Mad

Sundere og billigere mad

Hvis du vil spare på madbudgettet, og samtidig gørenoget godt for dit helbred, er løsningen simpel: Spisflest grøntsager. Bogen Veganske Kålhydrater forklarer, hvordan du gør – og inspirerer med gode opskrifter

Foto: Line Falck
19. juni 2023

Hvis du vil spare på madbudgettet, og samtidig gøre noget godt for dit helbred, er løsningen simpel: Spis flest grøntsager. Bogen Veganske Kålhydrater forklarer, hvordan du gør – og inspirerer med gode opskrifter

Der kan være mange motiver for, at du vælger at spise vegansk. Bæredygtighed og klimahensyn nævnes ofte. Modvilje mod den industrialiserede kødproduktion vejer tungt hos andre.

Men det bedste argument fremstår egentlig, hvis du tager udgangspunkt i dig selv og din egen livskvalitet. Mad baseret på grøntsager er billigere, så du kan frigøre penge til andre formål. Og samtidig giver en plantebaseret kost mulighed for at sikre et stabilt blodsukker, som styrker hjertesundheden samt minimerer risikoen for diabetes og overvægt.

Hvis du gør det rigtigt.

For der er et par opmærksomhedspunkter, du bør have fokus på, når du erstatter kødprodukters protein med et større indtag af vegetabilske kulhydrater.

Løsningen er kål

Den nye udgivelse Veganske Kålhydrater tager udgangspunkt i situationen, da Anette Sams’ datter Celine besluttede sig for at leve vegansk. Anette har forsket i betydningen af et stabilt blodsukker og vidste, at det kræver særlig fokus på blodsukkeret, når kosten er plantebaseret. De vegetabilske proteinkilder indeholder nemlig flere kulhydrater end de animalske.

Det gælder om at undgå de raffinerede kulhydrater og erstatte dem med uforarbejdede grøntsager. Især de mange kåltyper spiller her en hovedrolle.

I bogen dykkes ned i vigtige diskussioner om proteiner og vitaminer i den veganske kost. Sideløbende fortæller Celine om sin beslutning om at leve vegansk, fordi hun som mange andre i den yngre generation ønsker en livsstil med hensyn til klima og dyrevelfærd.

Med og uden kød på tallerkenen

I forlængelse af mor og datters beretning om både personlige erfaringer og videnskabelige fakta indeholder bogen 35 lækre, grøntsagsrige og veganske opskrifter, som er udviklet af kokken Morten Fenger.

Morten Fenger har sammensat opskrifterne, så de sagtens kan kombineres med animalske fødevarer, hvis ikke alle i familien er veganere eller vegetarer.

Hvid rodfrugtsuppe med blomkålsflager og estragonolie

Falafler med blomkålstabouleh og tahindressing

Bogen: Veganske kålhydrater af Morten Fenger, Celine og Anette Sams: Veganske Kålhydrater 208 sider, 269,95 kroner Lindhardt & Ringhof 2023

Anette Sams er farmaceut, ph.d, forsker og forfatter til flere bøger om kroppen og madens biologi, bl.a. Sandheden om sukker (2017), Ud af Diabetes 2 (2018) og Kålhydrater (2022)

Celine Sams har været vegetar i en årrække. Hun droppede også æg, mælk og andet animalsk i 2019 med det mål at leve et liv, som ikke er på klodens, dyrenes og klimaets bekostning.

Morten Fenger er en kok med en mission: At se verdens fødevareforbrug blive mere bæredygtigt. Morten har en ph.d i økonomi og har tidligere stået bag anti-inflammatoriske opskrifter i bogen Glød (2022)

Forrige artikelFalafler med blomkålstabouleh og tahindressing

Næste artikelHvid rodfrugtsuppe med blomkålsflager og estragonolie