Nyheder

Sundhed i alle størrelser

Foto: Adobe Stock
7. oktober 2021

Der bliver talt meget om de negative sundhedseffekter af overvægt. Men det er måske en sandhed med modifikationer. En ny analyse peger nemlig på, at sundhed i lille grad handler om vægt og i høj grad om fysisk form.

Der bliver talt meget om overvægt og fedme. Hvor meget det koster. Hvor skadeligt det er. Hvor meget problemet stiger. Ordet fedmeepidemi bliver ofte nævnt. Spørgsmålet er, hvorvidt det egentlig er så farligt at være overvægtig? Flere forskere peger i disse år på, at fedme selvfølgelig kan være hårdt ved kroppen, når det eksempelvis belaster knæene, men at sundhedsrisikoen ved fedme faktisk bliver stærkt overvurderet. 

En af fortalerne for den påstand er Rasmus Køster-Rasmussen, som er læge og postdoc ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Han mener, at sundhed handler om meget mere end bare tallet på vægten, og at vi går galt i byen, hvis vi kun fokuserer på tyndhed, når vi vil fremme folkesundheden. Og en ny analyse bakker ham om. 

Amerikanske forskere har nemlig gennemgået et hav af studier og metaanalyser for at finde ud af, hvordan man bedst mindsker overdødeligheden blandt overvægtige mennesker. Konklusionen er, at det ikke handler om at smide kilo.

Tyk og fit er bedre en tynd og utrænet

Faktisk handler det meget mere om at fremme den fysiske form. Den samlede evidens i den nye analyse er nemlig, at man ved at få mere bevægelse og motion ind i hverdagen kan fremme sin sundhed. Også selvom det ikke kan ses på hverken vægten eller taljemålet. 

Professor Glenn Gaesser, som forsker i exercise physiology på Arizona State University i Phoenix, er en af forfatterne på den nye artikel. Han udtaler til The New York Times, at når man sammenligner effekterne på sundheden ved vægttab med effekterne på sundhed ved at fremme kondition, er der ingen tvivl. 

– Når man sammenligner en-til-en, så er der overvældende flere fordele at hente ved at fremme kondition end ved at tabe sig.

[relateredehistorier]

Faktisk viser Gaessers analyse, at man ved at dyrke motion og forbedre sin kondition kan sænke sin risiko for tidlig død med hele 30 procent, også selvom man ikke taber sig. Det betyder, at risikoen for overvægtige mennesker i god form er lavere end for slanke mennesker i dårlig form. 

Ser man på fordelen ved at tabe sig, så peger nogle studier på, at et vægttab kan sænke dødeligheden ved overvægt med 16 procent, mens andre studier ikke viser nogen effekt. En del af forklaringen på det skyldes, at mange mennesker, som taber sig, vil tage på igen. Det vil give lange perioder med yoyo-vægt, som kan øge risikoen for diabetes og højt kolesterol. 

Mere end hver fjerde er inaktiv

Den amerikanske gennemgang af videnskabelig litteratur slår altså hul i ideen om, at størrelse alene er afgørende for sundheden, og peger i stedet på, at man sagtens kan være sund, selvom man er tyk. En pointe, som Rasmus Køster-Rasmussen deler. 

– Der er mange mennesker, som er tynde, men spiser usundt og er dovne. Vi har en tendens til at lægge for meget vægt på vægt, for sundhed handler generelt om adfærd, og det er på mange parametre, siger han til Magasinet Helse

51 procent af den voksne danske befolkning er overvægtige eller fede, men de nye resultater peger altså på, at det måske i højere grad er de knap 30 procent af danskerne, som ikke lever op til WHO’s minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet, vi bør være bekymrede for. Og at sundhed kan komme i alle størrelser. 

Forrige artikelPas på blodtrykket – og nedsæt demensrisikoen

Næste artikelAntibiotika øger risiko for tarmkræft

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.