Tema

Supersæd – Styrk dine muligheder for at blive biologisk far

Sædkvaliteten har stor betydning, når I som par arbejder på en graviditet, og der er heldigvis en lang række ting, du som mand kan gøre for at skrue op for kvaliteten

Foto: Shutterstock
17. marts 2023

Sædkvaliteten har stor betydning, når I som par arbejder på en graviditet, og der er heldigvis en lang række ting, du som mand kan gøre for at skrue op for kvaliteten

Tænk, at du kan være med til at skabe et helt nyt liv. Det er måske det største, du nogensinde vil opleve. Du kan opleve glæden ved at skabe et barn sammen med din partner og se det vokse op og udvikle sig. Du kan tage dit barn med ud at fiske, køre gocart, sejle, bage, spille skak, rejse, programmere eller hvad du selv brænder for.

Nogle gange går det desværre ikke helt så nemt, som du havde drømt om. Graviditeten lader vente på sig.

Der er ofte fokus på, hvad den kommende biologiske mor kan gøre for øge chancerne for at blive gravid

Vidste du, at det også er virkelig vigtigt for dine muligheder for at blive biologisk far, hvad du tilfører din krop af vitaminer, mineraler med mere? Det ser vi nærmere på i denne artikel. Ufrivillig barnløshed hos par skyldes i op til 50% af tilfældene mænds nedsatte fertilitetsevne.

Når et lille nyt liv skabes, er det ved mødet af en ægcelle og en sædcelle. Begge er lige vigtige og lige nødvendige. Du kan som biologisk far gøre meget for at sikre dig så stærke og sunde sædceller som muligt.

Et studie fra 2017 med omkring 43.000 sædprøver har vist, at sædkvaliteten hos europæiske mænd i perioden 1973-2011 faldt med 50-60%. Danske mænd har i ca. 40% tilfælde en sædcellekoncentration på under 40 millioner sædceller pr. milliliter sæd. Et sædtal på under 15 millioner pr. milliliter er af WHO defineret som nedsat sædkvalitet, men allerede ved mindre end 40 millioner pr. milliliter kan der være problemer med at gøre en partner gravid.


Din livsstil har betydning

Du kan hver eneste dag tage beslutninger, der forbedrer din sædkvalitet. Læs med her og overvej, hvor du kan tage skridt i en mere fertil retning.

Spis sundt og varieret med mange grøntsager, bær og nødder. De indeholder mange antioxidanter og fibre. Som man siger med et glimt i øjet: Kaniner spiser masser af kaninføde (grønt) – og hvad er det nu, kaniner er kendt for at være rigtigt gode til?

Helt specifikt kan du med fordel spise flere: Valnødder, peanuts, gulerødder og tomater … Et studie har f.eks. vist, at mænd, der spiste 75 g valnødder hver dag, fik mere levedygtige, bevægelige og stærke sædceller. Peanuts indeholder blandt andet arginin, som er vigtigt for at undgå lavt sædtal. Lycopen i tomater er vigtigt for at undgå deforme sædceller. Gulerødder indeholder karotener, som bl.a. har betydning for sædcellernes bevægelighed.

Hold dig aktiv. Overvægt og for lidt motion påvirker sædkvaliteten i negativ retning. Bevægelse aktiverer kroppens egne antioxidanter, som modvirker DNA-brud i sædcellerne. Undgå kemiske stoffer. Både miljøgifte og tungmetaller påvirker din evne til at blive biologisk far negativt bl.a. via hormonforstyrrende effekter.

Hold dig fra varme. Sauna, lange bade og høj sædevarme rammer dine sædceller, som ikke kan lide høj varme. Undgå derfor også stramtsiddende tøj, der holder testiklerne tæt på kroppen, samt at sidde med din laptop i skødet.

Nedsæt dit forbrug af alkohol. Et dansk studie af mere end 1.000 unge mænd har vist nedsat sædkvalitet allerede ved fem genstande pr. uge. Hvis mændene drak over 25 genstande om ugen, blev sædkvaliteten stærkt forringet. Undgå også andre rusmidler. Cannabis har f.eks. vist sig at nedsætte sædcellernes evne til at svømme. Anabolske steroider nedsætter ligeledes sædkvaliteten.

Stop med at ryge. Hvis du er storryger har du 50% mindre chance for at gøre en kvinde gravid. Der er samtidig 30% større risiko for spontan abort før uge 8


Flere muligheder

Kost og tilskud er meget vigtige skridt til at få supersæd. Du kan derudover med fordel også booste med behandlinger, træning og fokus på at nedsætte stress.

Laserterapi tilbydes i nogle fysioterapi- og akupunkturklinikker. Det virker energifremmende i kroppen. Laserlyset trænger ind i cellerne og absorberes af cellernes mitokondrier, som er cellens kraftværk. Laserterapi bruges med god effekt til at øge sædkvaliteten hos mænd. Det er vist i forskning, at denne terapi øger sædcellernes energiproduktion og dermed funktion.

Træning af bækkenbunden er ikke at forglemme. Mange kender til vigtigheden af, at kvinder træner deres bækkenbund, men det er også vigtigt for manden. Ikke mindst for at øge blodcirkulationen. For nogle år siden var der træningsprogrammer tilgængelige med titlen: ”Fra regnorm til anakonda”. Den formulering siger en del om vigtigheden af bækkenbundstræning.

Du kan finde gode øvelser på internettet. Hvis du er stresset, føler dig udkørt eller lign, så påvirker det hele din sundhed – også din fertilitet. Stress, udbrændthed og tristhed påvirker i høj grad dine hormoner og dit nervesystem. Overvej, hvad der kan hjælpe dig bedst. Gode gåture og snakke med en god ven, coach eller terapeut? En mindfulness app med øvelser du kan lave hver dag? Et forløb hos en hypnoterapeut? At melde dig til en sjov fritidsaktivitet, der får dig til at grine? Prioritere mere søvn? Eller måske en kombination af disse.

Akupunktur bliver ofte brugt til at øge kvinders fertilitet. Men det er i høj grad også relevant for manden. Akupunktur til manden kan bl.a. fokusere på nyreenergien. Nyreenergien kan være nedsat pga. en periode med stress, høj træningsintensitet og/eller indtag af steroider. Akupunkturen arbejder også med blodcirkulationen til bækkenområdet, som kan være nedsat f.eks. på grund af vores siddende livsstil.


Supersæd

Jeg håber, du kan mærke glæden ved at vide, at du kan gøre så utroligt mange effektive ting for at øge din fertilitet. Husk, at du samtidig styrker hele din krops sundhed – ikke kun fertiliteten. Det er slet ikke dumt, da det godt kan kræve en del kræfter at være forælder til et lille barn. Rigtig meget held og lykke med at skabe den familie, du ønsker dig.

Vigtige næringsstoffer og tilskud

Sørg for optimale mængder af vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer. Tag en god kvalitets multivitamin samt en god kvalitets fiskeolie. Nogle af de vigtigste næringsstoffer for sunde sædceller er selen, zink, D-vitamin, folsyre, Q10 og omega-3. Vi ser lidt nærmer på dem hver især herunder.

Selen har afgørende betydning for dannelsen af normale sædceller og for sædcellernes bevægelighed. Lavt selenindhold i sædvæsken øger risikoen for nedsat fertilitet hos manden. Selen virker også som en antioxidant, der beskytter sædcellerne mod skader. Meget af vores jord i Danmark er selenfattigt, og det kan derfor være svært at få tilstrækkeligt selen via kosten. Vælg en multivitamin med et godt indhold af selen i en letoptagelig form, f.eks. som selenberiget gær.

Zink har i studier vist at nedsætte antallet af DNA-brud i sædcellerne. Zink findes bl.a. i sædvæsken, og hvis I træner meget i dobbeltsengen, skal du være ekstra opmærksom på at få fyldt depoterne op, da en udløsning i sig selv kan indeholde 1 mg zink. Vær opmærksom på, om din multivitamin indeholder tiltrækkeligt med zink, og at det er i en letoptagelig form som f.eks. zinkcitrat eller zinkbisglycinat. Hvis du vil øge dit zinkindtag gennem kosten, kan du med fordel spise ekstra sesamfrø, kakaopulver, græskarkerner og ikke mindst østers.

D-vitamintilskud har i et dansk studie fra 2017 vist at øge sædkvaliteten hos mænd med D-vitaminmangel. Mange danskere mangler D-vitamin, da vi bor et sted på jorden, hvor vi ikke får solens stråler tilstrækkeligt på huden i store dele af året. D-vitaminniveauet i kroppen kan måles i en blodprøve. Hvis det er lavt, kan du med fordel tage ekstra tilskud ud over din multivitamin i en periode.

Folsyre er kendt som et tilskud, der anbefales kvinder, som vil være gravide. Studier viser, at det også er vigtigt for manden at få tilstrækkeligt med folsyre i forhold til sædkvaliteten. Folsyre er også kendt som B9. Hvis du vil tage ekstra tilskud af B-vitaminerne, er det altid klogt at tage det som et B-kompleks med alle B-vitaminer, da det ellers kan rykke balancen indbyrdes mellem dem. Vælg tilskud, der har folsyre i sin aktive, naturidentiske form som folsyre, folat, folacin. Folinsyre er den syntetiske form, som du med fordel kan gå uden om. Hvis du vil øge dit indtag via kosten, kan du spise lever fra kylling, okse, kalv og svin, mungbønner og broccoli.

Q10 findes i høj koncentration i sædcellernes mitokondrier, som er sædcellernes kraftværk. Q10 har i studier bl.a. vist at øge sædcellernes evne til at trænge ind i ægcellen. Q10 skal oftest tages som et ekstra tilskud ud over en multivitamin/ mineral.

Et dansk studie har set på, hvad et tilskud af omega-3 i form af fiskeolie betød for unge mænds sædkvalitet. Her fandt man, at de der tog fiskeolie havde et større antal sædceller, større testikelstørrelse og en bedre hormonbalance. Hvis du vil tage tilskud af fiskeolie, er det vigtigt, at du vælger god kvalitet. Vælg et produkt som er fri for tungmetaller, som har mindst 250 mg DHA og mindst 250 mg EPA i en dagsdosis samt er frisk og ikke harsk. Hvis du vil øge dit indtag via kosten, skal du være opmærksom på at spise fede fisk mindst 2 gange ugentlig, men undgå fisk med tungmetaller. Vær også opmærksom på, at fisk fra opdræt i nogle tilfælde kan biddrage til miljøbelastning og kan have fået medicin.

Forrige artikelPFAS findes overalt – også i toiletpapiret

Næste artikelEn sund prostata hele livet

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.