Nyuddannede sygeplejersker skal i fremtiden være mere åbne overfor alternative behandlingsformer. Dansk Sygeplejeråd vil have mere viden om alternativ behandling i sygeplejerskernes grunduddannelse.
Den blinde autoritetstro til læger og det øvrige sundhedspersonale har været på kraftig retur de senere år. I dag har mange patienter stiftet bekendtskab med alternative behandlingsformer, ligesom de ofte er meget vidende om den sygdom, sundhedspersonalet skal behandle. Derfor tager de ikke nødvendigvis lægens eller sygeplejerskens råd til sig. De kan jo have et ønske om at prøve akupunktur, aromaterapi eller meditation før de takker ja til de konventionelle behandlingsformer. Knap 1,2 millioner danskere har indenfor det seneste år benyttet alternative behandlingsformer.
Det er den virkelighed, Dansk Sygeplejeråd forsøger at imødekomme. I et nyt, politisk udspil anbefaler sygeplejerskernes faglige fællesskab, at der kommer mere fokus på alternative behandlingsformer i grunduddannelsen.
Baggrunden er, at størstedelen af sygeplejerskerne i dag ikke føler sig tilstrækkelig rustet til at tale med patienterne om deres brug af komplementær alternativ behandling. De mangler viden og retningslinjer indenfor området.
– Vi ved fra undersøgelser, at mange patienter har svært ved at tale med sundhedspersonalet om deres brug af alternativ behandling sammen med den konventionelle behandling, og her kan sygeplejersker gøre en forskel ved at være med til at starte dialogen. Det er med til at øge patientsikkerheden, når sygeplejersker er særligt opmærksomme på eventuelle ulemper eller risici forbundet med behandlingen, og samtidigt kan have en positiv og professionel dialog med patienten, siger Dorte Steenberg, næstformand for Dansk Sygeplejeråd.
Hun mener, at der skal etableres formaliserede uddannelser inden for området på diplomniveau og muligheder for efter- og videreuddannelse for sygeplejersker, som arbejder med alternativ behandling.
Et stigende antal sygeplejersker bruger allerede alternative behandlingsmetoder i deres arbejde. Typisk på gynækologisk-obstetriske afdelinger, på kræftafdelinger eller inden for pallitation, hvor sygeplejersker er med til at udføre eksempelvis akupunktur.
Du kan hente hele det politiske udspil som pdf her.
Kilde: Dansk Sygeplejeråd