Nyheder

Sundhedsminister fastholder HPV-vaccine

6. maj 2015

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mener fortsat, at hensynet til HPV-vaccinen vejer tungere end bivirkningerne.

I hver af de fem regioner styrkes indsatsen i disse dage over for de piger, der mener at have fået alvorlige bivirkninger af HPV-vaccinen. Hver region udvælger et sygehus og en afdeling, der specifikt skal have viden, kunne behandle og registrere tilfældene. På den måde vil man søge at kortlægge problemerne for at finde ud af, hvorfor nogle få piger bliver meget syge af vaccinen. Samtidig står pigerne ikke alene, og de oplever ikke at blive smidt rundt i systemet, når årsagerne til deres sygdomssymptomer skal udredes.

Kronisk hovedpine af HPV-vaccine

I løbet af de sidste seks år er omkring 500.000 danske piger blevet vaccineret mod HPV, og der er registreret 283 tilfælde af alvorlige bivirkninger. Det er typisk bivirkninger som smerter, træthed og svimmelhed, der er registreret.

Den 5. maj var der møde i Folketingets sundhedsudvalg, og sundhedsministeren tog stilling til den fortsatte brug af HPV-vaccinen. Han har på det seneste modtaget stribevis af frustrerede breve fra de berørte piger og deres nærmeste pårørende.  Pigerne har typisk være sunde og raske før vaccinen, men efterfølgende har de udviklet symptomer som kronisk hovedpine eller oplevet besvimelser.

– Muligheden for at sikre sig mod livmoderhalskræft vejer tungere – meget tungere – end risikoen for de bivirkninger, der er forbundet med vaccinen. Men det ændrer ikke, på at brevene jeg har fået fra pigerne og deres forældre gør indtryk, sagde Nick Hækkerup til samrådet, ifølge dagbladet Politiken.

Sportudøvere muligvis hårdere ramt

90 af de syge piger er blevet undersøgt på Frederiksberg Hospital. Her har man fundet frem til, at der muligvis er en sammenhæng mellem bivirkninger og piger, der udøver sport på et højt plan. Der er brug for yderligere undersøgelser, men lægerne på Frederiksberg Hospital anbefaler, at ivrige sportudøvere eventuelt holder træningspause i forbindelse med vaccinen, da det muligvis kan mindske risikoen for bivirkninger.

Flere læger har advaret mod bivirkninger af HPV-vaccinen, og det er også årsagen til, at Danske Regioner har valgt at tage problematikken alvorligt og styrke indsatsen.

Kilde: Politiken.dk, jp.dk

Forrige artikelPlasticaffald truer miljø og sundhed

Næste artikelKlimatilpasning begynder i hovedet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.