Champignon og andre svampe er en god kilde til D-vitamin. Nu viser forskning, at champignon kan få et ekstra højt vitaminindhold, hvis de får ultraviolet lys lige efter høsten.
Ganske mange danskere er i underskud for D-vitamin. Vitaminet, som vi selv kan danne, hvis vi får hjælp fra solens stråler, findes også i bl.a. æg og fede fisk som laks og sild. D-vitamin er vigtigt for kroppen, fordi det bidrager til optagelsen af calcium fra tarmsystemet og holder på calcium i nyrerne, så det ikke skylles ud med urinen. Calcium er vigtigt for knoglerne og tænderne.
Nu viser forskning, at champignon kan blive en ekstra effektiv kilde til D-vitamin, hvilket kan hjælpe især ældre mennesker i vinterhalvåret. Mange gamle mennesker får for lidt sol og spiser for ensidigt. D-vitamin-mangel et udbredt problem blandt ældre, og det viser sig bl.a. i svage knogler og hyppige muskelkramper. Mangel på D-vitamin er også blevet sat i forbindelse med Alzheimers og depression.
Her kan lidt D-vitamin-berigede champignon ændre meget. Forskningen viser nemlig, at man teoretisk kan få champignon til at indeholde hele 164 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram – blot ved at udsætte de friskhøstede svampe for ultraviolet lys.
Svampe kan i lighed med mennesker danne D-vitaminet med hjælp fra solens ultraviolette stråler. Men kunstigt fremstillet, ultraviolet lys kan altså også få D-vitaminet op på de svimlende 164 mikrogram pr. 100 gram.
Til sammenligning indeholder laks blot 30 mikrogram D-vitamin pr. 100 gr, og anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lyder på blot 7,5 mikrogram D-vitamin om dagen. De 164 mikrogram skal dog kun ses som resultatet af et forsøg; der er ingen producenter, der har interesse i at proppe den mængde D-vitamin i deres champignoner. De anbefalede 7,5 mikrogram kritiseres dog også fra flere sider for at være alt for lidt.
Risikoen ved for meget D-vitamin må siges at være begrænset: Det vil i de fleste tilfælde vise sig som kvalme, forstoppelse og i sjældne tilfælde nyresten. Sidstnævnte er dog kun ved indtagelse af op mod hundrede gange anbefalet daglig dosis igennem længere tid. Gravide skal dog – som i de fleste andre situationer – være lidt mere agtpågivende. For meget D-vitamin kan give for høj koncentration af calcium i blodet, hvilket kan give fosterskader – men så skal man også indtage usædvanlig meget D-vitamin.
Kilder: Videnskab.dk, netdoktor.dk