Nyheder

Svigt, fejl og mangler i medicinsk udstyr

Foto: Adobe Stock
27. november 2018

Tusindvis af patienter kommer til skade af medicinsk udstyr, der egentlig skulle hjælpe dem. Den danske medicogigant Coloplast forhandler underlivsnet som NovaSilk og Supris, der har ført smertefulde gener med sig for hundredvis af kvinder – og som ikke er testet på mennesker før tilladelse til brug.

Mandag aften kørte dokumentaren ”De skadede patienter” på DR1’s sendeflade – her fortæller patienter, hvordan forskelligt implanteret medicinsk udstyr, der skulle gøre deres liv bedre, tværtimod har ødelagt deres livskvalitet og haft store, personlige konsekvenser. Meget af udstyret er ikke testet, og producenterne af udstyret vil ikke hjælpe.

DR Dokumentar er derfor gået sammen med undersøgende journalister fra 36 lande, som i samarbejde vil afsløre, hvilke alvorlige konsekvenser det kan få for patienter, når medicinsk udstyr ikke testes på mennesker, før det implanteres i patienternes kroppe.

Amerikansk kvinde tager bladet fra munden  

67-årige Virginia Redding fra Orlando i Florida er en ud af de tusindvis af kvinder, der har fået alvorlige skader, efter at have fået indopereret Coloplasts underlivsnet.

– Jeg har store smerter i mit underliv – det føles som om, jeg bliver stukket med en kniv dernede. Jeg føler mig helt alene. Jeg føler mig fremmedgjort. Og det er ikke noget, jeg har valgt. Det er ikke noget, jeg har gjort, fortæller en tårevæddet Virginia Redding til DR Dokumentar.

De mange bivirkninger fra det medicinske udstyr har også fået personlige konsekvenser for Virginia Redding. Blandt andet har hun mistet sin kæreste, og det mener hun skyldes de mange smerter i underlivet.

– Jeg prøvede efter operationen, men samleje var umuligt. Jeg har ikke noget liv, siger Virginia Redding til DR.

Et minefelt af farlige komplikationer

Sagen minder om den, som 57-årige Kate Kristmundsson måtte gennemgå, da hun også fik indopereret et underlivsnet fra producenten Bard.

I 2016 kommer hun i behandling hos professor Gunnar Lose på Herlev Hospital. Han konkluderer, at det er underlivsnettet, der er skyld i hendes smerter og fjerner det af nettet, han kan, ved en operation.

Han mener, at Kate Kristmundsson er én af tusindvis af uheldige kvinder på verdensplan, som er kommet alvorligt til skade på grund af underlivsnet.

– Det er som at sende nogle patienter ind i et minefelt. Der er nogle få procent, der træder på en mine og får ødelagt deres livskvalitet, siger professor i gynækologi ved Herlev Hospital Gunnar Lose i DR Dokumentaren.

Ikke-testede underlivsnet findes stadig på markedet

På trods af, at flere kvinder nu står frem for at advare andre kvinder mod de problematiske underlivsnet, så er den danske producent Coloplast ikke stoppet med at sælge de syntetiske underlivsnet til læger og hospitaler, som opererer dem ind i kvinder, for eksempel for at reparere på en nedsunket livmoder eller blære efter fødsel.

Medicogiganten har derimod sat 5,25 milliarder danske kroner af til at betale forlig og erstatninger. De fleste af de penge, nærmere betegnet 4,7 milliarder kroner, er allerede blevet betalt i erstatning til tusindvis af amerikanske kvinder for skader på deres underliv som følge af mesh-implantaterne.

Selskabet afviser, at de 5,25 milliarder kroner i erstatning er en indrømmelse af skyld. Coloplast kalder forligene den ”mest omkostningseffektive løsning” i forhold til at føre retssager.

For at få erstatningen skal kvinderne skrive under på, at de ikke må tale om deres sag. Coloplast selv afviser over for Politiken at tale om retssagernes indhold.

Fokus skal skærpes

Sagerne med de skadelige underlivsnet er ikke første gang, at der er problemer med medicinsk udstyr. Den mest kendte sag er Boneloc-skandalen fra 1990’erne, hvor tusinder af danskere fik indopereret kunstige hofter af Boneloc-cement. Cementen smuldrede inde i kroppen på patienterne og gjorde stor skade på mange patienter. Her lød redegørelsen på, at Boneloc-cementen ikke var testet tilstrækkeligt, før det blev taget i brug.

Heldigvis har de nyligt omtalte sager vakt opmærksomhed på Christiansborg, og i et interview med Politiken lover sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ekstra opmærksomhed på både mesh-implantater og andet medicinsk udstyr:

– Vi følger situationen tæt, herunder med kontakter til andre lande. Vi mere end fordobler Lægemiddelstyrelsens kontrol på området per 1. januar, og jeg vil ikke afvise, at vi også kommer til at foretage os yderligere. Jeg vil derfor allerede nu bede Lægemiddelstyrelsen tage kontakt til de relevante faglige selskaber for at få afdækket, om de sidder inde med viden, som også bør inddrages. Det er dybt alvorlige sager og vi tager situationen meget alvorligt, for vi må ikke gamble med patientsikkerheden, siger hun.

Du kan se meget mere i DR-dokumentaren ’De skadede patienter’ på dr.dk/tv.

Kilder:

https://politiken.dk/indland/art6867210/Danske-Coloplast-betaler-milliarder-for-at-få-patienter-som-Virginia-Redding-til-at-ti

https://www.dr.dk/nyheder/indland/coloplast-forventer-betale-over-5-milliarder-i-sag-om-medicinsk-udstyr

https://www.dr.dk/nyheder/indland/plastiknet-voksede-ind-i-vaevet-nu-maa-hun-leve-med-daglige-smerter

 

Forrige artikelI Yemen dør de af sult

Næste artikelHænger humøret, sexlysten og de ædlere dele?