Nyheder

Svedeture og svage knogler, nej tak!

Foto: Adobe Stock
25. august 2021

Overgangsalderen er en del af kvinders biologiske skæbne, men den er ikke altid lige sjov. Derfor er det naturligt, at man har et ønske om at udsætte den eller lindre gener forbundet med de hormonelle forandringer. Og det er muligt ved hjælp af kost og kosttilskud. 

Kvinder er fantastiske. Intet mindre. Men er man kvinde, så er der dele af den skæbne, som man fra naturens side er underlagt, man måske anser som mindre fantastisk.

For nogle kan det være de månedlige blødninger, som medfører kramper, dårligt humør, oppustethed, smerter og ubehag. For andre er det tanken om ikke at skulle bløde igen. Uanset hvad, er det en del af vilkårene, når man er så heldig at være født i en krop, der kan skabe liv.

Dermed ikke sagt, at man skal elske sin overgangsalder og byde den velkommen som et skønt skridt ind i næste livsfase, hvis man mest af alt har lyst til at bande den langt væk og sætte det biologiske ur på pause. Hvilket er forståeligt. For der er da også meget negativt at sige om overgangsalderen.

Svedeture. Tørhed. Mindre sexlyst. Øget risiko for knogleskørhed. Mere sved og mindre blærekontrol. Lad os være ærlige, det kunne de fleste nok godt være foruden. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at der er nogle, som efterspørger hormoner for at undgå den skæbnesvangre overgangsalder eller lindre nogle af de gener, den kan medføre.

Men faktisk kan man også skele til naturen, kost og motion, hvis man vil gøre overgangsalderen mere tålelig. Forskning viser nemlig, at man med den rette indsats kan udskyde tidspunktet for sidste menstruation og mindske symptomer som svedeture.

Behandling uden bivirkninger

Søger man på kosttilskud og overgangsalder på webapoteket, er det ikke mærkeligt, at der dukker et hav af forskellige produkter op, som indeholder rødkløver og vitamin B6. Vi vender tilbage til, hvorfor.

Man kan ved søgningen også finde kosttilskud, som indeholder salvie, hvilket i høj grad skyldes, at salvie virker svedregulerende – både for kvinder i overgangsalderen og generelt.

Vil man have et produkt, som kombinerer den viden, der i dag eksisterer om overgangsalder, og som samtidig arbejder med at lindre de ubehagelige symptomer, er Dong Queen et godt bud, da man her både får rødkløver, salvie og B6-vitamin i en samlet pakke.

[relateredehistorier]

Og så tilbage til, hvorfor rødkløver og det særlige B-vitamin er så godt netop i forbindelse med overgangsalderen. Et dansk studie med forskere fra Aarhus Universitet har nemlig undersøgt effekten af rødkløver på kvinder i overgangsalder og endda sammenlignet det med behandling med humane hormoner. Her fandt forskerne, at sammenlignet med hormonbehandlingen, oplevede kvinderne, som i løbet af forsøgets tre måneder fik rødkløverekstrakt, færre bivirkninger.

Ifølge forskerne var ekstraktens største bivirkning, at det havde en ubehagelig smag, mens hormonerne kunne medføre perioder med feber og influenzalignende symptomer.

På den anden side gav ekstraktet markant forbedring af gener som f.eks. hedeture, ligesom ekstraktet medførte en opbremsning i knoglenedbrydningen, som man ikke så hos placebogruppen.

Udskyd det uundgåelige

Mere præcist oplevede den samlede ekstrakt-gruppe i gennemsnit en reduktion i hedeture på 32 procent. Det kan tilskrives, at der kom mere ro på deres hormonelle balance, der blev målt med svedsensorer, som kvinderne bar i løbet af forsøgsperioden. Effekten på knoglerne blev undersøgt ved scanninger af hofter og ryg, som typisk er steder, der bliver ramt af knogleskørhed.

Og resultaterne var altså slående positive. Ved bare at drikke rødkløverekstrakt to gange dagligt.

Ser man nærmere på B6, så viser studier, at vitaminet kan udskyde overgangsalderen, hvilket egentlig ikke er så overraskende, da B6 er med til at regulere hormonbalancen. Et studie, som blev offentliggjort i 2018, så på sammenhængen mellem kvinders kost og tidspunktet for deres møde med overgangsalderen.

Her fandt man altså, at blandt andet mængden af B6 vitamin, spillede en rolle. Forskerne mener også, at det kan hænge sammen med vitaminets antioxidantiske effekt, da man mener, at oxidativ stress har indflydelse på ægmodningen. Det bliver blandt andet understøttet med det faktum, at grøntsager, som også er rige på antioxidanter, ligeledes virkede udsættende på indtræffelsen af overgangsalder.

Desuden kunne forskerne konstatere, at et højt indtag af fisk også virkede hæmmende på overgangsalderen, hvilket sandsynligvis skyldes indholdet af omega 3-fedtsyrer i fed fisk.

Forrige artikelSarah Grünewald: Hun sagde, hun kunne hjælpe mig, og tårerne trillede

Næste artikelDet rene drikkevand synger på sidste vers

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.