Nyheder

Sundhedsstyrelsen fraråder komælk til småbørn

24. februar 2015

Sundhedsstyrelsen fraråder nu komælk til børn under et år. Mælken øger risikoen for fedme senere i livet, hedder det.


Det er ret drastiske ændringer i anbefalingerne, når komælk frarådes børn under et år. Før anbefalede man, at sødmælk kunne introduceres som erstatning for modermælk, når barnet var over seks måneder gammelt.

Mange proteiner fører til fedme

Baggrunden for ændringen er stigende dokumentation for, at proteinindtaget i det første leveår har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet. Da der er tre gange så meget protein i sødmælk i forhold til modermælkserstatning og modermælk, har man valgt at ændre anbefalingerne.

Mindre jerntilskud til børn

Sundhedsstyrelsen har i det hele taget ryddet op i anbefalingerne, så man nu også begrænser behovet for at give jerntilskud. Før anbefalede man, at børn op til et år fik de bitre, sorte jerndråber, men det er nu begrænset til de første seks måneder. Det er kun for tidligt fødte, der ifølge anbefalingerne skal fortsætte med dråberne til de fejrer fødselsdag for første gang. Andre børn skal i højere grad præsenteres for fisk og kød, når de er blevet et halvt år gamle, hvorved de får stillet deres behov for jern.

Ingen tun til småbørn

Blandt de nye råd er også, at børn under tre år slet ikke bør få tun eller andre rovfisk, da tungmetaller kan skade hjernens udvikling. Det gælder også tun på dåse, selvom disse tun tidligere har været klassificeret som knap så tungmetal-holdige.

De nye anbefalinger kan læses i håndbogen ”Ernæring til spædbørn og småbørn”, der kan læses online via dette link. 

Forrige artikelOtte råd til bedre søvn

Næste artikelHjælp ryggen på Sund Livsstil

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.