Nyheder

Syv gode grunde til havregryn på morgenbordet

Med morgenmadsklassikeren havregryn får du den bedst tænkelige start på dagen. Du både booster immunforsvaret og holder den slanke linje.

Foto: Shutterstock
2. august 2022

Med morgenmadsklassikeren havregryn får du den bedst tænkelige start på dagen. Du både booster immunforsvaret og holder den slanke linje.

Dansk madkultur og –traditioner er ikke altid så sunde, som de burde være. En flæskesteg med brun sovs, kartofler og surt kan da smage godt, men det er ret begrænset, hvad godt den gør for din fysiske sundhed. Smørrebrød kan da være ok, hvis det ikke er for overlæsset, så basen af rugbrød spiller en væsentlig rolle. Men hvide rundstykker med tandsmør gør absolut intet godt for din krop.

Men havregrynene, som de fleste født før 1980 forbinder med Aage Sikker Hansens plakat for Davre-gryn, gør nærmest kun godt for din organisme. Vi har samlet syv gode grunde til at have havregryn som en fast del af dit morgenritual:

1: Leverens forbrug af kolesterol stiger, når du spiser havregryn

Havregryn indeholder både vandopløselige og ikke-vandopløselige kostfibre. De kan ikke optages i kroppen og forbliver derfor i tarmsystemet. Undervejs gennem tarmsystemet fanger fibrene nogle af vores galdesyrer og galdesalte og får dem trukket med ned i tyktarmen og ud af kroppen.

Normalt vil kroppen transportere disse galdesyrer og galdesalte tilbage i kroppen, da de skal genbruges i tyndtarmens fedtfordøjelse. Men når kostfibrene i dine havregryn camouflerer og smugler dem ud til tyktarmen, er kroppen nødt til at producere nye galdesyrer og galdesalte i leveren – og de dannes ud fra kolesterol.

Når leveren bruger kolesterol til produktionen, vil niveauet af kolesterol i dit blod falde.

2: Havregryn mindsker risiko for forstoppelse

Har du jævnligt problemer med at få din tarme til at fungere? Så bør du spise havregryn. De ikke-vandopløselige kostfibre forbedrer din fordøjelse. De bliver til fyldstof, som sørger for at fylde dit tarmsystem ud. Det påvirker tarmenes bevægelser, peristaltikken, og sørger for at holde den i gang. Dermed undgår du forstoppelse.

3: Havregryn minimerer risiko for tyktarmskræft

I 2010 opdaterede The World Cancer Research Fund deres anbefalinger ift. tyktarmskræft. Der er nu tilstrækkeligt med videnskabelige studier der har vist, at kostfibre med overbevisende styrke beskytter mod udvikling af tyktarmskræft.

Forskerne er kommet frem til, at kostfibrenes mekanismer i tarmen ikke er fuldt klarlagte – men at de har gavnlige effekter i tyktarmen. En af de mulige forklaringer er, at de vandopløselige kostfibre i tyktarmen omsættes til fedtsyrer, som er i stand til at fremkalde celledød i kræftceller.

4: Med havregryn er risikoen for hjertekarsygdomme mindre

For meget af det forkerte kolesterol er ikke godt for din krop. Overskydende kolesterol vil trænge ind i blodkarrenes vægge og resultere i åreforkalkning. Flere studier har vist, at havre kan sænke kolesterolniveauet i blodet og dermed mindske risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Et nyt stort studie fra 2016 med 800.000 mennesker fra Skandinavien og USA har sammenlignet den mængde fuldkorn, som folk spiser med risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Resultaterne viste, at de mennesker, der indtager 70 gram fuldkorn dagligt, har en 23 procent mindre risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

5: Havregryn stabiliserer blodsukkeret

Mavesækken tømmes langsommere, og det betyder, at tyndtarmen får leveret mindre portioner mad fordelt ud over længere tid.

På den måde bliver den mad du spiser langsomt ”sluset” fra mavesækken til tyndtarmen og videre over i blodbanen, og du får dermed et mere stabilt blodsukker, der modvirker træthed, dårligt humør, uoplagthed og hyperaktivitet.

6: Havregryn gør det lettere at holde vægten

Hvis du gerne vil holde fast i idealvægten eller tabe dig, kan havregryn på morgenbordet være en vej frem. Fibrenes beta glucaner fylder din mavesæk ud, og sørger for at der sendes besked til hjernen om at hæmme appetitten.

Studier har vist, at du med havregryn i morgenmåltidet sænker appetitten ved frokosten fire timer senere. Dermed bliver dit samlede energiindtag mindre, end hvis du startede dagen med et hvidt rundstykke og en kop kaffe.

Når man dertil lægger havregryns positive påvirkning af blodsukkeret, får du også mindre lyst til søde sager.

7: Havregryn er et meget rent produkt

Fra havren bliver høstet til havregrynene står på hylden i supermarkedet i fin- eller grovvalset version, er der en meget begrænset forarbejdning af produktet.

Det betyder, at alle havrekernens bestanddele også findes i det færdige produkt, og havregryn er derfor et 100 pct. fuldkornsprodukt.

Det gør havregryn til en rigtig god kilde i forhold til at nå anbefalingerne på 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn indeholder masser af kostfibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Kilde: Vorespuls.dk

Forrige artikelSPA er fantastisk – også som DIY

Næste artikelGrill: Pas på med fedt og røg

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.