Tema

Sygdom i tarmen skaber en negativ spiral

Foto: Shutterstock
14. maj 2022

Kroniske og autoimmune sygdomme i tarmsystemet som Crohns Syndrom og Colitis Ulceroa øger risikoen for inflammation i fordøjelsessystemet. Mangel på mineralerne selen og zink ser ud til at fremme inflammationen.

Irritable tarme (forkortet IBD efter engelsk Irritable Bowel Disease) er en lidelse, som er i stigning i disse år, og det konstateres ofte hos forholdsvis unge patienter. De mest kendte sygdomme under paraplybetegnelsen IBD er Crohns Sygdom og Colitis Ulceroa, som begge kan give nogle meget ubehagelige symptomer.

I Danmark er 53.000 diagnosticeret med IBD, og antallet er stigende – formentlig på grund af livsstil.

Nu viser et ganske nyt studie fra Japan en klar sammenhæng mellem IBD og mangel på de essentielle næringsstoffer selen og zink, som begge er antioxidanter.

Studiet, der blev publiceret i juni 2021, omfatter 216 patienter under 17 år med Crohns og Colitis samt en kontrolgruppe på 49 individer. Det viser et betragteligt underskud af selen og zink hos IBD-patienter.

Det er primært deltagerne med Crohns syndrom, der er i underskud.

Øget inflammation

Mangel på selen går især ud over produktionen af en gruppe enzymer, der betegnes selenoproteiner. Især to af disse selenoproteiner har en vigtig rolle, når det er gælder om at dulme inflammation i kroppen.

Zinkmangel øger produktionen af nogle inflammationsfremkaldende hvide blodlegemer (cytokiner) og stimulerer utæthed af tarmen, som også fører til øget inflammationsniveau.

Derfor er et ekstra vigtigt for mennesker med inflammation i tarmsystemet, at de sikrer et tilstrækkeligt indtag af selen og zink.

tarm

En negativ spiral

Problemet er, at IBD og inflammation reducerer tarmenes evne til at optage mikronæringsstoffer fra fødevarer, fordi inflammationen beskadiger tarmens indre slimhinde.

IBD-patienter har derfor svært ved at få de nødvendige mængder af selen og zink ind i deres system, simpelthen fordi deres krop har en nedsat evne til at optage dem. Det skaber en negativ spiral.

Et tilskud af selen og zink kan derfor gøre en stor forskel. På hylderne i de danske helsekostbutikker kunne det f.eks. være produktet Bio-Selen+Zink, der kan fremvise dokumentation for meget høj optagelse i kroppen på grund af indholdet af en patenteret selen-gær og organisk zink.

Forebygger svulster i tarmen

Ved siden af sin antiinflammatoriske virkning har zink og selen den anden vigtige rolle i tarmsystemet, at næringsstofferne forebygger forekomst af polypper og kolorektale adenomer i tyk- og endetarm. Det er små, godartede svulster, som i nogle tilfælde vokser og udvikler sig ondartet. Et studie har vist 50 % reduktion af nye kolorektale adenomer hos patienter, der tidligere havde fået fjernet denne type svulst, når de tog tilskud af selen og zink.

Forrige artikelMors stemme mister værdi i teenagealderen

Næste artikelFra hjerne til hjerte

Carsten Gottlieb

Redaktør