Nyheder

Sur og vred? Pas på hjertet

6. oktober 2010

Kan du mærke vreden gnave og er mundvigene nedadvendte? Så gnaver det også i hjertet, viser ny forskning.

Vrede virker som stress på kroppen, og hvis vi bærer rundt på gammelt nag og lader surheden fylde op, så stresser du din krop. Ikke mindst hjertet tager skade – faktisk øger du din risiko for hjertekarsygdomme. Men hvis du lærer at tilgiver og slippe vreden, gavner det i følge en amerikansk forskergruppe automatisk hjertet, skriver magasinet Psykologi.

Mere fedt i blod skader hjertet

Når vores krop bliver udsat stress pumper vi fedt ud i blodet. Stress er jo som bekendt en overlevelsesmekanisme, hvor kroppen bereder sig på kamp. Fedtet i blodet skal bruges af musklerne til at yde en ekstra præstation. Det fedt bliver dog ikke brugt ved langvarig stress, som vrede, nag og surhed kan resultere i, da vi jo sjældent reagerer med fysiske anstrengelser på vreden.

Fedtet, som er sendt ud i blodet, vil derfor i stedet aflejre sig i blodkarrene, hvor de øger risikoen for hjertekarsygdomme. Tidligere undersøgelser har vist, at langvarig vrede kan være ligeså skadeligt for mænds hjerte som at ryge.

Hjælpe hjertet med at tilgive

I den amerikanske undersøgelse fandt forskerne ud af, at tilgivelseterapi havde en positiv effekt på deltagernes hjerte. I forsøget fik testpersonerne ti terapitimer over ti uger. Under terapien skulle årsagen til vreden findes, og testpersonerne skulle lære at se sagen fra modpartens side.

Forskerne kunne konstatere, at testpersonerne blodtilførsel til hjertet blev tydeligt bedre, ligesom personerne oplevede, at de var mindre vrede i deres hverdag.

(Oprettet den 6. oktober 2010)

Forrige artikelTræning med formål

Næste artikelIntolerance – den usynlige allergi