Nyheder

Sundt lam i påsken

30. marts 2015

Står påskemenuen på lam i år? Kombinationen af lammekød, hvidløg og rosmarin er ikke det værste, du kan byde din krop.

I mange familier er det først rigtig påske, når der er kommet lam på bordet. Lammekød i en traditionel tilberedning er en del sundere end flertallet af julehøjtidens spiser. Hvis du laver en lammekølle med masser af hvidløg og rosmarin, er der allerede kommet et lille plus på sundhedskontoen.

Mere omega-3 i lammekød

Men lammekødet i sig selv er også sundere end det meste kød fra ko, kalv eller gris. Det skyldes, at lam går rundt i det fri og græsser, hvilket giver en meget sundere fedtmarmorering og –kvalitet end ved affodring med kraftfoder i en stald. Det betyder blandt andet, at fedt fra lam indeholder mere omega-3 og mindre af den skadelige kolesterol end fedt fra gris og ko.

Det betyder dog ikke, at alt lammekød er sundere. Du skal naturligvis stadig kigge på fedtindholdet, for selvom der er en bedre balance af omega 3 og 6, bliver det mættede fedt jo ikke decideret sundt af den grund. Hvis du laver lammefrikadeller af hakket lammekød, er der næppe nogen sundhedsfordele at hente. Det kan der derimod være, hvis du serverer regulært lammekød fra eksempelvis ryg eller kølle. Her indeholder det rene kød mellem ni og 12 pct. fedt, mens du kan komme helt ned omkring fire pct. fedt, hvis du vælger inderfilet.

Husk rosmarin til lammekødet

Den rigtige duft af påskelam er dog først til stede, når du har krydret med masser af frisk rosmarin og knust hvidløg (gerne med skal). En gremolata af persille, hvidløg og citronskal kan også være godt som tilbehør, så den fede smag brydes af en frisk vitaminindsprøjtning.

Rosmarin er knyttet til en lang række sundhedsegenskaber. En del af dem er ganske veldokumenterede, og urtens mange antioxidanter kan booste dit immunforsvar.

Rosmarin menes at kunne bremse udviklingen af alzheimers, beskytte cellerne mod kræft, reducere forhøjet blodtryk, øge virkningen af E-vitamin, mindske allergigener og stimulere produktionen af galde og mavesaft.

Det er særlig hjernen, der har godt af et skud rosmarin. Britiske forskere fandt for et par år siden ud af, at æteriske olier i rosmarin kunne forbedre både hastighed og præcisionen, når du tænker. I det britiske studie skulle forsøgspersonerne end ikke spise rosmarinen; det var nok at lugte til den. Duften gjorde forskellen, så måske kan der tænkes store tanker i køkkenet – eller måske burde vi alle have et bundt rosmarin stående på skrivebordet.

Hvidløg er godt for kolesteroltallet

Hvidløg er – spøgefuldt udtrykt – stinkende sundt. Men hvis du kombinerer hvidløget med frisk persille i en gremolata, kan du måske reducere de medfølgende lugtgener.

Hvidløg reducerer den skadelige LDL-kolesterol uden at mindske den gavnlige HDL-kolesterol. Kolesterolniveauet bliver med andre ord væsentlig sundere end med kolesterolsænkende medicin.

Det er svovlforbindelserne i hvidløget, der giver den karakteristiske ånde, og det er de samme svovlforbindelser, der i visse sammenhænge gør hvidløg til en stærkere bakteriedræber end bredspektret antibiotika. Hvidløg kan i hvert fald få skovlen under nogle af de mest hårdnakkede bakterieangreb.

Men det er værd at huske, at hvidløg skal behandles med omtanke, hvis sundheden skal bevares. Når du har hakket hvidløg, bør det hvile i ti minutter, før du varmer det op. Dermed har svovlforbindelserne stabiliseret sig. Du må heller ikke brune hvidløg, da det derved bliver bittert og mister sine egenskaber.

Citron og persille giver et skud C-vitamin

Hvis du kombinerer lammekødet med en frisk gremolata af hakket persille, hvidløg og citronskal får du tilmed et ordentligt skud C-vitamin. De æteriske olier i citronskallen er også kendt for at være slimløsende, så hvis du har en lille forårsforkølelse, kan det hjælpe.

Kilder: kk.no, videnskab.dk, madmagasinet.dk, jp.dk 

Forrige artikelGlutenfri chia-crackers

Næste artikelSeks gode spørgsmål før sengetid