Mad

Super lækkert & økologisk

25. september 2009

Hele jawsen! Jaws er et sønderjysk begreb. Hele jawsen betyder rub og stub eller hele flokken. Derfor indeholder Jaws brødblandingerne også hele syv forskellige kornsorter. Fordelen ved den omfattende blanding er, at de forskellige fuldkorn kan hjælpe med at normalisere slimhinden i tarmene – også for den glutenfri versions vedkommende. Et velfungerende tarmsystem er grundlaget for al sundhed, da alt det gode, vi spiser, intet nytter, hvis vi ikke kan fordøje det på en optimal måde.

Brødblandingerne kan erstatte andre kornblandinger i grovbrød eller tilsættes bollerne. Kan også bruges i rugbrød eller grovboller. Brødet bliver lidt tungere, men mætter også mere.

Hvis du sætter blandingen i blød inden, bliver det lettere fordøjeligt – samme virkning har langtidshævning af brødet, som samtidig også bliver mere aromatisk. Du kan også kaste dig over disse jaws-opskrifter:

Jaws-boller (12-14 stk.)

25 g gær

3½ dl vand

3 spsk. jomfru olivenolie

½ tsk. Lima havsalt

1½ tsk rørsukker

300 g øko hvedemel

200 g jaws-mel eller gryn.

Til pensling: Vand eller sammenpisket æg

Gæren udrøres i lunkent vand. Bland olivenolie, salt og rørsukker i. Kom Jaws-mel i og så meget hvedemel dejen kan tage. Dejen hæver et lunt sted 45 minutter. Formes til boller og efterhæver i et kvarter. Bages ved 200 grader ca. 15 minutter. Prøvebagt af Dansk Øko-Køkken Opskrift. Ønskes længere hævetid, nedsættes gærmængden til det halve.

Morgen med jaws i

Jaws Müsli er en idealistisk sund müsli, skabt til en god start på dagen for maven. Ligesom brødblandingerne er det en god idé at sætte müslien i blød et par timer inden brug. Du kan sagtens gøre det natten over, så morgenmaden er klar til hurtig indtagelse. Foretrækker du müsli på et surmælksprodukt, bruger du det bare til at bløde blandingen op.

Så er det bare på med frisk frugt på toppen – så smager og gavner det lige meget.

jaws-brød

5 dl vand

50 g gær

200 g hytteost, øko

½ tsk lima havsalt

1 spsk honning eller rørsukker

2 spsk. jomfru olivenolie.

450 g jaws-grødblanding eller jaws-mel

ca. 600 g øko hvedemel

Gæren røres ud i det lunkne vand.

Hytteost, salt, honning og olie tilsættes.

Jawsblandingen røres i, og der æltes hvedemel i dejen, til konsistensen er passende – lige før dejen slipper fadet. Dejen hæver tildækket til dobbelt størrelse (ca. 30 min) og lægges i smurte forme eller på plade. Efterhæver 10-15 minutter, pensles med vand og bages i 30 minutter ved 220 grader.

jaws-rugbrød (ca. 3 stk.)

Surdejen laves kun første gang, man bager brødet. Derefter tages dej fra ved hver bagning (2½ dl). Kan opbevares i køleskab i 3 uger. I fryseren 3 mdr.

1. dag: Surdej, vand, hørfrø, knuste rugkerner, Jaws og grahamsmel røres sammen, dækkes med folie og stilles et lunt sted i 24 timer.

2. dag: De øvrige ingredienser tilsættes. Der tages surdej fra til næste bagning. Dejen kommes i smurte forme og hæver i 2 timer. Derefter bages det ved 200 grader, ligeledes i 2 timer. Brødene kan evt. dækkes med folie den sidste time.

Surdej: Bland ingredienserne og ælt dem sammen til en fast dej, stil dejen tildækket, lunt, men ikke for varmt i 3-5 dage. Står den for varmt, kommer der mug på. Man kan også købe surdej færdig , f.eks Aurions.

Surdejshævet:

(letfordøjeligt for sarte maver)

2½ dl surdej 1,4 l lunkent vand

200 g øko hørfrø 450 g øko kn. rugkerner 450 g øko Jaws-grødblanding eller Jaws-mel,

150 g øko grahamsmel

½ l vand

1 kg øko rugmel

Surdej:

2 dl kærnemælk, øko 1½ tsk limahavsalt 150 g øko rugmel

Forrige artikelDe rette toner får ballerne i sving…

Næste artikelDu optager badet!