Nyheder

Supersunde, oversete bær 

“De er sure, sagde ræven”. Men rønnebær er stopfyldte med C-vitamin, og hvis du lader den første frost bide de rød-orange bær, bliver de lidt sødere.

Foto: Shutterstock
28. september 2022

“De er sure, sagde ræven”. Men rønnebær er stopfyldte med C-vitamin, og hvis du lader den første frost bide de rød-orange bær, bliver de lidt sødere. 

Vidste du, at de rød-orange rønnebær, der lyser op i efterårsmørket, indeholder masser af nyttige stoffer og er fuldt ud spiselige?  

Måske er det den ildrøde farve eller den sure og bitre smag, der skræmmer folk væk fra rønnebær, som ofte bliver til fuglefoder i stedet for. Selvom de ofte forveksles med at være giftige, er de fuldstændig spiselige og fyldt med sundhed. 

Rønnebær er sprængfyldt med C-vitamin

De findes overalt i skovene og er nemme at komme til. Bærene vokser på rønnetræer og modner lige i tide til efteråret, hvor de får deres smukke, røde farve. De har en sur og bitter smag, men indeholder mængder af stoffer, der er vigtige for kroppen. 

Rønnebær indeholder blandt andet meget C-vitamin, som er en vigtig antioxidant, der beskytter dine celler mod oxidativt stress. Men vitaminet hjælper også kroppen med at optage jern fra maden. Appelsiner er blevet noget af en galionsfigur for C-vitamin, men faktum er, at rønnebær indeholder dobbelt så meget C-vitamin som appelsiner. Faktisk kan 1,5 dl rønnebær dække dit daglige behov for C-vitamin.  

Rønnebær fremmer fordøjelsen

Bærene er også rige på beta-caroten, som giver bærrene deres røde farve og fremmer fordøjelsen og styrker dit immunforsvar. Derudover er de spækket med antioxidanter, som blandt andet bidrager til en reduceret risiko for hjertekarsygdomme og er med til at stabilisere blodsukkerniveauet. 

Hvis du ikke er stor fan af den bitre og syrlige smag, kan du tilberede rønnebær på forskellige måder, så de får en sødere og mere venlig smag. 

I modsætning til hyldebær kan du sagtens spise dem rå, tørrede, frosne – eller du kan koge dem og lave forskellige typer gelé. Men når du opvarmer rønnebær, er det vigtigt at vide, at meget C-vitamin forsvinder, da de ikke klarer opvarmningen særlig godt. 

Frost gør rønnebær mindre syrlige

Tørring eller frysning af rønnebær er to enkle og effektive måder at spise rønnebær på, som både bevarer næringsindholdet og får bærrene til at smage sødere. Kulden reducerer for eksempel syren i bærrene. 

Frysning er det mest optimale, når det kommer til enhver form for ernæringsmæssig konservering. Det er en almindelig misforståelse, at vitaminerne forsvinder. Det gør de ikke. Tørrede bær kan også males til et pulver og tilsættes til din yoghurt eller i en smoothie. 

Rønnebær kan spises rå

Men hvis dine smagsløg ikke er alt for sarte, kan du spise dem direkte fra træerne. Hvis du synes, de rå bær er lidt sure, kan du vente til den første frost, for så bliver de sødere. Jo længere rønnebærrene får lov til at modne, jo sødere bliver de. 

Det kan dog ikke tilrådes at spise rå rønnebær i store mængder, da det kan give maveproblemer. Men det sætter den sure og beske smag nok også en naturlig begrænsning for.

Hvad kan rønnebær bruges til?

Rønnebær kan bruges i mange sammenhænge. Rønnebærsnapsen er velkendt. Men vidste du, at rønnebær er anvendelige i gele, kompotter og gryderetter? Du kan også tørre dem for derefter at bruge dem som lækker og anderledes ingrediens i bagværk. Tørrede rønnebær kan også bruges til te, hvor kogende vand hældes over dem. Teen for en let bitter smag med en skøn aroma.

Hvis du ikke har tid til at plukke dine egne rønnebær, kan du købe tørrede rønnebær i helsekostforretninger.

Rønnebær vokser mange steder og er dermed meget tilgængelige. Derudover indeholder bærene i lighed med tyttebær og tranebær benzoesyre, hvilket betyder, at holdbarheden er lang.  

Kilder: Helsam.dk m.fl

Forrige artikelCBD – lindring uden risiko

Næste artikelPsykiske spændinger skal forløses gennem kroppen

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.