Du går på badeværelset for at komme af med bakterier. Men mange af os får for mange bakterier med ud igen. Vi har fundet syv udbredte fejl.
Badeværelset er stedet, hvor du dræber og slipper af med bakterierne – uanset om du er gået derud for at vaske hænder, gå i bad, besørge eller børste tænder. Men hvis vi ikke indretter badeværelset rigtigt og gør tingene rigtigt, får vi alt for mange bakterier med ud igen.
På mange badeværelser er toilettet placeret ved siden af håndvasken. Det giver mulighed for, at tandbørsterne står i et glas lige ved siden af sisternen. Det er ikke så godt, hvis man skal tro studier fra Harvard Universitetet, der viser, at bakterier fra afføring kan hvirvles op, når der skylles ud, og sætte sig på overflader så langt væk som næsten to meter fra toiletkummen.
Så det er dels en god idé at placere tandbørsterne længere væk end to meter og i øvrigt lukke låget til toilettet, før der skylles ud. Det er en dårlig idé at sætte hætter på tandbørsterne, da det forbedrer livsbetingelserne for microorganismer i forhold til fri luft.
De fylder i vaskemaskinen, så det kan være lokkende at bruge dem et par ekstra gange, før de ryger i vasketøjskurven. Men håndklæder kan ret hurtigt udvikle sig til bakteriebomber. Bakterierne kan overleve ganske længe i varme, fugtige håndklæder, så hvis du deler håndklæde med andre, bør det skiftes dagligt. Hvis du har dit eget, kan du måske nøjes med en gang om ugen.
Alt for mange sjusker, når der skal vaskes hænder, hvilket er ærgerligt, da rene hænder er det mest effektive middel mod spredning af bakterier og vira. En undersøgelse fra Michigan State University viste, at 95 pct af alle mennesker kun bruger omkring 15 sekunder på at vaske hænder, selvom anbefalingerne går på at bruge mindst 20 sekunder på alene at skrubbe. Det er også vigtigt, at du husker håndledene og at gnide godt mellem fingrene.
Måske tror du, at dit toiletsæde er det mest beskidte på badeværelset, men det kan sagtens være en forkert antagelse. En amerikansk undersøgelse for ABC News fandt frem til, at man kunne finde omkring to millioner bakterier på et udsnit af et badeværelsesgulv, der svarer til ca. 6,5 kvadratcentimeter. Det var ti gange højere end bakterieniveauet på samme badeværelses sanitære installationer. Så skrub dit badeværelsesgulv jævnligt – eller invester i et par badetøfler.
Når du gør badeværelset rent, er det vigtigt at bruge forskellige klude og svampe til henholdsvis toilet, spejl, vask, brusenische m.v., så du ikke flytter bakterier rundt. Men har du altid styr på, hvilken svamp, der er til hvad? Du kan eventuelt investere i en brevholder, og bruge den til at holde styr på de enkelte klude og svampe. Du kan regelmæssigt gøre kludene og svampene rene ved kogevask – men en amerikansk undersøgelse har også vist, at en tur i opvaskemaskinen kan dræbe 99,9998 pct af alle bakterierne.
Når der skal gøres rent i køkkenet, har de fleste nok i en dunk opvaskemiddel, men når der skal gøres rent i badeværelset, foretrækker mange et væld af farvestrålende dunke med gruopvækkende ingredienslister. Mange af dem er ikke gode for dit helbred. Undersøg i stedet, hvor langt du kan komme med eksempelvis almindelig lagereddike, citronsaft og lignende, uskadelige midler.
Det kan være godt med et dagligt bad, men det er sjældent nødvendigt at bruge shampoo til håret hver dag. Hårbunden producerer naturlige olier, der er godt for håret. Når du bruger shampoo for ofte, udtørrer du hovedbunden og øger risikoen for skæl. Så med mindre du arbejder i et meget støvet miljø eller har en usædvanlig fedtet hovedbund, er der ingen grund til at bruge shampoo hver dag.
Kilde: Huffington Post