Nyheder

Tablets hjælper lus

7. juli 2017

De fleste forældre med børn i skole eller daginstitution har prøvet at slås med lus. Moderne vaner med tablets kan være en del af problemet.

Lus er ikke i stand til at flyve fra hovedbund til hovedbund. De kan heller ikke hoppe. Men når to hoveder er tæt på hinanden, kan lusene trygt og roligt spadsere fra det ene hoved til det andet. Og når børn sidder og hygger med en iPad eller anden tablet, er der solid broforbindelse mellem de to hoveder.

Risiko for lus fordoblet

Det britiske dagblad The Telegraph har skrevet om et studie, der viser, at luseudbrud er støt stigende hos børn, der ejer en tablet eller smartphone.

Studiet er baseret på spørgeskemaer, hvor deltagerne oplyste om køn, hårlængde, socioøkonomisk status og tilgængelig elektronik, herunder tablets og smartphones. Mere end 200 børn i skolealderen deltog.

Det var tydeligt, at de børn, der brugte tablet eller smartphone, havde en mere end dobbelt så stor risiko for at få lus:

  • 29 ud af 98 børn, der ikke ejede en smartphone eller en tablet, fik lus. Det svarer til knap 30 pct.
  • 65 ud af 104 børn med smartphone eller tablet fik lus. Det svarer til mere end 60 pct.

Smartphones og tablets får børn til at sidde tæt, når de vil vise hinanden noget – eller hvis de vil tage en selfie sammen.

Forebyggelse at foretrække

Forskerne konkluderer derfor, at elektronikken kan have en betydning, men de kan ikke fastslå noget med sikkerhed.

– Vi siger ikke, at smartphones er skyld i, at børn får lus, men at der er et link. Så hvis der er et udbrud hjemme eller på skolen, kan man overveje, hvordan elektronik får børn til at samles – hvilket giver lusene mulighed for at sprede sig, siger Matthew Gass, der er kommunikationsansvarlig ved The British Association of Dermatologists, til The Telegraph.

Han tilføjer, at forebyggelse altid er den bedste kur, når alternativet er at flå i børnenes hår med tættekam og bruge medicin fra apoteket, som lusene bliver mere og mere resistente over for.

Kilde: The Telegraph

Forrige artikelMælkesyregæret grønt tilbehør

Næste artikelØl bliver pesticidfrit – fortsat pesticidrester i mad til spædbørn