Mad

Sving manken i urterne

25. september 2009

Urteshampooer skummer ikke og lugter alle lige kedelige. Eller hvad? Det er ikke kun på hudplejeområdet, der tages syvmileskridt lige nu. Også hårplejen er godt med, når det gælder fravær af skadelig kemi og indhold af naturlige aktive ingredienser.

De tider er forbi, hvor de naturlige hårplejeprodukter blev gemt bagerst i skabet med deres kedelige udseende og ”flade” fornemmelse. Jeg husker i hvert fald tydeligt mit første møde med den grønne hårpleje: tungt, slasket og lidt kedeligt hår.

I dag er jeg vild med den grønne hårpleje og kunne ikke drømme om at bruge andet, især fordi der faktisk er en ret direkte adgang til vores blodbane via vores hovedbund, så det er ikke helt ligegyldigt, hvad du bruger.

Det australske mærke Jurlique siger følgende: ”I virkeligheden er en shampoos opgave at vaske hår og hovedbund rent, og balsamens opgave er at gå ind i det åbne hårstrå og være det nærende og plejende element. Generelt vasker de ?este danskere hår alt for ofte, ja og bader for ofte for den sags skyld. Mange går i bad hver morgen og dyrker måske sport senere på dagen, hvor de går i bad igen, og rigtig mange vasker hår begge gange. Alene kalken i vandet er med til at affedte og udtørre hår, hårbund og hud, men bruger man samtidigt konventionelle produkter med f.eks. syntetiske skummemidler, sker en yderligere affedtning af hud og hår”.

Så ud med de syntetiske skummemidler, og hvis du er fan af skum, så kan det måske hjælpe dig på vej at vide, at det faktisk er en fejlopfattelse, at shampoo skal skumme meget for at kunne vaske hår rent. Det er slet ikke nødvendigt. Tværtimod affedtes håret altså – på den dårlige måde.

Hvad er problemet?

Undgå nedenstående, hvis du vil have dit hår helt på det rene:
Parabener: konserveringsmiddel under mistanke for at være hormonforstyrrende.
SLS og SLES: kunstige skummemidler, er irriterende for slimhinderne og kan give kløen og svien og virke udtørrende. Samtidigt kan de spores i vandmiljøet.
Syntetisk parfume: kan virke irriterende og allergifremkaldende. Husk dog at æteriske olier også kan være nævnt som ”parfume” på deklarationen, så spørg ind til om det er syntetisk eller naturlig parfume.
EDTA: et bindingsmiddel, som er miljøskadeligt.
PPD – Phenylendiamin, toluene-2,5-diamine, er farlige allergifremkaldende stoffer. Findes i kemiske hårfarver. Det er skadeligt og forøger risikoen for blærekræft ved langtidsbrug af oxidations hårfarver.

Den sarte hovedbund

Brugen af uhensigtsmæssige konserveringsmidler og syntetiske duftstoffer, som altså meget let bliver optaget i vores krop via hovedbunden og huden, er heller ikke den bedste cocktail. Det ses tydeligt, når der laves analyser af kroppens mineraltilstand fra hårstråene. Derudover har rigtig mange problemer med deres hovedbund i dag – ikke bare med skæl, men også meget tør hovedbund, som enten danner sår eller bare er sart og irriteret. Det kan meget vel skyldes de syntetiske unødvendigheder.

Firmaet PlanOrganic, der står bag importen af økologiske John Masters, siger: ”Økologiske produkter virker ikke ”over night” som en her og nu kur. Hvis man har et meget skadet hår, kan man købe kemiske produkter, som meget hurtigt kan reparere håret. Ved et økologisk produkt opbygges og gendannes håret, men det tager lidt længere tid, da økologiske produkter ikke overfladebehandler, men virker i dybden og gendanner hårets oprindelige struktur”.

Vidste du…

At ca. 50 pct, af 940.000 frisører i EU lider af bronkitis (kilde: zenz.dk).
De syntetiske unødvendige ingredienser kan sagtens erstattes af naturlige, uden det har nogen negativ indflydelse på produktets ydeevne. Det er blot en mere besværlig og fordyrende proces for producenterne at omstille formuleringen og produktionen. Men for dig som forbruger, behøver du altså ikke gå på kompromis med kvaliteten og effektiviteten, og så er valget vel pludseligt ikke så svært, vel?

Hvad kan du gøre selv?

Den generelle kost og sundhedstilstand påvirker også hår og hovedbund. Mangel på B-vitaminer ses på håret, mens mangel på magnesium kan give for tidligt grå hår, og eftersom hovedbunden jo også er lavet af hud, så kan en ”forkert” kost, der påvirker huden generelt, også afspejles i hovedbunden.

Hvis du har fint hår, kan det godt være, at du i starten synes, at de naturlige hårprodukter får dit hår til at klaske mere. Så prøv at vaske dit hår lidt sjældnere, og husk at have tålmodighed. Giv dit hår lov til at vænne sig til forandringen, det er lige så meget et spørgsmål om vane og mental indstilling.

Katja har testet:

Jurlique:
Arnica Mint Shampoo og Arnica Mint Conditioner, 300 ml, kr. 160.-/stk.
En smuk emballage og en liter-pris på kun kr. 533,- gør Jurlique til en absolut værdig konkurrent, især taget i betragtning af, at Jurlique primært laver hudpleje.
Vurdering: Bedste pris og emballage.
John Masters:
Lavender Rosemary Shampoo, Rosemary & Peppermint Detangler, 236 ml, kr. 186,- stk. Allerede efter ganske få dage kan jeg mærke en tydelig effekt i mit hår, og jeg begynder faktisk at vaske det sjældnere uden at føle, at jeg får fedtet hår. Så jeg må sige at John Masters lever op til mine forventninger for en professionel hårplejeserie. Liter-pris ca. kr. 788,-.
Vurdering: Bedste effekt.
The Organic Pharmacy:
Jasmine High Gloss Shampoo, Jasmine High Gloss Conditioner, 200 ml, kr. 249,- stk. Dufter bare helt fantastisk, har dog en literpris på ca. kr.1245.-. Lige i overkanten for et mærke, som primært laver hudpleje, men duften… uhm.
Vurdering: Bedste duft.

Forrige artikelKærlighed og glæde – en sundhedscocktail

Næste artikelSpis dig til bedre træning