Liv

Tænker du bæredygtighed ind i dine møbler?

Foto: Adobe Stock
7. marts 2018

Tænker du nogensinde på, hvor dit spisebord, din lædersofa eller tæppet på dit gulv kommer fra? Er materialerne blevet udvundet og møblerne produceret på bæredygtig vis?

De fleste af os har møbler eller interiør i træ, læder eller tekstil. Det er hyppigt anvendte materialer i hjemmet. I denne guide kan du lære om, hvordan du fremtidigt finder bæredygtige møbler, når du skal købe et bord, en stol eller andet.

Møbler af træ fra skoven

Selvom møbler af træ har et naturligt udseende, så er de ikke altid produceret med et godt øje for naturen. Der findes over 16.000 træmøbler i Amazonas regnskoven, og derfor tager vores træmøbler mange forskellige former, åremønstre og farver. Det er dog ikke problemfrit – for regnskoven er bogstavelig talt dødsens nødvendig for, at jorden og klimaet kan trives. Derfor bør vi være opmærksomme, når vi køber møbler af træ.

Det betyder dog selvfølgelig ikke, at vi ikke kan købe træmøbler. Det kan du stadig gøre med samvittigheden i behold – så længe du ved, at træsorten og produktionsmetoden er bæredygtig.

Spørgsmålet er så, hvordan vi sikrer den gode skovdrift.

Et godt udgangspunkt er certificeringerne FSC og PEFC.

FSC-mærket er nok den mest kendte træ-certificering i Danmark. Vi kender den især fra havemøbler af træ. Én af hovedmålene med FSC er at sikre, at der bliver plantet og dyrket mere skov, end der bliver fældet. Det betyder, at regnskoven bliver holdt ved lige, og det gør dermed træmøblerne bæredygtige.

PEFC er en anden certificering. PEFC sikrer også bæredygtig fældning og vedligeholdelse af skovene. Faktisk er PEFC det største certificeringssystem til skove i verden, som er nonprofit og ikke drives af en stat.

Det gode ved certificeringer som FSC og PEFC er, at de ikke blot er ligegyldige stykker plastik på møblet. De indgraveres ofte på flot og æstetisk vis i møblet.

Et smukt eksempel på en virksomhed, der laver bæredygtige træmøbler er Thors-design. De laver eksempelvis rustikke plankeborde af genbrugt azobétræ fra en nedlagt havn. Det er sejt!

Møbler af læder

Læder ser elegant ud og forbindes regelmæssigt med luksus. En lædersofa kan pynte stuen på fantastisk vis. Produktionen af lædermøbler kan dog være giftig for både miljøet og arbejderne i den tredje verden.

De steder, hvor læderen bliver produceret (kaldes for garverier), kan være så giftige, at jorden efterfølgende ikke engang kan bruges til landbrug. Det er altså en god grund til at tænke bæredygtigt, når vi køber møbler af læder.

Her får du et par metoder, som du kan bruge til at købe bæredygtig læder:

1: Vegetabilsk læder

Når læder produceres “vegetabilsk”, betyder det, at der bruges langt mindre krom. Krom er det giftige stof, som forurener i naturen og skader arbejderne. I stedet bruges der vegetabilsk tannin, hvilket er en tanninblanding, der laves af naturlige ingredienser såsom bark og frugt.

Med denne metode sparer man på det giftige krom. Til gengæld kan metoden tage længere tid, og derfor bruges der mere vand og energi i processen.

2: Genbrugt læder

Upcycling og recycling – kært barn har mange navne. Når man genbruger gammelt læder til at producere nye møbler, undgår man hele den krævende produktion. Derfor er det bæredygtigt.

3: Veganske erstatninger

Læder stammer fra dyr. Men veganske erstatninger til læder er ikke lavet af dyr. De laves af andre materialer, der på forunderlig vis kan tage form som læder-lignende materialer. Disse kan bruges i møbler.

Med denne metode skåner man dyrene. Desværre kan metoden være lige så giftig som produktionen af ægte læder.

Udover de tre alternative former for læder findes der også et par miljømærkninger i Danmark, der certificerer læderprodukter. Disse kaldes Svanemærket og EU-blomsten. Begge mærker har strenge krav til både miljøet og sundheden på læderprodukterne – fx ved at tage højde for kemikalierne anvendt.

Tekstilmøbler

Vidste du, at produktionen af et tekstilmøbel – såsom en sofa af stof – kan have store konsekvenser for naturen og miljøet?

Faktisk har tekstilindustrien et rimelig dårligt ry, når det gælder miljøvenlighed. Tænk bare på alt det negative omtale modeindustrien har fået gennem tiden.

En rapport fra Greenpeace viser blandt andet, hvordan tekstilindustrien har smidt store mængder giftige kemikalier ud i naturen. Derudover kan kemikalierne, der bruges til at producere tekstilen, være giftige for os mennesker ved berøring.

Heldigvis har du nogle udveje, som sikrer dig bæredygtige tekstilmøbler. Herunder er tre:

Økologi

Økologisk tekstil er produceret uden brug af kemikalier eller kunstgødning. Derfor skåner økologi både naturen og dig selv.

Til gengæld kan økologiske tekstilmøbler kræve større vedligeholdelse, da de ikke er beskyttet med alverdens kemikalier. Set i det store billede vil økologi dog alligevel være et nemt valg, fordi du undgår andet besvær såsom sundhedsrisici forbundet med kemikalierne.

Fair trade

Hvis du også vil have indflydelse på arbejdsforholdene i den tredje verden, kan du købe Fair Trade tekstilmøbler. Faktisk sikrer Fair Trade-mærket både bønderne i den tredje verden og miljøet. Når du køber tekstilmøbler (såvel som møbler af andre materialer fra den tredje verden), er det altså en rigtig god idé at kigge efter Fair Trade-mærket.

Miljømærker

Ligesom lædermøbler kan møbler af tekstil også certificeres af Svanemærket og EU-blomsten. Igen stiller disse mærker krav til, hvordan miljøet behandles samt kemikalierne brugt ved produktionen af møblet.

Læs meget mere om bæredygtige møbler på http://designerstuen.dk/baeredygtige-moebler

 

Forrige artikelLøg modvirker kræft i æggestokkene

Næste artikelAllergi? Brug natur mod naturen