Forurenet luft i byer er et vidtrækkende problem. Mange vil måske i første omgang få et billede af smog-indhyllede byer i Kina, når de hører ordet “luftforurening”, men faktisk er fænomenet langt mere udbredt, og mange steder usynlig. For selvom vi ikke kan se det, så er der også problemer med uren luft i større danske byer – særligt i København.
Samlet dør omkring 4.200 danskere for tidligt hvert år som resultat af uren luft. 460 af de dødsfald sker i København. En del af de danske dødsfald skyldes udenlandske kilder – faktisk mener man, at omkring 3.000 af de danske dødsfald skyldes forurening i udlandet, mens de resterende 1.200 skyldes forurening herhjemme.
[relateredehistorier]
Årsagerne til de for tidlige dødsfald er, at den urene luft trænger ind i kroppen, når vi trækker vejret og kan påvirke alt fra lunger til hjerte og hjerne. Det kan resulterer i lungekræft, hjertekarsygdomme og sågar demens og diabetes.
På trods af problemets omfang, viser en ny undersøgelse foretaget i København, at mange af byens beboere ikke er opmærksomme på skadeligheden af den forurenede lidt. Faktisk er halvdelen af de adspurgte ikke klar over, at luftforureningen er så voldsom, at den kan være sundhedsskadelig og kun hver femte forsøger aktivt at beskytte deres børn mod luftforurening, når de færdes i København, selvom 25 procent har oplevet fysisk ubehag grundet luftforureningen i byen, viser undersøgelsen.
Den afslører også, at selvom en stor gruppe er bekymrede, ved de ikke, hvad de skal stille op med problemet, og hvordan de skal skærme sig mod den farlige luft. Det vil man nu gøre nemmere i kommunen.
I uge 44 – 46 sætter man med kampagnen “Ren luft redder liv” fokus på problemet med luftforurening og giver samtidig gode råd til, hvordan man kan mindske den. For selvom det er umuligt at gøre noget ved problemet på egen hånd, er der små tiltag, man selv kan gøre, både for at undgå at bidrage unødigt til problemet og for at skærme sig.
De største kilder til luftforurening i byen er brændefyring og vejtrafik. Derfor kan man – både som beboer og gæst i byen, overveje at lade bilen stå og i stedet benytte metro, cykel eller anden form for kollektiv eller forureningsfri transport, når man skal rundt i byen. Bor man i København, kan man se kritisk på sin brug af brændeovne. Den opfordring kan også benyttes i andre byer, da luftforurening ikke er et isoleret problem til København alene.
Slutteligt forsøger kommunen også at gøre det nemmere at vælge mere grønne ruter, når man færdes i byen. De har nemlig opsat fem luftmålere rundt omkring i byen. Data fra målerne kan findes på hjemmesiden “Er luften sund”.
Udfordringen med luftforurening er ikke ny, og den bliver ifølge sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) heller ikke løst over natten. Som hun siger, kan man ikke trylle luften ren, og det vil tage tid at komme problemet til livs.
– Vi har en fantastisk by, men vi skal også være ærlige om de problemer, der er. For der er sundhedsskadelig luftforurening i København. Selvom vi arbejder for at minimere forureningen, vil der være forurenet luft i mange år frem, udtaler hun i en pressemeddelelse.
Problemet leder i forvejen til for tidlige dødsfald, men tidligere i år var forskere ude at sige, at luftforureningen netop i den nuværende situation er ekstra kritisk, fordi de mente, at forureningen og den konstante eksponering for uren luft, kunne hæmme kroppens evne til at bekæmpe corona, og dermed øge dødeligheden.
Vil du vide mere om kampagnen kan du finde mere info her.