Sind

Tab dig ved at lytte til kroppen

18. august 2012

Der er ingen lister over forbudte fødevarer. Og det er faktisk slet ikke nogen slankekur.

Men Lise Baltzer, der netop er udkommet med bogen ‘Spis med mindfulness’, mener alligevel, at hendes program er den mest effektive måde at tabe sig på i længden.

Du har udskudt det længe. Alligevel bliver du ved med at fortælle dig selv, at i morgen eller på mandag virker som et rigtigere tidspunkt at starte slankekuren end lige i dag.

Det er, som om det rette øjeblik bliver ved med at ligge og vente på dig et sted derude i fremtiden.

Endelig kommer du så i gang med at lide de nødvendige afsavn. Du lærer om kalorietabeller og fedtprocenter, og du kan listerne med de forbudte og de tilladte fødevarer udenad. Med opbydelsen af al den disciplin, du kan mønstre, gennemfører du, som var det en større sportspræstation, din kur.

I bedste fald går det efter hensigten, og du taber de planlagte kilo. Men hvad sker der så? Den dag du – endelig – er kommet igennem skærsilden og kan fejre sejren med et glas rødvin og en god bøf, så begynder du at tage på igen.

De fleste, der går i gang med at slanke sig, kender ikke blot den indre dialog, der som to krigeriske stemmer diskuterer på højtryk i månederne op til slankekuren. De kender faktisk også til resultatet, når deres ‘succesfulde’ slankekur er endt.

Måske er du ikke en af dem, men videnskaben kan dokumentere, at 9 ud af 10 tager på igen efter en traditionel slankekur, og at mange tager mere på, end de tabte.

Kroppens intelligens

Det er der, ifølge cand.pæd. i pædagogisk psykologi og mindfulness-instruktør Lise Baltzer, som netop er udkommet med bogen ‘Spis med Mindfulness’ (Borgen), ikke noget mærkeligt i.

– Slankekure feder på den lange bane, fordi de lærer os ikke at lytte til kroppen. Tværtimod. Vi kommer længere og længere væk fra os selv – og fra kroppens iboende intelligens.

– Kroppen er designet til at vide, hvor meget vi har brug for at spise. Det kommunikerer den via sultsignaler og fravær af samme. Den er også designet til at vide, hvad vi har brug for at spise. Vi kender det fra gravide. De vil med glæde køre langt efter præcis det, som deres krop kalder på – og som er det, fostret har brug for på netop dét tidspunkt. Vi andre har samme evne, men skal blot lære at lytte lidt bedre efter. Det er her, mindfulness kommer ind i billedet. Mindfulness styrker kontakten til kroppens signaler.

– Derfor består den mest effektive og langtidsholdbare slankekur slet ikke af forbud, men af at lære sig selv at lytte til det, kroppen gerne vil have, siger Lise Baltzer.

Nyd maden

‘Spis med Mindfulness’ er ikke en slankekur. Der er ingen lister med forbudte og tilladte fødevarer. Det er der, ifølge Lise Baltzer, ikke, fordi forbud og påbud skaber kludder i det fine system, som spiseregulering er. At beslutte sig for at udelukke bestemte ting fra sin kost og dermed fra sin bevidsthed, svarer omtrent til at forsøge at holde en badebold nede under vandet.

Mindfulness, der frit oversat betyder ‘fuld opmærksomhed’, bliver i dag flittigt brugt til stressreduktion, depressionsbehandling og ledertræning i erhvervslivet.

Nu viser det sig, at mindfulness, også når det gælder det, vi spiser, kan være en effektiv måde at holde vægten på det niveau, kroppen selv finder passende. Den gode nyhed er, at den måske vigtigste nøgle til at spise med mindfulness er at nyde maden – mundfuld for mundfuld.

– Desværre spiser mange uden særlig glæde og nydelse i dag. Enten med konstant dårlig samvittighed, fordi de spiser noget, der ifølge eksperterne er ‘forbudt’. Eller også spiser de det, som seneste slanke- eller sundhedstrend siger, at de skal – uanset at de ikke bryder sig om det.

– Det er trist. Ikke bare fordi glæden ved at spise det, man selv sætter allermest pris på, hører uløseligt sammen med livskvalitet for de fleste af os. Men også fordi vi ofte kommer til at overspise, hvis vi spiser det, som vi tror, vi skal, i stedet for at spise det, som vi selv vil. Jeg hører ofte folk fortælle, at de kommer til at spise ekstra som kompensation for de mundfulde, de egentlig ikke nød tilstrækkeligt. Det er jo en dårlig forretning.

– Alt for mange tror, at hvis de opgiver at spise efter et bestemt kostkoncept, så vil de spise chokolade dagen lang, men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis. I starten kan der godt være den slags udfordringer, men de fleste bliver temmelig overraskede over, hvad det egentlig er, deres krop kalder på, når den er sulten i fysiologisk forstand. Det kan være chokolade i starten, men det ændrer sig som regel markant hen ad vejen, siger Lise Baltzer.

En lyserød elefant

Psykologisk forskning har på det seneste fået kortlagt, hvad der sker inde i hovedet på dig, når du forsøger at undgå noget. Grundlæggende fungerer det, som når du ikke må tænke på en lyserød elefant – du kan ikke tænke på andet. På samme måde bliver den lange liste af forbudte fødevarer og de bombastiske træningsprogrammer i fitnesscentret for de fleste, der vil tabe sig, lige præcis det, de får på hjernen. På den skyldbetyngede måde vel at mærke. Og i et sprog, der overdøver kroppens langt mere subtile fornemmelser for, hvad den rent faktisk trænger til.

Det er, ifølge Lise Baltzer, lige præcis her, slaget står, hvis du vil lære at spise med mindfulness.

– De angstfyldte tanker, om det du burde, det du ikke må, og det du skammer dig over – lad dem flyve forbi som skyer på himmelen. De skal i stedet erstattes med: Hvad kan du lide? Hvad kan du mærke – er du virkelig fysisk sulten, eller spiser du bare for at ændre den følelse, du har besøg af indeni? Hvad fortæller din krop dig, at den har brug for nu og et par timer efter spisning?

– Det paradoksale er, at hvis du gerne vil slippe af med din overvægt, så er det mest effektive, du kan gøre, at flytte opmærksomheden væk fra overvægten. Glem målet, eller sæt det hen på hylden i en periode, så du i stedet kan fokusere din energi på at lytte til din krop og spise ifølge dens diktat.

– Erstat ‘målet’ med den eventyrlige rejse, det i sig selv er at begynde et mere nydelsesfuldt og bevidst forhold til det, du spiser. Dét er dit nye mål.

– Miraklet ligger ikke bare derude og venter et sted. Det ligger lige foran dig – her og nu – i alt det, du gør på vej mod dit bagvedliggende mål. Hvis du kan lære at se det som et mirakel at nyde hver eneste mundfuld, du spiser med fuld opmærksomhed, så er du godt på vej. Det er en helt ny måde at leve, nyde og spise på, siger Lise Baltzer.

Et naturligt vægttab

Lise Baltzer er ikke diætist. Hun har ikke engang været på kurser inden for ernæring. Til gengæld er hun cand.pæd. i pædagogisk psykologi og har forstand på den menneskelige bevidsthed. Og måske endnu vigtigere – hun har selv gået vejen, dengang hendes egen krop var for tung.

– Der er ikke den slankekur, jeg ikke har prøvet for at tabe mig. Men det eneste, jeg tabte, var min galdeblære, der bukkede under for en særlig fedtfattig kost, fortæller hun.

Først da hun begyndte at leve og spise med mindfulness, vendte vægten tilbage til sit naturlige udgangspunkt helt af sig selv. Og der ligger den stabilt i dag.

– Meditation er centralt i mindfulness. Men når vi snakker om dit forhold til mad, så handler det ikke først og fremmest om at sætte sig ned med lukkede øjne og meditere. Det handler om opmærksomhed i hele dit forhold til det, du spiser: Synet, duften, smagen og kunsten at spise meget langsomt. Det er i sig selv en spisemeditation. Stille og roligt vil du begynde at kunne høre en ny stemme, der kommer inde fra dig selv.

– Den fortæller dig, hvad der er rigtigt at spise – lige nu. Og den vil få dig til at lægge mærke til, at din krops behov svinger – fra måned til måned, fra dag til dag, fra øjeblik til øjeblik.

– Hvis du lærer dig selv at lytte til den stemme, så kan du forvente, at du langt om længe slutter fred med den mad, du putter i munden. Du kan spise, når du er fysisk sulten, og stoppe, straks sulten er klinget af. Og når du først har gjort det, så taber du de overflødige kilo i et helt naturligt tempo, siger Lise Baltzer.

Forrige artikelSig appelsiiiiiin med et smil

Næste artikelLøb alzheimers i stå