Nyheder

Tålmodighed skal trænes som en muskel 

Mere tålmodighed kan føre til et længere liv, så hvis du har kort lunte, kan det være en god investering at træne din tålmodighed.

Foto: Shutterstock
1. marts 2023

Mere tålmodighed kan føre til et længere liv, så hvis du har kort lunte, kan det være en god investering at træne din tålmodighed.  

Hvis tålmodigheden skal være din ven, skal du være opmærksom på dine egne reaktioner. Når du kigger indad og lytter til dig selv, er du allerede godt på vej til at blive et mere tålmodigt menneske. 

Bliv opmærksom på egne reaktioner

Svenske Agneta C. Andersson arbejder som coach og råder til, at det nogle gange kan være godt at se sig selv fra et helikopterperspektiv. 

 — Først og fremmest, som i al personlig udvikling, handler det om at beslutte sig for at stoppe op og give sig selv tid til refleksion. Det er først, når man bliver opmærksom på sine egne reaktioner, at man kan begynde at gøre noget ved dem, siger Agneta til Hälsatidningen.se.   

Ifølge coachen handler det om at lære at tåle ventetiden og håndtere vanskeligheder uden at lade autopiloten og hele følelsesregisteret tage over. Det kan selvsagt kræve en del øvelse. Mindfulness er en sund tilgang, fordi du derved ser indad og kommer tættere på dig selv. På den måde bliver du både venligere over for dig selv og mere ydmyg over for dem omkring dig. 

Gevinsten er indlysende: Når du kan bevare tålmodigheden, tager du også klogere beslutninger, som i sidste ende får dig til at føle dig bedre. 

Mindfulness styrker tålmodigheden

Forskning har vist, at når man praktiserer mindfulness regelmæssigt, bemærkes et skift i hjerneaktivitet fra højre til venstre frontallap. Den venstre del styrer positive følelser, mens den højre bl.a. er irritation og vrede. Tålmodighed er en ønskværdig egenskab, simpelthen fordi den får dig til at føle dig bedre tilpas med dig selv. De, der er styret af følelser, risikerer ofte at starte alle kroppens stresssystemer op med påvirkning af forhøjet blodtryk og hjertebanken. 

Agneta giver et eksempel:  

– Tænk på den irritation i trafikken, der ofte opstår, og hvad køer kan gøre ved den rareste.” Netop den situation er helt perfekt, hvis du vil begynde at træne din tålmodighed og håndtere stressende situationer uden at blive følelsesladet. 

Et andet eksempel er situationen, hvor du er ved at stå på tæerne i en dialog, fordi du ikke kan vente med at få fyret din egen pointe af. Tænk på, hvor meget mere det giver til dig selv, når du har modet til at lytte til den anden. Derudover bliver du en bedre ven, partner, kollega. 

Brug SOAR til mere tålmodighed 

SOAR er coachens metode til at udvikle din tålmodighed. 

S = Stop – for overhovedet at skabe mulighed for at mærke, hvad der sker, og være til stede i det. 

O = Observér – hvad gør det ved mig, tanker/følelser? Hvad sker der indeni mig/omkring mig (bliver jeg stresset, sur, ked af det, eller går pulsen op?). 

A = Acceptér, at det er, som det er. Lige nu i dette øjeblik, uanset hvordan du har det med det, selv svære ting. Hvis du forsøger at flygte/skubbe væk, skaber du kun endnu stærkere modstand. Det er som at prøve at løbe fra din egen skygge. 

R = Reagér eller giv slip. Træf et bevidst valg om fortsættelsen. Følg ikke den første impuls, men reagerer bevidst på hændelsen. Alternativt kan du give slip bevidst, så du måske at komme tilbage senere, efter du har tænkt over det. 

Åndedrættet – et værktøj til bedre tålmodighed 

Vejrtrækningen er værktøjet til at bruge, når tålmodigheden svigter. Et par rolige vejrtrækninger (dybe indåndinger gennem næsen og lange udåndinger gennem munden). Hvis du lægger hånden på maven eller brystet ved ind-/udånding, kan det hjælpe yderligere.  

Kilde: tidningenhälsa.se

Forrige artikelBælgfrugter er lavthængende

Næste artikelAldrig for sent at styrke hjernesundhed med motion

Thomas la Cour

Journalist