Vores skribenter

Svært kløende hovedbund

Naturlis naturlæge Maria Pinderup Langbak svarer på spørgsmål fra vores kære læsere – denne gang handler det om svært kløende hovedbund

20. januar 2023

Spørgsmål:

Jeg har i lang tid haft udslet, der klør som bare … Det er hovedbund og det meste af kroppen.

Jeg har fået Nizorel hårshampoo og Locoid af min læge. Jeg har fået prøver fra Derma og købt ved Pharma. Jeg har også Tea Tree olie til hår.

Nu har jeg også købt antihistaminer, da jeg ikke får søvn ellers. Min læge ved det, og jeg skal til konsultation senere i måneden. Det drysser lidt, men ikke enormt, fra mit hår, som så er gået i øjne, som små glinsende grus. Jeg er blevet opereret for grå stær, men er både set af læger og min øjenlæge. Det er så træls. Jeg havde en A-influenza i marts, hvor jeg fil en del Hydrokortison, da jeg gik i Addison krise.

Håber på et godt råd, da min tålmodighed snart er slut.
Så vil jeg gerne sige jer tak for alle de gode råd, I giver.
Jeg har fået før.

– Mange hilsner fra Kamma

Svar:
Kløe og udslæt kan desværre have mange forskellige årsager, hvilket igen afstedkommer et hav af muligheder for behandling.

Ved en tilstand med udslæt og meget intens kløe, som er værst om natten, tænker jeg altid på fnat. At du har meget i hovedet/ hovedbunden taler dog stærkt imod dette. Uanset synes jeg, at du skal få det tjekket hos egen læge.

Kløe kan tillige være resultatet af en allergisk reaktion. Her er det vigtigt at finde ud af, hvad der trigger det. Det kan være alt fra skift i vaskepulver over deodoranter, shampoo og creme til forskellige fødevarer og pollen i luften. Er der mon noget, som du har ændret på i dine vaner omkring tidspunktet for udbrud af udslæt og kløe? Hvis antihistamin hjælper, tyder det jo netop på i hvert fald et element af allergi. Din læge kan teste for nogle af disse.

Ved udslæt og kløe er det generelt vigtigt at bruge en god fugtende hudcreme dagligt. Mange har desuden gavn af et tilskud af omega-3 fedtsyrer samt en multivitamin med alle B-vitaminer i. Det kunne være Omnimin fra Biosym. Herved næres huden indefra.

Du kan også lave en brændenælde infusion med 30 gram brændenælde, som overhældes med 1 liter kogende vand og trækker under låg i 8-12 timer. Herefter sies den og drikkes i løbet af 1-2 døgn. Lav den 1-2 gange om ugen. Den har en antihistamin-virkning i sig selv, er fuld af gode mineraler og virkelig god for huden. Nogle har tillige gavn af et bad med havreafkog – det er beroligende for huden.

Derudover vil jeg til et kronisk udslæt med kløe anbefale Hoeksin comp. og Holesin comp. fra Holistica.

God bedring

Med venlig hilsen

– Maria Pinderup Langbak, Naturlægen.com

Forrige artikelBrevkasse – Drømmer om et liv uden herpes

Næste artikelPlacebo – Kroppens indre apotek

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.