Tænd et lys

27. juni 2022

I hovedet! Det er faktisk helt naturligt at blive påvirket af mørket – men det er ikke en undskyldning for at lade stå til. Vi har fundet lidt hjernelys …

Naturens egen lykkeplante

Mangel på energi, modløshed og tristhed, øget trang til søde sager, øget søvnbehov og nedsat sexlyst er nogle af symptomerne på vinterdepression, der rammer mellem 5 og 7 % af danskerne hvert år. De korte dage kan vi ikke gøre så meget ved, men vi kan påvirke, hvordan vi tackler dem.

Naturlægemidlet Modigen er et rent naturprodukt, der er baseret på ekstrakt af perikonplantens blomster. Forskning har vist, at perikonpræparater virker på samme måde som antidepressiv medicin (populært kaldet lykkepiller), og at de også er effektive til behandling af vinterdepression. Et andet virksomt middel mod vinterdepression er lysterapi. Det kan hjælpe blot at komme ud at gå en tur hver dag, mens det er lyst. Derudover findes specielle lamper, som udsender et kraftigt, hvidt lys, som mennesker med vinterdepression kan sidde foran i et givent tidsrum hver dag.

Årsagerne til vinterdepression er tilsyneladende faldende lysmængde og faldende temperaturer. Jo længere nordpå man kommer, jo større bliver andelen af vinterdepressive. I Alaska oplever 10 % af befolkningen hvert år en vinterdepression. Jo længere sydpå man bevæger sig, jo færre vinterdepressive er der, og i Middelhavsområdet kendes tilstanden stort set ikke.

Man ved altså, at mørke og kulde fremkalder den depressive tilstand, men man ved ikke præcis hvorfor. Man mistænker dog signalstoffet serotonin for at være involveret, da det er påvist, at antidepressiv medicin hjælper mod vinterdepression. Disse præparater virker netop ved at øge tilgængeligheden af serotonin i hjernen.

Modigen virker som nævnt på samme måde som lykkepillerne, men der er kun få og milde bivirkninger ved at bruge Modigen og f.eks. ingen kendt påvirkning af sexlysten.

Modigen, som fås i håndkøb, produceres på Møn, nemlig på virksomheden Jemo-pharm A/S. Se meget mere på www.jemopharm.dk.

B6 – så du kan danne serotonin

Uden B6-vitamin kan der ikke dannes neurotransmittere – signalstofferne i centralnervesystemet. En vigtig neurotransmitter er serotonin, som dannes via de aminosyrer, der findes i vores kost. Ved hjælp af B6-vitamin omdannes aminosyrerne til monoaminer, hvoraf serotonin og dopamin har påkaldt sig den største interesse i de senere år. De velkendte lykkepiller virker bl.a. ved at øge tilbuddet af serotonin til hjernecellerne. Serotonin kan dog ikke dannes uden tilstrækkelige mængder B6-vitamin. Fremtidige undersøgelser vil vise, om mange af de millioner mennesker verden over, som i dag indtager lykkepiller, måske er i underskud med B6-vitamin.

B6 fra den Grønne Vitaminserie er en depottablet, hvilket betyder at vitaminet udløses i små mængder over hele dagen, så organismen får det fulde udbytte af tilskuddet.

Daglig dosis er en tablet. Fås i helsekostbutikker, hos Matas og på www.dkpharma.dk.

Stress af med fisk

Hvis du oven i mørket også har rigtig travlt og oplever stress, så tærer du endnu mere på hjernens ressourcer.

Rigtig mange danskere får ikke nok fisk til trods for, at Sundhedsstyrelsen jævnligt kører kampagner for at få os til at spise flere fisk. Kan man ikke lide smagen af fisk og har svært ved at følge anvisningerne om 2-300 gram fisk om ugen, kan et tilskud af fiskeolie være nødvendigt. Men vælg din fiskeolie nøje, for der er lige så stor forskel på fiskeolie, som der er på stegt sild og kogt torsk.

Eye q er et godt alternativ til mangel på fisk i kosten. Olien er naturlig og kommer fra sardiner og ansjoser. Den er ikke opkoncentreret og indeholder en stor del EPA i forhold til DHA. Kapslerne er små og synkevenlige og derfor også velegnede til den, der har svært ved at synke kapsler. Mange børn har glæde af eye q, fordi den påvirker koncentrationen og indlæringen positivt, men den er også god, hvis du er i en stresset periode og har brug for lidt ekstra.

Eye q forhandles i helsekostbutikker og hos Matas. 

Forrige artikelBirgittes TIP til selvcoaching

Næste artikelHjælp til den indre rengøring- uden at røre en finger