit barn solskoldet? Får det hudkræft? Er solcreme skadeligt? Lad os se nærmere på, hvad du skal være opmærksom på, når du tager dit barn med ud i solen
Solens stråler er fyldt med liv og varme for store og små. Men de kan også give anledning til bekymring.
Når solen skinner, får vi ofte mere energi og får lyst til at bevæge os ud i solskinnet. Det er en god idé. Solens lys påvirker os positivt. At få lys på huden og gennem øjnene fremmer sundheden. Sollys om dagen påvirker hjernen til en god døgnrytme med bedre søvn om natten. Sollys på huden er vigtigt for at danne det livsvigtige D-vitamin, der bl.a. har stor betydning for immunforsvaret, humøret, knoglerne og hjernen.
Solen kan også havde skadelig effekt. Hvis vi bliver solskoldede eller solbader meget, kan der ske skader på huden, som på sigt kan medvirke til udvikling af hudkræft og modermærkekræft. Børn og unge er særligt udsatte, da deres hud er mere sårbar og deres krop er under udvikling. Derfor er det særlig vigtigt at kende til, hvordan du beskytter dit barns hud i solen. Lad os se på, hvad solens stråler består af.
UV-stråling deles op i UVA, UVB og UVC. UVA-strålerne udgør langt størstedelen. De trænger langt ned i huden. UVB-strålerne trænger ikke så langt ned, men er dem, der giver den solbrune farve og eventuelt solskoldning. UVC-stråling trænger ikke gennem ozon-laget og når ikke ned på jorden. Både UVA- og UVB-stråling kan være skadelige på sigt. UV-indekset er en samlet måling for, hvor meget af solens UV-stråling, der når jordens overflade. Jo højere tal, jo større risiko for solskoldning. Der kan godt være et højt UV-indeks, selvom det er lidt overskyet.
Når UV-indekset er over 3, skal du overveje behov for solbeskyttelse. I Danmark er UV-indekset på en højsommerdag op til 7. Hvis du rejser tættere på ækvator, kan det blive højere. Dagens UV-tal bliver offentliggjort i vejrudsigten på TV. Du kan nemt følge UV-indekset ved at downloade en app, der giver dig de aktuelle målinger og også giver anbefalinger i forhold til hudtype. Søg på UV-indeks i din app- store. Har du ikke lige din telefon i nærheden kan du bruge denne tommelfingerregel: UV-indeks i Danmark er større end tre, når din skygge er kortere, end du er høj.
Hvis solen er så farlig, skal vi så ikke bare holde os indendørs? Nej, det er ikke en god løsning, da solen som sagt også fremmer sundheden. Det vigtigste er at undgå at blive solskoldet samt at undgå langvarigt ophold i solen, især når UV-indekset er højt. En af de effektive måder at beskytte dig selv og dine børn på og samtidig have muligheden for at nyde sommeren udendørs, er ved at bruge solcreme.
De senere år er vi blevet opmærksomme på, at solcreme også har nogle ulemper – både for vores kroppe og for miljøet. Solcreme er som sagt et effektivt redskab til at undgå solskoldning, hvilket er rigtig godt og vigtigt. Desværre har solcreme også nogle negative effekter på både krop og miljø. Nogle af stofferne er f.eks. mistænkt for at være hormonforstyrrende herunder 4-MBC (4 -methylbenzylidenecamphor) blandt andet ved at påvirke mænds sædkvalitet negativt. Andre som tilsætningsstofferne “oxybenzone” og “octinoxate” har vist sig at gøre skade på havmiljøet.
Det er derfor klogt at se dig lidt om, når du vælger solcreme til din familie.
Der findes overordnet tre typer af solcreme:
Der er fordele og ulemper ved både fysiske og kemiske filtre. Ulempen ved de fysiske filtre er, at du skal være meget omhyggelig med at få smurt hele dit barns krop ind uden at efterlade huller. Derudover kan cremen med tiden blive vasket, svedt og slidt af.
Solcremer med fysiske filtre indeholder også nogle stoffer, som vi ikke ved så meget om – f.eks. aluminiums-salte. Derudover kan de være ret drøje og svære at smøre ud, hvilket mange børn ikke er så vilde med. Fordelen er, at indholdsstofferne, så vidt vi ved, ikke er så skadelige for f.eks. miljøet som dem, der er i de kemiske filtre.
Ulempen ved de kemiske filtre er således, at de påfører kroppen ”unødig” kemi. En del af dem indeholder stoffer, som ikke er gode for miljøet – bl.a. vandmiljøet. De er til gengæld oftere nemmere at smøre ud og bliver ikke vasket/svedt af. Der findes desværre ikke rigtigt nogen perfekt solcreme. Nogle creme-mærker har da også helt afholdt sig fra at lave solcreme, fordi de ikke kan gøre det uden at gå på kompromis med deres holdninger. Men du kan finde solcreme, som er lavet med mindst mulig kemi.
Se f.eks. efter mærkerne: Svanemærket, Astma-allergimærket, Ecocert, Allergycertified. Du kan også tjekke appen: ”Kemiluppen” for deres anbefalinger.
Her får du nogle konkrete anbefalinger til god solcreme til dit barn:
Går dit barn i en institution eller dagpleje, så bliver det sandsynligvis smurt med solcreme der midt på dagen. Spørg gerne, hvilken solcreme de bruger, og foreslå eventuelt en svanemærket.
Du har måske hørt, at kokosolie virker beskyttende mod solen. Det er rigtigt, men det er kun ganske lidt, og det er derfor ikke effektivt nok som solbeskyttelse. Du har måske også hørt om hindbærkerneolie. Hindbærkerneolie har en for de fleste mennesker ubehagelig lugt, og dens solbeskyttende egenskaber er ikke dokumenterede.
Det er altid en god idé at give huden de bedste betingelser for at være sund og stærk. Huden er kroppens største organ, og den er hele tiden i forbindelse med omgivelserne og skal derfor holde til meget. Sørg for, at dit barns hud er så sund og robust som mulig. Tank dit barn op med sund og nærende kost, giv gerne en god kvalitets multivitamin og en god kvalitets fiske/alge-olie. Huden står også i tæt kontakt til tarmen. Studier har vist, at tilskud af probiotika har effekt på bl.a. eksem.
Har dit barn tendens til soleksem? Med det homøopatiske middel Helioron kan du forebygge. Det virker bedst, hvis du giver det 2-3 måneder før, huden udsættes for sollys.
Selv med alle de bedste intentioner kan det ske, at dit barn bliver solskoldet. Det gør ofte meget ondt. Så hvad kan du gøre for at behandle og lindre dit barn?
Aloevera gel er meget lindrende på solskoldet hud. Smør gerne mange gange. Et mindre studie har vist, at en stor dosis D-vitamin taget 1 time efter solskoldning reducerede rødme og hævelse samt gav hurtigere reparation af huden.
Husk, at det ikke nødvendigvis er farligt at være ude i solen i kortere tid – men det kan være skadeligt på sigt at blive solskoldet og længere tids solbadning. Hvis dit barns hud tåler solen fint og I kun skal være i solen i kortere tid, så behøver du måske ikke smøre med solcreme. Solcreme kan også nedsætte dannelsen af D-vitamin, så lidt sol direkte på huden kan være fint.
Lad dit barns hudtype og jeres tid i solen være med i overvejelserne, inden du automatisk smører solcremen på
Brug gerne skygge og hat og let sommertøj som solbeskyttelse, især i timerne midt på dagen fra kl. 12-15 i månederne april til september hvor solen er stærkest. Hatten skal være bred og skygge for både ansigt, ører og nakke. Tøjet skal være tætvævet og løstsiddende og dække knæ og albuer. Vær opmærksom på, at vand, sand og cement reflekterer solens stråler. Hvis I skal på ferie sydpå, kan dækkende badetøj med UV-beskyttelse også være relevant. I tøj kaldes det UPF-faktor og må gerne være mindst 50.
Hvis dit barn skal udsættes for sollys, så vælg en solcreme med mindst mulig kemi.
Hav en rigtig dejlig sommer.
Undgå skoldninger og langvarig soleksponering, men nyd også sommeren og den dejlige energi, den bringer.
Forrige artikelHæmoriden er en åreknude – i bagdelen
Næste artikelMangler du B12-vitamin? Her er tegnene