Nyheder

Tag det sure før det søde og fede

16. december 2009

Eddike bremser sukkeret i at blive optaget af blodet, så en lille snaps med eddike er god, før du spiser – især hvis der venter dig et orgie af fede og søde sager.

Det er ikke helt tilfældig, at diverse juleborde indeholder et supplement af rødbeder, asier, rødkål og kapers. For den sure eddike har også en sundhedsmæssig effekt, når menuen står på fed og sød mad. De alternative kostvejledere har talt om det i mange år, og flere kokke har også taget eddiken til sig af andre grunde end de smagsmæssige.

Ifølge Nytimes.com viser flere nyere undersøgelser, at eddikeflasken med fordel kan stå længere fremme i køleskabet.

Stabilt blodsukker

Eddikesyren og surhedsgraden bremser blodets optagelse af madens sukker, formentlig fordi eddiken hæmmer de fordøjelsesenzymer, som omdanner kostens kulhydrater til sukker, peger undersøgelser fra USA og Italien på.

Hvis du f.eks. spiser en salat med 20 ml. hvidvinseddike sammen med hvidt brød (hurtige kulhydrater) stiger blodsukkeret 30 pct. mindre, end hvis du spiser brødet sammen med en anden type dressing.

Bare drik den

Du kan såmænd også drikke din eddike før maden. Køb en god kvalitetseddike – f.eks. æblecidereddike og fortynd evt. med lidt vand. Det smager måske ikke særlig godt, men man kan vænne sig til snapsen.

Du kan også få kosttilskud med eddikesyre. Eller du kan lade dig inspirere af middelhavskosten og starte middagen med en salat med olie og eddike.

Brug det sure på bordet

Hvis du ikke har fået et skud eddike hjemmefra, kan du tage godt for dig af julebordets eddikesyltede fisk og grønt. Ifølge ernærings- og husholdningsøkonom Martin Kreutzer fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, har survarerne her også effekt – og så skær evt. lidt ned flæskesteg, sovs og brune kartofler.

– Eddike eller eddikeholdige madvarer indtaget sammen med hurtige kulhydrater som kartofler eller hvidt brød, går ind og bremser tempoet hvormed maden ryger igennem maven, så du føler dig mæt i længere tid. Maden ligger længere tid i maven, mens blodsukkeret samtidig holdes mere i balance, siger han.

Fpn.dk
(Oprettet den 18. December 2009)

Forrige artikel9 råd mod trætheden

Næste artikelGenbrugspapir på pakkerne og energijulelys

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.