Krop

Sved – lidt, meget eller mere?

Foto: Scanpix/Iris
24. september 2018

Med motion følger ofte sved, men der er faktisk forskel på, hvor meget eller lidt vi sveder. Nogle af årsagerne skal findes i vores gener, andre i alderen og så er der forskel på, i hvor god form vi er. Sammen med formen træner vi nemlig evnen til at svede.

Hvis du går til holdidræt, har du måske allerede bemærket det: Der er stor forskel på, hvor meget forskellige øvelser eller intensiteter får de enkelte til at svede. Og på kønsblandede idrætshold er forskellen ofte endnu mere tydelig, for mens nogle mænd drypper efter kort tid, vil kvinder ofte nøjes med et lettere svedlag.

Selvfølgelig hænger mængden af sved sammen med temperaturen i kroppen, og jo mere vi knokler, jo mere sveder vi. Men selvom du sveder voldsomt, er det altså ikke ensbetydende med, at en småtsvedende sidemand ikke knokler ligeså meget på.

Faktisk har vi ikke særlig meget bevidst kontrol over, hvornår og hvor meget vi sveder. Det er nemlig nervesystemet, der sender signal til vores svedkirtler, når det er tid til at tænde for hanerne. Hvis du er midt i en varm overgangsalder, kender du nok alt til det: Svedkirtlerne kan starte, når og hvor som helst – også i et køligt lokale, mens man sidder i sit stiveste puds, og ikke kun når der knokles i fitnesscentret.

Sved er yderst menneskeligt

Selvom vi ofte forbinder sved med noget knapt så lækkert – ja, nærmest dyrisk og udannet, så er det absolut en del af at være menneske. Faktisk har vi hver især omkring tre millioner svedkirtler. Det er ikke så lidt, og det er flere end andre pattedyr – hvoraf mange har ganske få. Mange hunde har f.eks. ikke svedkirtler, men afgiver varme gennem munden (deraf den hængende tunge og hurtige vejrtrækning).

Det er helt normalt at svede en hel liter i døgnet – og meget af det bemærker vi slet ikke, da det hurtigt fordamper. En del forlader også kroppen under søvnen, hvorfor det er ret vigtigt, at din seng kan komme af med fugten, når du ikke bruger den. Læg f.eks. sengetøjet i fodenden, når du ikke bruger det, så det ikke holder varme og fugt nede i madrassen.

Når det er varmt, du træner eller oplever hormonudsving, stress eller nervøsitet, sætter vores svedkirtler for alvor gang i produktionen. Formålet er at gøre huden fugtig, så den nedkøles, når sveden fordamper. Derfor køler du også hurtigere ned, hvis du undlader at tørre sveden væk konstant.

Du kan træne dine svedkirtler

Er du så en af dem, der højst får et par dråber på panden under motion og en skjold under armen, eller fosser det ned af dig bare ved synet af en motionscykel? Udover din vægt, køn, alder osv. kan din evne til at svede også fortælle noget om din form. Og måske har du selv mærket en forskel, hvis du er gået fra utrænet til trænet.

Dine svedkirtler og din evne til at svede styrkes ligesom musklerne af træning. Selvfølgelig kan for mange kilo på sidebenene også øge mængden af sved, så du kan måske ikke altid undskylde de store svedmængder med, at du er i skarp form.

Svedmængden fortæller dog ikke noget som helst om, hvor meget du får ud af træningen. Det er ikke sådan, at bare fordi du sveder meget, så forbrænder du mere. Det er altså mere et muligt symptom på, at du er i god form, men det er ikke en fordel. Tværtimod kan store mængder sved føre til væske- og saltunderskud, hvilket er værd at være opmærksom på, hvis dine svedkirtler er veltrænede.

Her ligger måske en af forklaringerne på, at mænd sveder mere end kvinder. Ifølge forskere fra Penn State University i USA har studier vist, at kvindekroppen er bedre til at økonomisere med det vand, den har til rådighed. Derfor er den også mindre tilbøjelig til at åbne helt for sluserne.

Sved lugter

Hovedårsagen til, at vi ikke hilser sveden mere velkommen som det kølemiddel, den er, er lugten. En ting er at blive våd af sved, noget andet er tanken om, at man nu spreder en stram odeur, som kan få folk til at trække sig væk.

Her er vi dog også lidt forskelligt ramt – også hos det enkelte individ, kan der være stor forskel alt efter tidspunktet.

Det meste af sveden består af vand – 99 pct. Men i armhuler og skridtet udskiller svedkirtlerne også æggestoffer, og når hudens bakterier går i gang med at nedbryde dem, opstår lugten.

Hvor meget dit sved lugter, afhænger af hormonerne (f.eks. lugter børns sved ikke nær så udtalt som teenageres), af din hygiejne, dit tøj og din kost.

Træningstøj og tøj af f.eks. nylon og polyester har en tendens til at få sveden til at lugte hurtigere, fordi vask ikke altid er nok til at få lugten helt ud af tøjet.

Hvis du træner ovenpå en lang og varm dag, lugter sveden ofte også hurtigere.

Stærke krydderier og fødevarer kan også lugtes i din sved – chili og hvidløg er gode eksempler på ingredienser, der kan gøre lugten mere udtalt.

Da bakterierne altid er med til at skabe lugten, kan udtalt svedlugt i tøj og sportstasker bekæmpes med antibakterielle midler, ligesom det er vigtigt at få luftet skoene efter et træningssæt, så det fugtige miljø ikke får bakterierne til at stortrives.

 

Kilde: Krop+fysik.dk, m.fl.

 


 

Sveddæmpende midler

Hvis du sveder voldsomt eller på uhensigtsmæssige tidspunkter, kan lægeurten salvie være en mulighed at prøve for dig.

Salvie har været brugt i århundreder og er også en af de urter, der bl.a. bruges i nogle kosttilskud ved overgangsalderen. Den har både gode antiinflammatoriske og fordøjelsesberoligende egenskaber, og dens sveddæmpende effekt kan bruges af både mænd og kvinder, der føler sig generet af sved.

Derudover kan balancerende behandlinger med zoneterapi eller akupunktur være muligheder, hvis din svedtendens skyldes ubalancer i kroppen.

Husk altid at få godt med væske, hvis du sveder meget. Frisk luft og motion kan også hjælpe med at stabilisere svedproduktionen.

Vælg også gerne løst og let tøj, der giver kroppen mulighed for at komme af med overskudsvarme.

 


 

Deodorant eller ej?

Mange af os bruger deodorant til at skjule lugten af sved, som opstår – næsten – uanset vores daglige aktivitetsniveau.

Dog har opmærksomheden på brugen af aluminium i deodoranter fået flere til at kigge efter mere naturlige versioner de senere år. Og mange oplever, at disse ikke er helt så effektive.

Det kan være en god idé at prøve sig frem. Nogle af de naturlige deodoranter uden aluminium kræver en tilvænningsperiode, andre skal skiftes med mellemrum, da kroppen ellers ‘vænner’ sig til at omgå deres effekt. Nogle skal måske smøres på mere end en gang om dagen, andre kan holde lugten væk i flere dage.

Vurdér også, om du måske tester på et tidspunkt, hvor du sætter den nye deodorant på ekstra hård prøve – i forhold til varme, højt aktivitetsniveau, hormonelle udsving m.m. Det er helt naturligt at lugte lidt en gang imellem, og heldigvis kan et bad eller vaskeklud gøre meget ved det.

Det handler i høj grad om tilvænning, hvorvidt vi kan acceptere en anelse kropslugt eller ej – dog skal det vejes op imod den sundhedsmæssige risiko ved at sprøjte aluminium på den sarte hud under armene, hvorfra det via lymferne sendes videre i kroppen.

 


 

Sved og kropslugt

Vores sved gør vores kropslugt mere tydelig, og måden vi lugter på, er genetisk bestemt. Vores kropslugt indeholder en masse informationer om os, som andre ubevidst opfanger, ligesom vi selv lader os fortælle en hel del af andres kropslugt. Og uanset, hvor bevidst vi opfanger disse lugte, så reagerer vi på dem.

Mange forsøg med lugte har afsløret, hvordan vi ubevidst reagerer på hinandens lugt. For eksempel er vi i stand til at opfange stress hos sidemanden, hvilket får os selv til at blive stressede, når vi opfanger andres alarmberedskab.

Vi udsender også signaler til vores partner via sveden – eller til andre, hvis vi ønsker at have sex med dem. Feromoner, som blandt andet udskilles via sved, får andre til at reagere, og alt efter køn og seksuelle præferencer reagerer vi forskelligt på almindelig sved og sved fra sexuelt ophidsede mennesker.

Forrige artikelKan du mærke energien forsvinde, når mørket kommer?

Næste artikelGlutenfri graviditet kan mindske dit barns risiko for type 1 diabetes

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.