Krop

Sveder du lige rigeligt?

19. oktober 2017

Damer sveder ikke! Det ved vi jo godt ikke passer, og når man dyrker motion, er det overordentligt praktisk at kunne komme af med varmen på denne måde. Men hvis vi pludselig sveder voldsomt, selvom vi forholder os i ro, er det sjældent rart eller velkomment.

Du sidder midt i et møde, pludselig mærker du varmen stige op i dig, og din krop svarer igen ved at åbne for sluserne. I løbet af kort tid er din skjorte gennemblødt. Eller du vågner i din seng, gennemblødt og nu frysende, fordi du har skruet helt ned for varmen. Der er ingen vej tilbage – der skal nyt sengetøj på.

Nogle mennesker sveder mere end andre – og nogle kvinder bliver ramt i overgangsalderen af pludselige og voldsomme svedeture. Mange af dem i forbindelse med hedeture, men ikke altid. Det kan føles som om, at din svedsekretion får sit helt eget liv. Og det er sjældent et liv, der passer ind i dine planer. Så én ting er det ubehagelige i at svede voldsomt, det andet er den forstyrrede nattesøvn eller den flove fornemmelse, når tøjet er gennemblødt i selskab med andre.

 

Halvering efter en måned

Hvis du har tendens til at svede meget, af den ene eller anden grund, så er det måske nu, du skal stifte nærmere bekendtskab med lægeurten salvie. En urt, der har været brugt gennem tiden for sine både antibiotiske, antiinflammatoriske og fordøjelsesberoligende egenskaber.

Forsøg lavet med salvie-produktet Menosan (udviklet til især kvinder i overgangsalderen) har vist, at ekstrakt fra urten kan nedsætte antallet af hedeture og svedtendens. 69 kvinder med mindst fem hedeture dagligt deltog i forsøget. Efter fire uger var antallet af deres hedeture halveret, og efter otte uger var de faldet med 64 pct.

 

Hjælp til alle, der sveder

Det lader til, at især de voldsomste anfald bliver reduceret ved at bruge salvietilskud. I hvert fald faldt antallet af milde hedeture med 46 pct., mens de slemme hedeture blev reduceret med hele 79 pct. De allerværste forsvandt helt hos forsøgspersonerne.

Forsøgspersonerne skrev dagbøger og den hårdest ramte startede med 59 hedeture om dagen. Efter otte uger var gennemsnittet af hedeture blandt de hårdest ramte nede på gennemsnitligt 7,6 om dagen.

Salvie kan i princippet bruges af andre end kvinder i overgangsalderen – både mænd og unge, hvis voldsom svedtendens er et problem, der virker generende i dagligdagen.

 


Salvietilskud af økologiske planter

For at sikre, at Menosan har et højt indhold af aktive ingredienser, anvendes der kun friskhøstet økologisk salvie til fremstillingen af produktet. En tablet om dagen er den anbefalede dosis, som kan gøre en forskel på svedeture.

 


 

Husk også ved hedeture:

Sørg for at sove i et veludluftet og køligt soveværelse.

Akupunktur og zoneterapi kan have en positiv effekt mod hedeture.

Undgå eller begræns rygning, alkohol, krydret mad, kaffe og sort te.

Få motion på daglig basis.

Forrige artikelKend din hormontype – og lær at balancere!

Næste artikelGrøn smoothie bowl