Nyheder

Sut barnets sut ren

15. maj 2013

Vi skal måske ikke være så bakterieforskrækkede, når det gælder babyers ve og vel. Ny forskning viser, at kogte, desinficerede sutter ikke nødvendigvis er en god idé.

Hidtil har småbørnsforældre fået at vide, at sutter skal koges efter hver brug. De anbefalinger er dog blevet blødt noget op de senere år. Senest har en undersøgelse fra et børnehospital i Göteborg vist, at mødre eller fædre, der renser barnets sut ved at at sutte på den, nedsætter barnets risiko for at udvikle astma og allergi.

Microbakterier overføres fra forælder til barn via sutten

Meget tyder på, at det er microbakterier fra forældrenes spyt, der bidrager til at opbygge en sund bakterieflora hos barnet. Ifølge Bill Hesselmar, der er læge på Dronning Silvias Børne- og Ungdomssygehus i Göteborg, er det nyttigt for barnet at blive udsat for forældrenes spyt, fordi det kan sparke til udviklingen af den komplekse bakteriesammensætning i mund og svælg på barnet. Endvidere vil bakterierne i børnenes spyt i sagens natur vandre ned i kroppen og også påvirke bakteriesammensætningen i mave- og tarmkanalen.

Forælder med allergi

Det svenske studie byggede på data fra 184 børn, der alle var født til tiden – vaginalt eller ved kejsersnit. Forældrene blev interviewet, da børnene var seks måneder gamle, hvor man spurgte til rutinerne med renholdelse af barnets sut. Derefter fulgte forskerne børnene til de var 36 måneder gamle. Man brugte primært børn, der havde mindst en forælder med en allergi, til undersøgelsen.

74 pct af børnene brugte sut, da de var seks måneder gamle.

Da børnene var 18 måneder gamle, havde 25 pct udviklet eksem, 5 pct havde udviklet astma, 15 pct havde en eller anden form for fødevareallergi og 2 pct havde problemer med støvmider, pollen eller andre luftbårne antigener.

Forskel på fødsel og kejsersnit

Brugen af sut havde ingen indflydelse på sygdommene, men det havde metoden til renholdelse af sutten. Metoden, hvorved barnet var kommet til verden, spillede også en rolle.

De børn, der var født vaginalt og hvor forældrene suttede sutten ren, havde markant lavere forekomst af eksem end de øvrige børn i undersøgelsen. Det bekræfter andre studier, som tidligere har konkluderet, at vaginal fødsel er sundere for barnet end kejsersnit, fordi barnet ved vaginal fødsel påvirkes af moderens bakerier. Men variationen i den svenske undersøgelse kunne ikke kun forklares med forskellen på almindelig fødsel og kejsersnit. Forskellen på at sutte på barnets sut eller rense den under rindende vand spillede også en rolle.

Forældrene smittede ikke barnet ved at sutte på sutten

Forskerne understreger, at undersøgelsens konklusion er usikker på grund af det forholdsvis begrænsede grundlag. Der er behov for at gentage undersøgelsen med flere børn og følge dem længere i livet. Det er eksempelvis svært at diagnosticere astma på så små børn.

De erkender også, at metoden med at sutte på barnets sut logisk set kunne øge risikoen for at smitte barnet med eventuelle luftvejsinfektioner eller caries. Der var dog intet i studiet, der pegede i den retning.

Kilde: MedpageToday.com

Forrige artikelGrill uden kræft

Næste artikelChips og cola kan påvirke som narkotika