Krop

Tænderne sladrer

17. november 2012

I sidste nummer af Naturli kunne du læse om alle kroppens ‘ledninger’, som vi kalder meridianer, og hvordan de binder kroppen sammen. Denne gang handler det om, at tænderne også er med i dette netværk. Tænderne kan være sladrehank for kroppens ubalancer. Eller være årsag til dem.

 

Jeg kan gang på gang blive så imponeret over, hvad kineserne erfarede for så mange tusinde år siden. F.eks. hele meridiansystemet, som de kortlagde for … ja, ingen ved hvornår, nogle skrifter siger, at vi skal 4-5.000 år tilbage, andre, at det lige så vel kan være 8.000 eller 10.000 år.

Eller tag hele deres opfattelse af kroppen, sygdomme og sundhed. Ja, de kalder symptomer, sygdomme og gener noget lidt andet, end vi gør i Vesten i dag, men det er det samme. Kineserne beskrev også, hvilke følelser organerne har. “Har de følelser?”, tænker du måske, men kineserne siger f.eks. at nyrens følelse er angst. Og vi siger jo stadig, at man kan ’tisse i bukserne af skræk’.

Eller deres livskloge ordsprog! Tag f.eks. dette: ‘Hvis du tænker for længe på det næste skridt, kommer du til at tilbringe livet på et ben.’

Jeg er betaget af deres livsvisdom og den fine måde at udtrykke sig på.

Nu viser nyere forskning fra vores vestlige verden faktisk, at der er en forbindelse mellem de enkelte organer til tænderne. Præcis som østen har vidst i årtusinder. Problemer med en tand kan skabe ravage i organet, enten i organets fysiske eller psykiske aspekt eller langs meridianens forløb.

På den måde vil en død tand, som en rodbehandlet tand jo er, kunne skabe en masse ballade. Og derfor kan man overveje, hvorvidt det i visse tilfælde er bedre at fjerne tanden helt.

Betændelse i en tand eller emaljeskader kan via meridianen gå tilbage til organet og påføre sygdomme. Eller der kan opstå symptomer langs dele af meridianens forløb.

Detektivarbejde med tænder

Og hvad kan du så bruge den viden til?

Hvis du f.eks. har problemer med en hjørnetand/svært ved at stille synet skarpt/tørre pletter oven på foden/har let til vredesudbrud – eller blot nogle af disse – kan du på den måde spore ondets rod tilbage til forløbet lever/levermeridian/hjørnetand. Akutryk, som du selv kan udføre, eller professionel akupunkturbehandling vil hjælpe dig med at få problemet løst fra leveren, som i dette tilfælde er roden til dine symptomer.

Er der opstået skader på tandemaljen, trænger der nemmere skadelige, sygdomsfremkaldende bakterier ind. Derfor gør du klogt i at holde emaljen hel og stærk.

Emaljeskader kan opstå ved, at tanden beskadiges (revner, en flig, der er slået af, slidskader) eller ved at drikke meget juice eller sodavand, eller bruge fluor i tandpasta. Netop brugen af fluor er meget mere skadelig, end de fleste af os tror. Fluor kan nemlig mørne tænderne og give fluorose, hvilket sker i barndommen. Den eneste dokumenterede måde at reparere emaljeskader på, er at bruge tandpastaen BioRepair. Den består af 15 pct. meget små krystaller, der formår at trænge ind i ridser og revner og binde sig til tanden. På den måde genopbygges både tandhalse og emaljen, overfladen bliver glat, og tanden beskyttes.

Et kort over dine tænder

På oversigten kan du se, hvordan de enkelte tænder er knyttet til organerne og deres partnerorganer.

Det er altså vældig interessant: Overmundens tand nr. 4 og 5 hører sammen med tyktarmen, og undermundens tand nr. 4 og 5 hører til maven. Det samme sker ved tand nr. 6 og 7, her kobles tyktarm og mave også. I undermunden har tand nr. 8 forbindelse med tyndtarmen ligesom i overmunden.

Så i et zigzag-mønster mellem over- og undermundens kindtænder ligger vores fordøjelse. Det er også her, vores mad bliver tygget, og vi har altså allerede i mundhulen via tænderne forbindelse til fordøjelsen, mave og tyktarm. Du har nok hørt det før: “Tyg maden grundigt for at fremme fordøjelsen”, men sikkert ikke med denne forklaring, vel?

Måske har du hørt om symptombilledet på en blodprop i hjertet? Ud over smerter, der stråler ud i armen, er det også ondt i de bageste tænder. Dette er præcis meridianens forløb, smerten optræder i.

For at kunne se, om de gener, du evt. lider af, kunne have sammenhæng med tænderne, er du nødt til at vide, hvordan meridianen bevæger sig i kroppen, på huden og i dybet. Som sagt kan problemerne både findes i tanden, organet og meridianen, eller sågar i de psykiske aspekter, organerne repræsenterer.

Vandelementerne

Blæremeridianen: Begynder ved inderste øjenkrog og løber op over hovedet og ned i nakken, herfra sender den en sidegren ud over skulderbladet og frem på brystet. Tilbage til hovedforløbet går den hele vejen ned på begge sider af rygsøjlen, kontakter både nyrer og blæren, går over korsbenet og på bagsiden af lår og underben og fortsætter på ydersiden af foden og ender ved lilletåens yderside.

Nyre: Starter under foden, på indersiden af benet, runder bækkenorganerne, sender en gren ind og følger lænderyggen, nyren, fortsætter gennem maven, brystet og slutter egentlig under kravebenet, men sender en gren videre op i halsen.

De psykiske aspekter, der er knyttet til vandelementet, er viljestyrke, angst, chok.

Dette meridianpar hænger sammen med tand plus og minus 1 og plus og minus 2.

Man siger i øvrigt, at den ene nyre er en sjæl og den anden en nyre.

Træelementet

Levermeridianen: Den begynder på indersiden af storetåneglen. Løber op langs indersiden af benet og slutter mellem 5. og 6. ribben. Men meridianen er meget mere end dette, den har sidegrene mange forskellige steder hen, ikke mindst dybt i leveren. Den har en gren, der går omkring kønsorganerne (og derfor kan meridianen også bruges til at optimere sædkvaliteten – og nej, man stikker heldigvis ikke akupunkturnåle i kønsorganerne! Man vælger det meridianpunkt på underbenet, der korresponderer tydeligst med kønnet).

Levermeridianen fortsætter sin gren fra dybet af leveren og videre op på bagsiden af brystbenet, runder hjertet, går op gennem halsen, rundt om munden og ud til øjnene. Her går den så over i dens partnermeridian galdeblæren, som starter ved øjet.

Galdeblæremeridianen zigzagger op over hovedet og ned over siden af kroppen. Sender på sin vej grene ind i brystet og gennem korsbenet.

Slutter sit forløb på tåen ved siden af lilletåen.

Psykisk står dette meridianpar i træelementet for at hjælpe os med at planlægge og lægge strategier. Den står også for vrede. Leverens job er at skabe flow i hele kroppen, men sluger man sin vrede eller er stresset, vil energien stagnere.

Hertil hører tand nummer 3, hjørnetænderne.

Metalelementet

Tyktarmsmeridianen løber fra pegefingeren op langs oversiden af armen, over skulderen, frem på halsen og slutter over munden. Sender grene ud over hele skulderbladet, til næsen og hovedet.

Lungerne er tyktarmens partner og begynder under kravebenet og løber på indersiden af armen ud til tommelfingeren. Sender grene ind i brystkassen, i lungerne, bag brystbenet, gennem mellemgulvet, mavesækken og til tyktarmen.

Sjæleligt er sorg knyttet hertil. Er elementet i balance, vil vores åndedræt være dybt og livgivende.

Tænderne plus 4 og 5, samt minus 6 og 7.

Jordelementet

Mave og milt er det makkerpar i kroppen, der har det tætteste samspil.

Da man ikke tillod at obducere i det gamle Kina var det sin sag at finde frem til organerne. Man mener i dag, at det kunne være, at man egentlig mente bugspytkirtlen i stedet for milten. Bugspytkirtlen har nemlig de funktioner, man tillagde milten at stå for.

Mavemeridianen begynder under øjet, ned på kinden, runder munden, kæben, tindingen, går ned over brystet, gennem lysken ned på lårets forside og slutter på tåen ved siden af storetåen. Den sender grene op over panden, ud i halsen, gennem mavesæk og tarm.

Miltmeridianen begynder på ydersiden af storetåen, langs indersiden af benet op gennem lysken, ydersiden af brystkassen og slutter på siden af kroppen ved armhulen. Forgrener sig, ligesom maven, i mavesæk og tarme.

Det følelsesmæssige aspekt i jordelementet er bekymring. Tænk blot på, at man kan få ondt i maven af bekymring.

Tænderne plus 6 og 7 og minus 4 og 5 hører sammen med mave og milt.

Ildelementet

Tyndtarmen hører sammen med hjertet. Meridianen begynder på lillefingeren, løber langs bagsiden af armen, zigzagger over skulderbladet, løber frem på halsen op over kinden rundt om øret og slutter lige foran øregangen. Går på vejen ind gennem tarme og hjertet.

Hjertemeridianen begynder under armen og slutter på lillefingeren. Men runder også brystkasse og hjerte, tarme og øjet.

Det psykisk aspekt her er glæde. Og det kan jo også kamme over.

Tænderne, der hører til her, er både plus og minus 8.

Nu kan du lidt lettere gå på opdagelse i at finde frem til, hvor ondets rod kan stamme fra. Og det er vel den eneste meningsfulde behandling, er det ikke?

Forrige artikelRene hænder? Bakterier… ven eller fjende?

Næste artikelAyurveda-kost: Madens eget liv