Flere og flere vælger p-pillerne fra. En del af forklaringen er øget bevidsthed om bivirkninger. Men det er ikke kun de små piller, der kan have uønskede sideeffekter, og der er grund til at tænke sig om, inden man vælger præventionsform.
P-piller, -ring, -stav, pessar, spiral, apps, kondomer. Der er mange måder at beskytte sig imod uønsket graviditet. Langt de fleste er stadig henvendt til kvinder.
Jungletrommerne har efterhånden buldret med løftet om prævention til mænd, som supplement til kondomet, men produktet lader endnu vente på sig. Både fordi medikamenterne har vist sig at have utilsigtede bivirkninger, og fordi det stadig kniber med at få medicinalvirksomheder til at investere stort i forskningen.
Derfor ligger opgaven med prævention i mange forhold stadig hos kvinden. Men det er heller ikke komplikationsfrit.
P-pillen har været de danske kvinders foretrukne præparat siden det kom frem i 60’erne, men den tendens er begyndt at vende. Der er nemlig kommet øget fokus på bivirkningerne ved de små piller, som i takt med et øget ønske om ikke at ville tilføre kroppen hormoner, har fået salget til at falde med 23,5 procent fra 2012-2016, skriver BT.
Det kan være svært at sige præcis, hvilken præventionsform kvinderne tyr til i stedet. En del er sikkert gået over til p-stave eller hormonspiraller, som både gør, at man slipper for bøvlet med at huske en daglig pille, og som udskiller mindre hormon end pillerne.
Men en del kan også have fravalgt prævention, eller bruger kondomer eller apps – dem vender vi tilbage til – som ikke har nogen bivirkninger.
Det samme kan desværre ikke siges om kobberspiralen.
I weekenden skrev Politiken om svære bivirkninger ved netop kobberspiralen.
Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi oplyser til avisen, at de anslår, at der bliver solgt omkring 15.000 kobberspiraler om året.
Og spiralen virker da også tilsyneladende harmløs. Den udskiller ikke hormoner, kan købes på apoteket eller nettet, og på Sundhed.dk skriver de, at spiralen ikke har nogen alvorlige bivirkninger – nemt.
Men så simpelt viser det sig desværre ikke at være. For flere kvinder oplever kraftige bivirkninger ved både opsætningen af udstyret og efterfølgende. Manglende sexlyst. Mistet følelse i underlivet. Pletblødning. Hårtab. Psykisk dårligt velbefindende.
Ikke bivirkninger, der optræder på Sundhed.dk. Af ulemper skriver de, at spiralen ofte medfører kraftigere og langvarig blødning, kan øge menstruationssmerter, og nogen kan opleve smerter og ubehag uden for menstruationen. Beskytter ikke mod kønssygdomme. Øget risiko for underlivsinfektion specielt i forbindelse med anlæggelse, og at infektioner lettere spreder sig. Spiralen skal sættes ind og skiftes hos lægen og egner sig bedst til kvinder, der har født.
Altså ikke et ord om eksempelvis sexlyst.
Præcis, hvor mange, der lider af komplikationer, kan myndighederne ikke oplyse om, fordi indberetninger er forbundet med et stort mørketal. Og fordi der ikke er noget præcist overblik over hvem eller hvor mange kvinder, der går rundt med en spiral og af hvilken type.
Og så tilbage til præventions-appen. I 2017 blev appen Natural Cycles EU-godkendt som præventionsmiddel. Den virker ved, at kvinden hver morgen skal måle sin temperatur. Ud fra den viden beregner en algoritme, hvornår risikoen – eller sandsynligheden – for graviditet er størst. Altså de seks dage omkring ægløsning.
På den måde kan kvinder og par altså indskrænke deres brug af prævention til bare de seks dage om måneden.
Der er naturligvis risiko forbundet med at bruge appen som præventionsmiddel, og der kan være usikkerheder i temperaturmålingen. Ikke desto mindre er det et helt medicinfrit, gummifrit og indgrebsfrit alternativ.
Læs mere om appen her
https://videnskab.dk/krop-sundhed/praeventions-app-flopper-37-kvinder-er-ufrivilligt-gravide
Forrige artikel10 bæredygtige juletip: I’m dreaming of a … green christmas
Næste artikelSpormineral hjælper ved den oversete folkesygdom hashimotos