Nyheder

Syv gode grunde til sund mad

3. juni 2014

Kost med masser af fibre, sunde olier og masser af grønt er godt for meget andet end livvidde og forfængelighed. Vi har fundet syv gode grunde.

De fleste træningscentre reklamerer med træningsforløb, der kan gøre dig badebukse- eller bikiniklar til sommer. Hård træning og sund, mager kost er midler til at pleje forfængeligheden, men der er mange andre gode grunde til at spise sundt.

1: Du kan udrette mere

Hjernen har samme behov som din bil: Uden det rette brændstof går det ikke. Der er lavet undersøgelser af, hvordan madvaner, rygning og motion påvirker produktiviteten, når du er på arbejde. Ved rygning er der en risiko for op til 28 pct lavere produktivitet, mens det tilsvarende tal for henholdsvis manglende motion og usunde madvaner er 50 pct og 66 pct. Så hvis du gerne vil have hjernen op i omdrejninger, skal du finde mere af din mad i grøntsagsskuffen.

2: Du bliver gladere

Hvis du skal hyggespise foran tv, er det en god idé at udskifte vingummier og lakrids med banan og mørk chokolade. En banan indeholder op til ti milligram dopamin, der er hjernens signalstof for belønning, og polyphenolerne i den mørke chokolade sætter gang i serotoninproduktionen. Serotonin er et signalstof, som er i fokus for de fleste antidepressiver. Et godt stykke chokolade og en banan kan give dig en følelse af velvære og få humøret i vejret.

3: Du bliver mindre stresset

God mad kan forhåbentlig altid reducere stress, mens den spises, men der er visse fødevarer, der kan reducere stressens negative påvirkninger mere langsigtet. Madvarer, der er rige på C-vitaminer, omega-3-fedtsyrer eller magnesium kan reducere andelen af stresshormonet cortisol i blodet. Hvis du lider af kronisk stress, begynder stresshormonerne at nedbryde protein for at blive klar til kamp. Derfor kan proteinrig mad som fisk og mejeriprodukter modvirke stressens nedbrydning af kroppen.

4: Du sparer penge og kalorier

Hvis du træffer nogle sunde valg, såsom at udskifte sodavand og saft med postevand og slik med frugt, sparer du en del penge og kalorier. Det er en myte, at det er dyrt at leve sundt. På en lang række områder er det langt dyrere at leve usundt.

Du spiser også mindre, fordi det tager længere tid at tygge en råkostsalat end sluge en bakke pommes frites. Du når ganske enkelt at føle dig mæt tidligere, når du vælger fiberholdig mad. Råkost er tilmed godt for tænderne, fordi det renser, så du sparer måske også nogle tandlægeregninger.

5: Det smager bedre

Det er muligvis dopaminen, der spiller os et puds, men undersøgelser viser, at vi ofte vil synes, at sund mad smager bedre end usund. Når vi føler, at vi gør noget godt for os selv, opfatter vi det instinktivt positivt. Blindtests af økologisk og almindelig kaffe viste f.eks. at de fleste syntes, at den økologiske smagte bedst – også i de tilfælde, hvor man havde snydt og byttet om på økologisk og konventionel kaffe. Så der er flere årsager til, at en rødbedeburger smager bedre end en Big Mac.

6: Du ældes med ynde

Antioxidanter i frugt og bær og omega-3-fedtsyrer fra fisk kan holde din hud smuk og spændstig, og din huds naturlige ældning vil ske langsommere.

7: Du lever længere

Sund mad forlænger dit liv, og det er faktisk aldrig for sent at komme i gang. Et studie af 713 amerikanske kvinder over 70 viste, at en diæt med masser af frugt og grøntsager kombineret med motion nedsatte risikoen for tidlig død. Andre omfattende kohortestudier har vist, at vegetarmad eller diæter med lavt indhold af kød kan forlænge livet.

Kilde: Huffingtonpost.com

Forrige artikelNår medicin gør ondt

Næste artikelHusk din ABC

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.