Nyheder

Tærer mørket på humøret?

Foto: Adobe Stock
11. november 2021

Vinterdepression rammer omkring fem procent af danskerne, men mange flere bliver sandsynligvis påvirket af de korte dage. Symptomerne kan variere fra træthed til øget selvisolation og nedtrykthed. Men udvalgte kosttilskud kan virke som et lys i mørket.

Vi har sat uret en time tilbage og er officielt trådt ind i vinteren. Og selvom det sker år efter år, at solen fra den ene dag til den anden går ned en time tidligere, så kan skiftet altså være svært for mange. Ikke alene, at døgnrytmen bliver forstyrret en smule, men at mørket er så altoverskyggende – og vil være sådan det næste lange stykke tid.

Hvis man i udpræget grad bliver påvirket negativt af mørket, kan det være, at man lider af en vinterdepression. Tal viser, at lidelsen rammer fem procent af danskerne, men at man ud over de reelle diagnoser skal indregne, at rigtig mange mærker, deres humør og energiniveau bliver belastet i løbet af vinteren. Men uden at det sker i tilstrækkelig grad til, at det kan kaldes en egentlig depression.

[relateredehistorier]

Man ved endnu ikke præcis, hvorfor nogle bliver mere påvirket af vinteren end andre. Man ved faktisk heller ikke med sikkerhed, hvad vinterdepression skyldes. Men fordi det bærende fællestræk for lidelsen er, at den er sæsonbestemt, er det plausibelt at tænke, at det har noget at gøre med manglen på lys. Lys og mørke har nemlig blandt andet indflydelse på dannelsen af serotonin og melatonin.

Lysterapi og motion

Når sollys rammer nethinden, stimuleres produktionen af serotonin, som er kendt for at påvirke humøret positivt. Men fordi vi bliver eksponeret for mindre dagslys i løbet af vinteren, daler produktionen, og det kan være en forklaring på, hvorfor vi bliver mere triste. Samtidig har mørket også en betydning, fordi mørket sætter gang i produktionen af søvnhormonet melatonin. Når nætterne er længere, vil vi producere mere af søvnhormonet, og det kan være med til at gøre os mere trætte.

Men kan forsøge at skabe ligevægt tilbage i balancen med lysterapi. De særlige lamper efterligner solens lys og kan afhjælpe nogle af symptomerne på vinterdepression. Man kan også forsøge sig med kost og motion, som vil virke lindrende for mange. Motion er kendt for at kunne afhjælpe depressionssymptomer, så selvom det kan virke mere uoverskueligt at tage løbeskoene på, når det er koldt og mørkt, kan det altså godt betale sig. Man bør gå efter minimum 30 minutters fysisk aktivitet hver dag og gerne af en høj intensitet. 

Kosten er også vigtig. Ved at spise de rigtige ting kan man nemlig fodre kroppen med nogle af de næringsstoffer, som gavner humøret.

Førstehjælp i tilskudsform

En sund og varieret kost er altid at foretrække. Det betyder en god blanding af frugt og grønt, kød og fisk, godt med fuldkorn og fibre. Men hvis du mærker, at mørket tærer på dig, kan det altså også være en ide at overveje at supplere kosten med kosttilskud for at være sikker på, at kroppen er tilstrækkeligt dækket.

Her er der særligt tre tilskud, man kan gå efter. Det første er D-vitamin. Sundhedsmyndighederne anbefaler alle at tage et D-vitamintilskud i vinterhalvåret, fordi vi på vores breddegrader er i stor risiko for at komme i underskud af vitaminet. Det skyldes, at produktionen af D-vitamin i høj grad stimuleres, når huden bliver udsat for sollys. Det sker dog kun, når solen står tilstrækkeligt højt på himlen, hvilket den ikke gør hen over de mørke måneder. 

Derudover har D-vitamin i samspil med fiskeolie vist sig at kunne have lindrende effekter mod depression. Derfor er et andet vigtigt element fiskeolie. Her skal man gå efter en olie, som har den rigtige sammensætning af EPA og DHA, og man kan med fordel vælge en olie, som udelukkende indeholder omega-3 – og ikke en omegasammensætning af 3, 6 og 9. De fleste får nemlig tilstrækkeligt med omega-6 gennem kosten alene. Hvis man får for meget omega-6 i forhold til omega-3, skaber det en ubalance mellem fedtsyrerne, som er uhensigtsmæssig, og derfor er det for langt de fleste bedst at supplere kosten med et rent omega-3 tilskud.

Sluttelig bør man være opmærksom på B-vitaminerne. B-vitaminerne menes at have indflydelse på humøret. Derfor kan det være en god ide med et tilskud, hvis man kan mærke, at man er i dårligere humør end normalt. Her bør man vælge et tilskud med en sammensætning af de forskellige B-vitaminer, men være opmærksom på, at det indeholder B12. 

Forrige artikelKemi i klædeskabet

Næste artikelLyst og nydelse skaber flow