Mad

Sundt sødt: Det er stadig syndigt …

7. februar 2012

Vi snyder nok alligevel ikke os selv og ungerne, når vi sætter alt for sunde snacks på bordet til fredagshyggen. Alligevel kan det være rart at undvære nogle tilsætningsstoffer og for meget sukker, når der skal syndes. Derfor har Pia Krøyer skrevet bogen ‘Sundt sødt’.

Sukker, kunstige farver og smagsforstærkere – ordene kan få det til at krible ned ad ryggen på mange kostbevidste forældre. Men vi ved også samtidig, at ungerne ikke lader sig spise af med hvad som helst, når det kommer til slikaften og hyggestund. Som mor til multiallergiske børn ved Pia Krøyer, hvor meget rene råvarer og hjemmelavet slik betyder. Hun har derfor skrevet flere bøger om at lave sine egne bolsjer og slik og er nu på banen med ‘Sundt sødt’, som også i stor stil giver inspiration til de søde stunder uden brug af sukker, gluten og andre allergener.

– Det er ikke en slankebog! Men et alternativ til de almindelige kager og slik, når man skal have en hyggestund. Derfor har fokus også været på smagen, for ungerne ved godt, hvordan slik skal smage – det må ikke blive for helseagtigt. Og selvom du godt kan smage forskel på disse kager og almindelige kager, så er det ikke smagen af boghvede, der er gennemtrængende, siger Pia Krøyer.

Balance i tingene

I det hele taget har det været vigtigt for forfatteren at skabe noget, der var jordnært og forholdsvist let at gå til. Derfor er der tænkt ingredienser ind i opskrifterne, som kan fås mange steder, og sukkeret er langt hen ad vejen erstattet med helt naturlige søde smagsgivere som frugt.

– Alt er jo en balance. Meget frugt er heller ikke sundt, men der er mere lødig næring i, end hvis du spiser sukker og tilsætningsstoffer. Og så har det jo været en balance over for smagen at bruge den rette mængde søde frugter i forhold til det andet. F.eks. er jordbærisen lavet med banan, der som bekendt søder, men der skal jo heller ikke for meget banan i en jordbæris, smiler Pia Krøyer.

Sødt og sukker

Mange skoler har i dag fundet ud af, hvad for meget sukker gør ved børn, og har indført restriktioner på sukkerindtaget i skoletiden. Ligeledes ønsker mange forældre ikke at have børn hængende i gardinerne, fordi man absolut skal have en hyggestund med sukker. Frugtsukkeret i frugterne forstyrrer ikke blodsukkeret i samme grad og er derfor Pia Krøyers foretrukne sødemiddel. Og så giver hun ikke meget for de kunstige sødemidler.

– Aspartam er jo meget udskældt, og fruktose- eller glukosesirup stammer oprindeligt fra naturen, men er blevet behandlet i en grad, så slutresultatet er kemisk. Jeg bruger selv lidt agavesirup i nogle af opskrifterne som smagsforstærker, men vi kender heller ikke langtidseffekten af det, siger Pia Krøyer.

Det er altså med at holde indtaget nede – uanset at blodsukkeret ikke får samme rutsjetur, som det gør på en omgang almindeligt sukker. Det mest fornuftige vil altid være at bruge råvarerne (frugten) i sin mest naturlige indpakning, så du får hele pakken af næringsstoffer med, og så begrænse dine indtag af søde sager til lige præcis den ugentlige hyggestund. Alligevel skal du ikke snydes for smagsprøver på de søde synderier, så vi har fået lov at bringe nogle af Pia Krøyers opskrifter.

 

Sundt sødt med blog

Pia Krøyers bog er både lækker og let at finde rundt i. Du får gode tips og tricks til, hvordan du kan lave dine egne hurtige sødemidler i form af f.eks. frugtmos, der kan søde i både opskrifterne og i dine egne hverdagskreationer som grød, yoghurt og smoothies.

Her er fantastisk mange opskrifter på is uden mælk og sukker – som dog kræver en ismaskine, hvis resultatet skal være optimalt. Men du finder også både kager, snacks og lækre syndige drikkevarer.

Hvis du ikke kan få nok – så er det bare ind på Pias blog og finde mere viden og inspiration til sunde fristelser. Adressen er: kroyers.blogspot.com.

 

Chokoladekage

Kryddermuffins

5 gode stænger med sundere energi

Den hurtige og nemme frugt

Forrige artikelHelseteket: Når urten kommer på flasken

Næste artikelChokoladekage